Program 19. slobodne zone: između stvarnog i (ne)mogućeg

Nenad Peric 18. oktobar 2023.

U tri takmičarska programa Slobodne zone biće prikazana ukupno 22 filma: sedam u Međunarodnom takmičarskom programu, devet u Horizontima Balkana i šest u selekciji Prva dva koraka.

Praznina, odsustvo, tama, nula bez jedinice nasuprot bojama, ljubavi, svetlosti i mnoštvu. Devetnaesta Slobodna zona vas u svojim takmičarskim selekcijama vodi na filmsko putovanje između stvarnog i (ne)mogućeg – kaže Branka Pavlović, selektorka programskih celina Međunarodni takmičarski, Prva dva koraka, Ženska linija i EU Teen Zone.

Međunarodni takmičarski program

U senci ratova i klimatskih promena autorke i autori ovogodišnje Međunarodne selekcije u potrazi su za odgovorima na pitanja da li je drugačiji svet (još uvek) moguć i po čijoj meri – ističe Branka Pavlović.

Za najbolji međunarodni film nadmetaće se sedam ostvarenja iz šest zemalja: „Kos, kos, kupina” Elene Naveriani iz Gruzije, „Neizbrisiva sećanja” Maite Alberdi iz Čilea, „Crveno nebo” Kristijana Pecolda i „Do kraja noći” Kristofa Hohhojzlera iz Nemačke, „!Aitsa” Dejna Dodsa iz Danske, „Nula kalorija” Džesike Hauzner iz Austrije i „Borci” Jona Haukelanda iz Norveške.

Osvajač je ovogodišnjeg Srca Sarajeva za najbolji film.

!Aitsa” Dejna Dodsa, dokumentarac u koprodukciji Danske i Južnoafričke Republike, transcedentalan je film koji objedninjuje duhovno znanje i najsavremeniju nauku. Stanovnici pustinje Veliki Karu tragaju za značenjem u beskonačnoj tami koja nas okružuje, sa ranama nedavne kolonijalne prošlosti urezanim duboko u zemlju.

Horizonti Balkana

Lične i univerzalne priče o samopronalaženju donose nam vrlo različiti profili i estetike balkanskih autora. U ovogodišnjoj selekciji junaci sa kojima se susrećemo uglavnom su u potrazi za ličnim, bilo da se suočavaju sa svojom prošlošću, snalaze u trenutnim problemima ili razmišljaju o neizvesnoj budućnosti – kaže Ivan Bakrač, selektor celine Horizonti Balkana.

Za najbolji regionalni film u konkurenciji su „Tigrica” Andreja Tanasea i „Između revolucija” Vlada Petrija iz Ruminije, „Blagine lekcije” Stefana Komandareva iz Bugarske, „Rana oklevanja” Selmana Nadžara iz Turske, „Što da se radi?” Gorana Devića iz Hrvatske i „Sirin” Senada Šahmanovića iz Crne Gore. Srpsku produkciju predstavljaće tri filma, jedan dugometražni i dva kratka: „Flašaroši” Nemanje Vojinovića, „Duhovi na mojim leđima” Nikole Stojanovića i „Golgeter” Ivana Stojiljkovića.

Bivši pobednik Slobodne zone, Selman Nadžar (Između dve zore), vraća se na festival sa „Ranom oklevanja”, ostvarenjem koje se, na izvestan način, nadovezuje na prethodno. Glavna junakinja, Džanan, uz svoj advokatski posao mora da donese važne moralne odluke koje će uticati na živote drugih ali, pre svega, preispitati njen lični integritet.

Rumunski debitant Andrej Tanase kroz svoj film „Tigrica” prati Veru, veterinarku u zoološkom vrtu u Sibinju koja, pod pritiskom patrijarhalnog okruženja, preispituje svoje najdublje emocije dok traga za odbeglim tigrom.

Zahra iz Irana i Marija iz Rumunije glavni su likovi dokumentarca „Između revolucija” Vlada Petrija. One su se upoznale sedamdesetih godina na studijama medicine u Bukureštu i postale bliske prijateljice. Iako će ih životne prilike i revolucije u njihovim zemljama fizički razdvojiti, nastaviće da održavaju korespondenciju. Igrajući se granicama fikcije i dokumentarizma, reditelj oživljava junakinje i njihove samospoznaje kroz pisma i arhivske snimke u periodu dve paralelne revolucije.

