Pobedite umor pomoću ovih namirnica

Palilula.info 15. mart 2023.

Manjak kalijuma, magnezijuma i gvožđa izaziva umor i iscrpljenost organizma. Zato, da biste povećali energiju odaberite prave namirnice:

Spanać i semenke bundeve

Magnezijum podiže nivo energije, opušta mišiće i poboljšava san. Ako telu nedostaje, javlja se hronični umor. Najbolji izbor su spanać i semenke bundeve. Preporučeni dnevni unos za žene je od 310 do 320 miligrama, a za muškarce od 400 do 420 miligrama.

Crveno meso

Manjak gvožđa može uzrokovati stalan osećaj umora i povezuje se s anemijom. Smanjuje snabdevenost tela kiseonikom zbog čega se javlja hronični umor. Telu zbog toga trebaju namirnice koje sadrže velike količine ovog minerala kao što je crveno meso. Magnezijum se nalazi i u mahunarkama i lisnatom povrću, ali treba ga kombinovati s citursima koji su bogati vitaminom C što će poboljšati apsorpciju ovog minerala. Preporučeni dnevni unos je osam miligrama.

Citrusi

Nedostatak vitamina C takođe se povezuje s umorom. Ovaj vitamin je nužan za zdravlje sistema koji upravlja adrenalinom, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprečava infekcije. Njime su bogati agrumi kao što su narandže i limun, a preporučuje se da se jedu sveže jer se kuvanjem gubi i do 25 posto vitamina C. Preporučeni dnevni unos jeste 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce.

šargarepa i krompir

Beta karoten kojim obiluju šargarepa, spanać i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprečava infekcije. Najbolje je jesti povrće – sveže ili kuvano na pari jer se kuvanjem gubi puno vitamina.

Cela zrna žitarica

Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, ali samo oni složeni. Jednostavni prebrzo podižu nivo šećera i jednako ga brzo spuštaju što izaziva umor. Najbolji izvor su cela zrna žitarica koja su odličan izbor za doručak jer je tada nivo energije najniži. Takođe, bogata su vitaminom B koji pomaže u bržoj razgradnji ugljenih hidrata. Žitarice od celog zrna se preporučuju u ishrani najmanje tri puta nedeljno.

Avokado, banane i bundeve

Manjak kalijuma izaziva iscrpljenost i mišićni umor. Takođe, što je niži nivo kalijuma u organizmu, to telo i teže apsorbuje kalcijum što slabi kosti. Odličan izvor kalijuma su avokado, spanać, bundeva i banane. Preporučeni dnevni unos je 4700 miligrama.

Izvor: Stvarukusa.rs, Foto: wavebreakmedia_micro
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link