Beogradska premijera plesne predstave Skenderbeg u Bitef teatru

Nenad Peric 3. novembar 2023.

Plesna predstava SKENDERBEG Bitef dens kompanije, po konceptu, tekstu i u režiji Isidore Stanišić, biće premijerno izvedena za beogradsku publiku na sceni Bitef teatra 10. novembra.

Predstava je prvi put odigrana u Budvi na zatvaranju Jadranskog festivala igre 27. juna. Muziku za predstavu je uradio Vasil Hadžimanov, koji će i uživo svirati na premijeri. Kostim je radila Selena Orb, dizajn svetla Dragan Đurković.

U predstavi igraju Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić. Prema rečima koreografkinje Isidore Stanišić, predstava “Skenderbeg” je plesni traktat o herojstvu. Skenderbeg je zaista bio heroj. Ne onaj mitski, kakve srećemo u antičkoj kulturi, niti fiktivni super heroj iz savremene pop kulture već, stvarni ujedinitelj malih, potlačenih naroda u borbi za oslobođenje od velike imperijalne sile. Oni, koje smatramo herojima, utiču na formiranje naših ideala, a ideali određuju našu ličnost. Danas se herojskim aktom naziva svaki i najmanji gest empatije. Žrtvovanje sopstvenog interesa zarad dobrobiti drugog postalo je naivno i nepromišljeno. Herojstvo je misterija za nauku, jer ni psihologija, ni evolucionizam, ni neuronauke ne mogu predvideti ko i kada će biti spreman da odreaguje herojski. Logično, jer slobodu ne možemo determinisati. U trenutku kad smo nesigurni šta nam je činiti, odlučujemo između onoga što jeste i što bi trebalo biti. Taj trenutak nedoumice, jeste prilika da ugrabimo slobodu. Skenderbeg je bio heroj, a suprotnost istom nije anti-heroj, već pasivni posmatrač. Predstava postavlja pitanje ko su nama danas heroji i da li smo izgubili potrebu za njima? Da li smo mi slobodni ili samo nesvesni sopstvenog ropstva?

Skenderbeg

Koncept, tekst i režija/Concept, text and directing: Isidora Stanišić
Koreografija/Choreography: Isidora Stanišić i igrači/Isdora Stanisic and dancers
Muzika/Music: Vasil Hadžimanov
Kostim/Costume: Selena Orb
Izvođači/Performers: Uroš Petronijević, Jovana Grujić, Branko Mitrović, Vanja Halupa, Vladimir Čubrilo, Ina Ilievska i Isidora Stanišić
Dizajn svetla/Light Design: Dragan Đurković
Fotografija/Photo: Slavica Dolašević
Produkcija: Bitef teatar, Jadranski festival igre, Turistička organizacija Budva, Beo Art

Foto: Slavica Dolašević
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Nenad Peric
Hroničar svog vremena, hedonista esteta, samosvesni kosmopolita. Buntovnik s razlogom. Namerno drugačiji. Sanjar koji s obe noge stoji na zemlji. I putuje… Nenad M. Perić je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade online i WineJour. Njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.
Na društvenim mrežama
Copy link
Omogući obaveštenja OK Ne, hvala