Prva dva koraka

Žanrovski veoma raznovrsni, filmovi iz selekcije Prva dva koraka nude publici svež i veoma angažovan pogled na teme odrastanja, samospoznaje, odnosa društva i pojedinca. U svetu u kome su izolacija i usamljenost često udružene sa predrasudama i neumoljivim pritiskom države i društva, junaci ovih filmova usuđuju se da misle i delaju drugačije, osvajajući pri tom lične, životne i umetničke slobode – navodi Branka Pavlović.

Prošle godine uvedena selekcija namenjena prvim i drugim rediteljskim ostvarenjima, predstaviće šest filmova: „Snajka: Dnevnik očekivanja” Tee Vidović Dalipi iz Hrvatske, „Sokolovo jezero” Šarlot le Bon iz Kanade, „Prebroj moja lutanja” Dušana Solomuna iz Nemačke, „Raj u plamenu” Mike Gustafson i „Protivnik” Milada Alamija iz Švedske i „Hleb i so” Damjana Kocura iz Poljske.

Sokolovo jezero” prati Bastijena (13) iz Pariza koji na odmoru u Kvebeku upoznaje Kloi (16). Ova ljubiteljka folklora i lokalnih legendi govori Bastijenu da duh opseda jezero, a on je spreman da previziđe svoje najgore stragove samo da bi zaslužio mesto u njenom srcu. Rediteljka filma je Šarlot le Bon, glumica, umetnica, manekenka i TV voditeljka.

Profesionalni glumci i naturščici, političke i ratne izbeglica iz Sirije, Turske i bivše Jugoslavije, glume situacije koje su lično doživeli. Na osnovu njihovih, ali i sopstvenih iskustava sa vlastima, reditelj Dušan Solomun je napravio kafkijanski, nadrealistički i simbolički film „Prebroj moja lutanja” sa mnogobrojnim ironičnim i humorističnim detaljima.

Tri sestre u švedskom radničkom naselju prepštene su same sebi, jer im je majka stalno odsutna. Predstojeće leto bez roditeljskog nadzora deluje kao savršena stvar, ali kada služba za socijalni rad zakaže sastanak, najstarija sestra pokušava da nađe nekog da se pretvara da im je mama, inače će devojčice biti poslate u hraniteljske porodice. Ovo je zaplet filma „Raj u plamenu” Mike Gustafson, koja je nagrađena za najbolju režiju selekcije Horizonti na Venecijanskom festivalu.

XIX Slobodnu zonu će 31. oktobra svečano otvoriti dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji” Rjusukea Hamagučija, u mts Dvorani u 19 sati.

Na zatvaranju, 5. novembra u Cineplexx Galeriji u 20 časova, biće premijerno prikazan kratkometražni vestern Pedra Almodovara, „Čudna strana života”, sa Itanom Hokom i Pedrom Paskalom u glavnim ulogama. Nakon 25 godina, Silva jašući konja prelazi pustinju kako bi posetio Džejka, svog prijatelja šerifa. Raduju se jer su ponovo skupa, ali već sledećeg jutra Džejk priznaje da razlog ovog putovanja nije prisećanje starih dobrih vremena.

Ulaznice za svečano otvaranje, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i onlajn preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs. Istoga dana film će biti prikazan na otvaranju festivala u Nišu i Novom Sadu.

I za ostale projekcije karte su u prodaji na biletarnicama bioskopa. Većina filmova iz programa ovogodišnjeg festivala imaće i titlove na engleskom jeziku.

Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji preko platforme KinoKauch koja će biti domaćin onlajn Slobodne zone od 6. do 19. novembra.

Više o kompletnom programu 19. Slobodne zone možete pronaći na sajtu www.slobodnazona.rs

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Nenad Peric
Hroničar svog vremena, hedonista esteta, samosvesni kosmopolita. Buntovnik s razlogom. Namerno drugačiji. Sanjar koji s obe noge stoji na zemlji. I putuje… Nenad M. Perić je urednik internet stranica Kulturnik, Putokaz, Belgrade online i WineJour. Njegova interesovanja prvenstveno usmerena ka kulturi i umetnosti, putovanjima i planinarenju i naravno vinu i gastronomiji.
Na društvenim mrežama
Copy link