Recenzija filma SUNCE MAMINO

Indijanka Danka 5. februar 2024.

Zahvaljujući divnim ljudima iz MTS Dvorane, imala sam tu čast i sreću da među prvima pogledam film SUNCE MAMINO. Moram da priznam da me je priča zainteresovala čim sam videla prvu reklamu pa se poziv nije odbio. Film SUNCE MAMINO je imao svetsku premijeru na festivalu u Talinu, a premijerno će biti prikazan 13. februara u MTS dvorani. Priča prati šesnaestogodišnjeg Relju zaljubljenog u Anu, dok se kod kuće suočava s distanciranom i anksioznom majkom, koju tumači Branka Katić. U pitanju je tinejdžerska i porodična priča o romantičnom dečaku koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi, a sve zbog devojke Ane.

Priča

Relja je glavni lik ali i svi ostali imaju svoje priče. U centru svega je ljubav. Nije to samo tinejdžerska ljubav Relje prema Ani, već su tu i ljubav unutar porodice, prijatelja i odnosi prema ljudima oko nas. Na žalost, empatija je ono što smo poslednjih godina izgubili a ovaj film pokušava da nam kaže da nam je neophodna. Tinejdžeri su uvek bili preterano emotivni i osetljivi na sve ono što ih okružuje. Ova nova, digitalna vremena, donose neke nove probleme i prave veliki jaz između dece i okoline. Uticaj društvenih mreža sve pojačava jer nekadašnje rekla kazala sada dobija neverovatne razmere i pojedinac mora da bude mnogo jak da ne bi poklekao. Olga je majka kakve smo sve ponekada (htele mi to da priznamo ili ne). Obaveze, nesigurnost, samoća i briga nas otuđuju od dece u momentima kada smo im najpotrebniji. Najgore je što toga nismo ni svesni ili dajemo sebi obećanje da ćemo se promeniti i da je to bilo samo trenutno jer smo preopterećeni. Olga nije svesna činjenice da njenoj deci treba toplina a ne požurivanje da bi se obaveze završile. Relja je, uopšteno gledano, dobro dete koje pokušava da se snađe u društvu instant emocija i brzog zadovoljavanja želja. On je jedan od onih likova koji želi emociju a ne trenutnu strast. Možda bi bilo bolje da je više takvih. Ana, u koju su svi zaljubljeni je svesna svoje lepote ali nesrećna jer ne ume da bude sama. Njena lepota traži dokazivanje u vezama koje nastavlja jednu za drugom. Anine prijateljice ne vole Relju ali mu ona daje šansu. Ivan, Reljin drug je gejmer koji ima problem da se suoči sa svetom izvan zamračene sobe i zbog toga koristi lekove koje nabavlja na crno, a koje mu uzima majka jer i ona ima neke svoje probleme. Na žalost, ovo je postala redovna situacija u mnogim porodicama. Reljin brat mi je bio enigma jer sam imala utisak da to dete znam i da sam ga već negde videla. I nisam pogrešila. Bila sam mu gost u emisiji NAOPAČKE na Dečijoj televiziji. Boris Ilić je odlično odglumio i nadam se da će mu ovo otvoriti vrata za neke nove uloge. Ovde je samo jedno nesrećno i usamljeno dete koje ispunjava sve što mu majka kaže.

Baba

Baka koja umire, i od koje vidimo samo ruku, je možda glavni sporedni lik filma jer se oko nje sve vrti. Ona pomaže Relji da osvaja devojku u koju je zaljubljen. Baka je ta koja na kraju okuplja komšiluk na svojoj sahrani. Zbog bake Relja uči da se bori za ono što voli i stiče neke nove prijatelje ali upoznaje i svet koji do tada nije znao, svet onih koji organizuju sahrane. Baka je ta zbog koje će porodica ojačati na kraju filma.

Majka i ćerka

Mene lično je pogodila priča o Olgi i njenoj majci. Nekada sam mislila da to nije ljudski i normalno da dete ne razgovara sa majkom. Sada znam da u takvim situacijama uvek postoje dve priče i neke granice koje budu pregažene. Nisam sigurna da bi informacija o razlogu ovog lošeg odnosa nešto promenila, ali bih ja volela da ga znam. Odnosi dece i roditelja su nešto o čemu ne treba suditi ali kraj filma jasno govori da treba oprostiti… Ako neko ume da oprašta.

Recenzija filma SUNCE MAMINO

Foto: MCF MegaComFilm

Ljubav

Plašim se da je u ovom ludom svetu sve manje ljubavi a sve više interesa i sebičluka. A nema ništa lepše od ljubavi! Ako ne cenimo i volimo najbliže, prijatelje ili ono što radimo, onda to i nije život, zar ne?

Hvala autorima filma što su nam ponudili jednu optimističnu priču o onim najtananijim emocijama kroz jedan lep i komičan film.

Beograd

Čini mi se da nikada nigde nije bilo više akcije u domaćem filmu na krovovima zgrada u Beogradu nego što je to u ovom. Neke delove grada sam po prvi put videla. Prepoznala sam ulaz bioskopa Odeon, možda stepenice kod Londona ali sve ostalo… Mislim da bi produkcija filma mogla da objavi i neki katalog o mestima na kojima je film sniman. Odlično odrađen posao pravih lokacija.

Fotografija

Kada je u pitanju forografija filma, imam pomešane emocije. Sa jedne strane su fantastične lokacije ali meni ovom filmu fale boje. Možda sam vremenom postala razmažena neverovatno jasnim i jakim bojama full HD filmova ali je to jedino što zameram ovom filmu. Fale mi jasne i jake boje! Imala sam utisak kao da gledam neki film iz osamdesetih, pomalo požuteo od vremena.

Muzika

SUNCE MAMINO donosi odličnu muziku koju je komponovao za film uspešni srpsko-američki kompozitor i producent Filip Mitrović iz Los Anđelesa. U saradnji sa hrvatskim elektropop dvojcem Nipplepeople, Filip je za potrebe filma snimio singl “Ti i Ja”, koji se već nalazi na svim muzičkim platformama i kanalima benda. Sudeći po broju pregleda i reakcijama publike, reč je o budućem velikom hitu.

Press

Predivna i nekako uvek nasmejana Branka Katić se uključila u Press konferenciju nakon premijere filma i odgovarala na pitanja novinara. Bilo je tu raznih pitanja i komentara, ali su zajednički nada i želja da će ovaki filmovi nastaviti da se snimaju.

Zaključak

Topla preporuka za gledanje filma uz bojazan da njegova optimistička poruka možda neće biti najbolje prihvaćena od strane publike. Nadam se da grešim i da će brojke pokazati da možemo i bez kriminala, droge i krvi do kolena da odemo u bioskope i uživamo u filmu.

Na kraju se vidi posveta ekipe filma Ani i ukoliko se budete pitali ko je Ana, film je posvećen Ani Božović, devojčici koja je ubijena u masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar”. – Prijatelj sam s njenim roditeljima. Bio sam na proslavio njenog rođenja, a i glavna junakinja se isto slučajno zove Ana – poručio je Đorđević a ja sam morala da brišem oči. Ana će, kao i ostala nedužna deca koja su tada stradala kroz ovo ostvarenje nastaviti da žive.

Recenzija filma SUNCE MAMINO

Foto: MCF MegaComFilm
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Recenzija filma SUNCE MAMINO
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link