DAMSEL – Recenzija filma

Indijanka Danka 20. mart 2024.

Ima spojlere koji su unapred napomenuti. Nekako mi je sve teže da odaberem film za gledanje na Netflixu. Sve je nekako zbrzano i uvek fali nešto da bi se kompletno uživalo u gledanju. Zbog toga je DAMSEL bio lutrija i nisam mnogo od njega očekivala.

Priča

Naša heroina, princeza, is Elodie (Brown), mlada i svojeglava plemkinja iz izgladnele i osiromašene zemlje koja se verila za zgodnog momka po imenu Prince Henry (Nick Robinson), naslednik prestola Auree, bogatog kraljevstva preko mora. Nerado se udaje, ali je voljna da to učini kako bi zadovoljila svog očajnog oca (Ray Winstone) i sačuva narod, Elodi nežno prihvata svoju sudbinu, a Braun prikazuje mešavinu vere i strepnje. Ona je odlučna da maksimalno iskoristi svoju nesrećnu situaciju dok gledamo znamo da se cela ova stvar sa brakom neće dobro završiti. Naročito nakon što je njena maćeha (Angela Bassett) bila “spuštena” od strane zle kraljice Queen Isabelle (Robin Wright). Čini se da je najbitnije da se uda za princa koji ima sve ,od bogatstva do plodne i prelepe zemlje. Mlađa sestra naše princeze je neverovatno opčinjena svim lepim stvarimi bogatstvom, toliko daje to nekada neprijatno. Ali ok, u njihom kraljevstvu nema više ni hrane a ni drva za ogrev, i zemlja je opustošena. Naravno, na dan venčanja, Elodi je bačena u jamu bez dna od strane njenog novog muža. Od početka smo mogli da skupimo kockice i zaključimo da kraljevstvo Aurea preživljava žrtvujući svoje princeze gladnom zmaju. Slatka i ljubazna Elodie je samo posljednja u dugom nizu mladih prevarenih devojaka koje su se tako udale. Poslednjem delu filma je trebalo dati više vremena.

„Ovo nije bajka“ upozorava jedan od slogana filma.

Preokret

Trend je da se izvrću neke stare priče i priilagođavaju novim trendovima. Ovaj film je deo prilično nove vrste feminističkih filmova koji žele da razbiju stereotipe povezane sa fantastičnim filmovima poput ovih. Tvrdnje da ovo nije priča u kojoj vitez spasava devojku u nevolji, jasno su stavljene do znanja od samog početka filma. Ipak, imamo ovde sve ostale elemente koji su potrebni: zlu kraljicu, naivnu mlađu sestru, polu čudne roditelje i princa pod majčinim uticajem. Ovoga puta je tu i zmaj koji govori. Ovo je film koji u svojih 101 minuta nudi ozbiljnu priču bez humora koja malo toga ima da kaže a još manje da nam prikaže. Nisam mnogo očekivala od filma pa nisam ostala uskraćena ali mi je nakon odjavne špice nešto falilo. Najnapetiji delovi DAMSEL prikazuju princezu koja se očajnički i nečujno koprca i krije unutar mreže mračnih pećina, seče se i spaljuje i pokušava da sastavi priče o tome šta se desilo svim ostalim devojkama bačenim u ovaj ponor. To je kao da se princeza nevesta susreće sa crnim telefonom. Tu je i zmaj koji dodaje slojeve neizvesnosti i sentimentalnosti priči. Ona, mama zmajica, u početku sadistički muči, ruga i igra se sa Elodie. Mi ovo stvorenje ne vidimo u potpunosti na početku. Uprkos tome što nema puno dijaloga, zmaj svojim glasom čini čuda. Tu je tuge u njenom besu i neka rezignacija i to nas tera da se pitamo koja bi mogla biti priča ove zveri. Deo filma u pećini se odvija kao video igrica. Elodie se suočava sa konstantnim preprekama, napredujući, ali nedovoljno. Brown je efikasna u naizmeničnom menjanju straha i odlučnosti. Postoje neka strašna i mučna iznenađenja posebno nakon što drugi likovi stignu u pećinu. Ovde zmaj priča i to je svakako dobra odluka da se objasni šta se desilo u prošlosti, i pakt koji je napravljen. Ali… nekako u startu znate da pametna Elodie može da urazumi zver. Odmah smo shvatili da je ona drugačija od ostalih. Ne treba njoj gruba snaga da ubije ili pokoleba zmaja.

