Međunarodni dan Kadarke obeležava se 20. novembra

Love wine and coffee 20. novembra 2021.

Po prvi put se ovog, 20. novembra, obeležava Međunarodni dan Kadarke. Ova sorta je prošla dug put, neki kažu od Skadarskog jezera pa sve do severa naše zemlje, Mađarske, Rumunije i Bugarske gde je zovu Gamza.

Iako se nekada uzgajala i u Negotinskoj krajini, danas je tamo skoro i nema. U Srbiji se uzgaja samo na severu Bačke, gde se nalazi i najstariji zasad Kadarke na svetu, posađen 1880 godine.

Ovaj vinograd pripada vinariji Maurer koja je specijalizovana za naturalna-prirodna vina. Upravo se vino od sorte kadarka iz najstarijeg vinograda našlo 2018. godine na Forbes listi idealnih prazničnih poklona po preporuci somelijera i restorana sa Michelinovim zvezdicama iz celog sveta.

Vina od kadarke prave još i vinarije Tonković i Sagmeister. Vinarija Tonković je jedinstvena po tome što proizvodi penušavo, belo, roze i crveno vino od Kadarke. Penušavo možete probati samo kod njih u vinariji, dok ostala vina možete pronaći u vinotekama, marketima i restoranima. Vina vinarije Tonković nagrađena su Decanterovim medaljama, a Fantazija je na takmičenju u Mađarskoj nagrađena za najbolje vino od Kadarke na svetu. Ono što je posebno zanimljivo jeste da vinarija Tonković svake dve godine šalje svoja vina katoličkom Papi u Vatikan.

Iako u Srbiji još uvek nije dovoljno zastupljena u Mađarskoj jako vole vina od ove sorte grožđa, te upravo odatle potiče inicijativa za obeležavanje ovog dana.

Nadamo se da će se u budućnosti još neke vinarije odlučiti za proizvodnju vina od ove interesantne sorte grožđa. Ukoliko još niste probali vina od kadarke pravo je vreme da posetite neku vinoteku ili restoran i probate neku od etiketa ovih vinarija, uživanje je zagarantovano.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Međunarodni dan Kadarke obeležava se 20. novembra
Copy link