Zaječarsko crno pivo – Četiri vrste slada

Nenad Peric 10. maj 2024.

Da ne bismo pali u depresiju pobrinuo se Heineken Srbija koji ima u ponudi industrijsko tamno lager pivo – Zaječarsko Crno.

U njemu su mesto našle 4 vrste slada (svetli, specijalni, karamelizovani i crni (prženi) i tradicija pivarstva duga preko 120 godina. A ako vas zanima zašto četiri slada i baš ova evo i odgovora:

Svetli slad – se standardno upotrrebljava u proizvodnji piva;
Specijalni slad – utiče na kreiranje ukusa karakterističnog za crno pivo (slatkasti ukus i ukus pečenog hleba) zahvaljujući specijalnom tretmanu;
Karamelni slad – intenzivira boju tamnog piva, daje punoću ukusa i karakterističnu karamelnu aromu. Pored navedenog, ističe sladni karakter piva i obezbeđuje postojanu penu;
Crni (prženi) slad – doprinosi boji crnog piva i specifičnom ukusu.

U ponudi koja nije sjajna, bar što se tiče industrijskih piva, Zaječarsko crno je prijatno iznenađenje. Karamelne arome, kafa, umereno karbonizacija, tamno smređa boja, sa svetlo smeđom kragnom.

Autor teksta je Nenad M Perić / Pivska kragna
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Nenad Peric
Hroničar svog vremena, hedonista esteta, samosvesni kosmopolita. Buntovnik s razlogom. Namerno drugačiji. Sanjar koji s obe noge stoji na zemlji. I putuje… Nenad M. Perić je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade online i WineJour. Njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.
Na društvenim mrežama
Copy link