Kraljevstvo

Deo filma je kako sam pročitala sniman u Portugalu a ostalo su efekti. Dok neki širi pejzaži izgledaju malo podstaknuti veštačkom inteligencijom, DAMSEL nas podseća da gledamo Netflix mockbuster, a ne pravi blokbaster. Svet je impresivan ako je malo neiskorišćen. Zmaj se kreće sa više smisla i lakoće nego što to često čine CGI čudovišta u ovim filmovima. Ono što je meni smetalo je tama pećinskog okruženja koja je malo monotona.

Žene

Već sam napisala da je ovo pomalo feministički film. To je nežno feministički obrt sa kraljicom koja takođe vodi kraljevstvo, Elodina maćeha preuzima kontrolu nad porodicom, pa čak je tu i ženski zmaj koji vlada pećinom. Priča omogućava trima starijim glumicama da dobiju vreme i prostor u filmu ovog obima, dajući nam efektivno nešto interesantno, a ipak nedovoljno iskorišćeno, naročito Right. Upadljiv je čudesno zlokobni glas nominovan za Oskara Shohreh Aghdashloo. Brown nije novajlija u svetu heroja okrenutim naglavačke. Zvezda Stranger Things vešto zasniva glumu na Elodinoj borbi. Ona je sve u jednom i nekako joj leži ova uloga. Isto se ne može reći za ostalu glumačku ekipu od koje sam mnogo više očekivala. Tu su Ray Winstone, Angela Bassett i Robin Wright ali na kraju filma ste sigurni da je bilo ko mogao da odigra njihove uloge. Najviše su mi smetali nekako robotizovani dijalozi i akcenti.

Previše detinjasto i plitko za odrasle, a ipak previše mračno, brutalno i krvavo za decu.

Zmaj

Još jedna priča o tome kako mi ljudi uzimamo sve na ovom svetu kao podrazumevano svoje i donosimo odluke o tuđim životima. Zmaj nije dirao nikoga u kraljevstvu ali je kralj rešio da ubije njene tri ćerke, poslednje predstavnike ove zmajevske rase. Ja sam od starta bila na strani zmajice a ne pokvarene kraljice!

Žrtvovanje i Oko za oko (ima spojlere)

Feministički ispričana bajka objavljena na Dan žena nudi još jednu temu koja se pojavljuje sve vreme.

  • Elodi se žrtvuje udajom da bi pomogla kraljevstvu.
  • Kralj henri, Elodin otac, žrtvuje ćerku zarad kraljevstva.
  • Kraljevstve porodice Auree žrtvuju nepoznate princeze zmaju i tako je obmanjuju (zmaj je žensko).
  • Zmaj traži osvetu za nepravedno ubijene ćerke kroz žrtvovanje (kako ona misli) dece kraljevske porodice.

Iako se zmaj, ogrubeo od bola igra i muči glavnu nam junakinju, ona ne želi da uništi zmaja. Možda će zmaj ostati bez oka (ona stara oko za oko…) ali kada protiv zmaja preokrene njegovu najveću moć – vatru, priča dobija novi obrt. Elodi će rešiti da pomogne zmaju sa malim svetlećim crvima koji leče a za koje zmajica nije ni znala da postoje. Tada tužna mama zmaj shvata da je Elodi u pravu i da je ona ubijala iz osvete nedužne ćerke nekih drugih kraljeva. I zato.. u vatri će nestati pokvarena kraljevska porodica. DAMSEL - Recenzija filma

Kraj (spojleri)

Elodi postaje prijatelj sa zmajem. Njena porodica imo dovoljno da kraljevstvo preživi bar dve zime. Vraćaju se kući ali sa njima i zmaj! Meni je sve vreme samo pitanje u glavi da li će se zmaj vratiti u staro kraljevstvo da uzme svoje ili će ostati u novoj zemlji sa ljudima koji je se ne plaše?

Zaključak

Možda bi bilo bolje da se priča odigrava na velikom ekranu zbog primamljivih detalja koji pojačavaju neke od slabosti scenarija. Pomalo svež ženski pogled na tradicionalnu priču uz malo preokreta čini ga vrednim gledanja ali ne očekujte previše.

DAMSEL - Recenzija filma

Foto: Netflix
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
DAMSEL - Recenzija filma
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link