Suveren – Kraljevska vinarija

Zene i Vino 14. decembar 2023.

Iz vinarije najskomnijeg i najvoljenijeg srpskog kralja, kralja Petra I, dolazi nam jedno iznad svega pažnje vredno vino. Kako mu samo ime kaže, ovaj Cabernet je vladar, neograničeni gospodar, najveći, najviši, nenadmašan, vrhovni i neprikosnoven.

Oplenačko vinogorje poslednjih godina sve je poznatije po brojnim mladim vinarijama u kojima nastaju neka od najboljih vina današnje Srbije. Iako možda ne najkvalitetnija, ali svakako najstarija i najznačajnija među njima, definitivno je Kraljevska vinarija. Smeštena podno velelepnog dinastičkog mauzoleja Karađorđevića, ova vinarija od 2004. godine iznova sadi do tada potpuno uništene vinograde, ponovo proizvodi vina i nastoji da istima povrati nekadašnju slavu.

Osnivač vinarije je kralj Petar I, najvoljeniji srpski kralj. Odlučivši da ovde sadi vinograde i proizvodi vino, počeo je da od seljaka otkupljuje vinograde i zemlju, onoliko koliko su oni bili spremni da mu prodaju. Čak je prodavao druga imanja da bi se ovde širio. Često su vinogradi koje je kupovao već bili zasađeni autohtonim sortama, pa su i prva vina od njih nastajala.

Nije želeo da ulaže u vinariju pre nego bude siguran u opravdanost svoje investicije, pa su prva vina nastajala u selu Banja, kod Aranđelovca, u Venčačkoj vinogradarskoj zadruzi.

Ipak, najveće zasluge za razvoj vinogradarstva i vinarstva na Oplencu pripadaju njegovom nasledniku kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji je sledeći očevu viziju, nastojao da se u Srbiji primene, za ono vreme, najsavremenije metode u proizvodnji vina. Zahvaljujući njemu, u Srbiju su stigle prve sadnice internacionalnih sorti i to pre svega Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Game i na kraju Cabernet Sauvignon. Grožđe se i dalje proizvodilo u zadruzi sve dok kralj nije bio siguran da su prinosi dovoljno veliki, a grožđe vrhunskog kvaliteta, te da će posedovanje sopstvene vinarije biti ekonomski isplativo. Iz Italije i Češke su poručene posebne boce sa ugraviranim grbom. Očekivano, vina iz kraljevog podruma su imala odabranu klijentelu pa su stalni poručioci bili Sveti sinod, fabrikanti, bolji restorani poput Bristola i Mažestika, a neka od njih su stizala čak i u Brisel, Bukurešt, Berlin… 280 boca iz tog vremena i danas se čuva u arhivi kraljevskog podruma ali, iako bi na aukcijama postigla milionsku sumu, nisu na prodaju i to pre svega zahvaljujući amanetu kralja Aleksandra kojim je naloženo da ova vina „nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju“.

Kako znamo, neka buduća istorijska događanja međutim nisu bila previše naklonjena ovoj vinariji, te su po završetku II svetskog rata, vinarija i vinogradi prepušteni propadanju. Tek 2002. godine, Zadužbina ponovo ulazi u posed i tada počinje period obnove. 2004. godine, u obnovljenim vinogradima, zasađen je Cabernet Sauvignon od koga je i dobijeno vino koje vam danas predstavljamo.

Naziv: Suveren
Sastav: 100% Cabernet Sauvignon
Alkohol: 12,5%
Proizvođač: Kraljevska vinarija
Oblast: Šumadijski rejon, Oplenačko vinogorje

Vino je zatvorene rubin crvene boje sa ljubičastim odsjajem. Bogat voćni miris osvaja na prvu. Tu su šumsko voće, borovnice, crne ribizle, kupine, ljubičice i diskretna vanila. Na nepcima, arome potvrđene i raskošno upotpunjene mekim somotastim taninima, odlično ukomponovanim kiselinama i snažnim telom. Završnica duga, voćna i upečatljiva. Čini se da vino u potpunosti opravdava ime koje nosi.

Preporuka služenja: 16 – 18°C uz obavezno dekantiranje

Svoj puni potencijal, Suveren će iskazati uz dobra crvena mesa. Ramstek, biftek… izaberite sami. Vredelo bi ga probati i uz neka veganska jela poput gljiva bukovača na primer. Isto tako, pravu podršku ovom vinu pružiće i deserti na bazi čokolade.

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link