“YU Grupa” gala koncertom proslavila pola veka karijere

Palilula.info 11. septembra 2022.

Čuveni domaći rok sastav “YU Grupa” je proslavio jubilej od 50 godina karijere spektakularnim koncertom na prepunom Stadionu Tašmajdan, sa velikim brojem gostiju na pozornici.

Koncert nosi naziv prema istoimenoj izložbi posvećenoj “YU Grupi” – „Više od 50 godina čistog rokenrola”.

Uvod u koncert bio je u znaku slajd šou prikaza vrhunskih fotografija o istorijskom razvoju grupe kroz pet decenija uz kratak trejler iz budućeg dokumentarnog filma o bendu.

Gosti na koncertu su bili – Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina Benč, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Đorđević, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer (Atomsko sklonište), Sead Lipovača Zele (Divlje jagode), Saša Lokner, Dado Topić, Vlatko Stefanovski i drugi.

Foto: Nikola Anđić

Repertoar koncerta čini presek 12 studijskih albuma, pretežno za diskografske kuće „Jugoton” i „PGP RTS” – „YU grupa” (1973), „Kako to da svaki dan?” (1974), „YU grupa” (1975), „YU zlato” (1976), „Među zvezdama” (1977), „Samo napred…” (1979), „Od zlata jabuka” (1987), „Ima nade” (1988), „Tragovi” (1990), „Rim 1994” (1995), „Dugo znamo se” (2005) i „Evo stojim tu” (2016).

Foto: Nikola Anđić

Koncert su krenuli sa jednim nizom fragmenata iz pesama „Noć je moja”, „Impuls”, „Kalibar 86”, „Pogled sa šanka”, „Autobus za raj” gde je sve vreme na klavijaturama bio Aleksandar Saša Lokner (iz benda „Bajaga i instruktori”).

Onda prvi vokalni gost je izašao na scenu za numeru „Kako to da svaki dan” – Dejan Cukić, uvek maksimalno raspoložen, razigran i raspevan.

Foto: Nikola Anđić

Foto: Nikola Anđić

„Sledeći gost nam dolazi iz Beograda i možda ga znate, zove se Bajaga”, Žika Jelić je najavio nastup pop rok muzičara kao vokala na pesmi „Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”.

Momčilo Bajagić Bajaga je inače autor teksta te numere, koju je 2015. originalno i otpevao sa bluz bendom „Point Blank” i Dragijem Jelićem.

Hrvatski rok muzičar Dado Topić svojim vrhunskim vokalom dočarao je žestoko snažnu „Vatru”, na šta se briljantno nadovezao Dragi Jelić sa kompozicijom „Zaboravi”.

„Da je ovaj prostor stadiona Tašmajdan sada prazan, izgledao bi nam kao neka pustinja”, bila je to standardna Žikina najava za njihovu pesmu „Pustinja”, na kojoj im je vokalno gostovao Zvonimir Đukić Đule, lider rok sastava „Van Gogh”.

“YU Grupa” je razlog što se svi mi bavimo rokenrolom, što držimo gitare u rukama, i trzalice u džepovima. Upalite mobilne telefone da odamo počast legendama rok muzike i pošaljemo poruku u muzičku vasionu”, poetski se izrazio Đule, i u duetu otpevao „Pustinju” sa Dragijem i na kraju je izgrlio rođenu braću uz duboki naklon.

Foto: Nikola Anđić

Hit „Rokenrol za kućni savet” benda „Riblja čorba” nije tek tako zalutao na set listu, a sve je pojasnio njihov naredni gost Bora Đorđević, koji je izazvao žestoki aplauz.

„Tu pesmu sam napisao za njih, jer su mi tražili da im dam neki tekst. Međutim, tada im moja pesma nije odgovarala. Hajde da vidimo da li će im večeras odgovarati”, našalio se Bora Čorba i ubrzo otpevao i baladu „Žao mi je što nisam tvoj” za koju im je napisao prihvaćeni tekst.

Ogroman hit benda „Dunav” oduševio je na hiljade posetilaca, kao i zanimljiv vokalno instrumentalni triptih nazvan „Koktel” gde spadaju numere „Nona”, „Kosovski božuri”, „Sama”.

Foto: Nikola Anđić

Kratka posveta nedavno (2021) preminulom bubnjaru Ratislavu Raši Đelmašu, koji je svirao u najboljim i najuspešnijim godinama grupe, bila je u vidu govora Žike Jelića, ali i najava neprolaznog hita „Od zlata jabuka” koji je otpevala njegova ćerka Aleksandra Đelmaš uz gitaristu Davida Micića.

Razigrani hit „U tami disko kluba” svirao je makedonski gost izvanredni gitarista Vlatko Stefanovski, a otpevao je nadahnuto sa uživanjem pop umetnik Aleksa Jelić, sin Dragija.

Foto: Nikola Anđić

Hit „Čudna šuma” je na pozornici bio istinski spektakl, jer se Vlatku pridružio Bruno Langer iz hrvatskog rok sastava „Atomsko sklonište” i pet gitara (uz Dragija, Žiku i Petra) je efektno grmelo Tašmajdanom.

Muzičar Nikola Čuturilo Čutura ponovo je stigao na binu i uz suze radosnice, veoma emotivno govorio o braći Jelić.

„Ako iskreno volite YU Grupu, ne možete nikako biti loš čovek. Ovde večeras je jedan divan svet na koncertu. Hvala Jelićima na svemu”, rekao je Čutura i otkrio da je prvi put u životu bio na koncertu sa 10 godina, u Istri, gde je slušao upravo YU Grupu i odmah se inficirao rokenrolom.

Za kultnu pesmu „Mornar” je upravo Čutura napisao tekst, i otpevao je sa slavljenicima.

Tu je bio završen zvaničan deo koncerta prema scenariju i idejnom konceptu.

Foto: Nikola Anđić

Naravno, usledio je bis sa zaista vanserijskim hitovima, pre svega „Dunavom šibaju vetrovi” i remek delo „Crni leptir” na kome je opet gostovao Bajaga.

Sam kraj koncerta na bisu je označio pravu rokenrol žurku gde su skoro svi gosti od večeras na bini zajedno pevali veličine „Odlazim” i još jednom „Čudna šuma”.

Foto: Nikola Anđić

Tako su okončali pravi rok spektakl od skoro puna tri sata i otpevanih barem 30 kompozicija.

“YU Grupu” su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom „Idejni posed”.

Izvor: Tanjug/Politika.rs, Foto: Nikola Anđić
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
“YU Grupa” gala koncertom proslavila pola veka karijere
Copy link