Investitori na Paliluli najspremniji da snize cenu novogradnje

Palilula.info 9. jun 2021.

Većina kupaca nekretnina nada se da će, u konačnom dogovoru o kupovini, postići za sebe bolju, odnosno nižu cenu od one koja je oglašena. Takođe, i mnogi oglašivači se rukovode ovom logikom, pa u oglase postave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostor za pregovore.

Iako se ovo, po pravilu, češće dešava u starogradnji, i u novogradnji možemo videti da investitori zainteresovanim kupcima spuštaju cene svojih stanova, pogotovo ako se ti stanovi već neko vreme nalaze na tržištu.

Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istraživao je kakav je odnos prosečnih oglašenih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu. Ako posmatramo celu opštinu Beograd prosečna oglašavana cena stanova u novogradnji, prema podacima 4zida.rs je 2.347 evra/m2.  Prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na celoj beogradskoj opštini je 1.741 evro/m2, pokazuju podaci RGZ-a. Na osnovu ovoga možemo videti da je oglašavana cena za oko 20 odsto viša od zabeležene prodajne cene. Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd, gde je prodajna cena novogradnje za 10 odsto niža od one koja se nalazi u oglasima. Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašavanih i prodajnih cena stanova u novogradnji se kreće od 15 do 20 odsto.

Najveću spremnost za snižavanjem cena pokazuju investitori na Paliluli gde je prodajna cena za čak 35 odsto niža nego cena koja se nalazi u oglasima, pokazuju podaci RGZ-a i 4zida.rs.

„Ne bismo mogli da izdvojimo jednu beogradsku opštinu gde se najviše gradi. Beograd je veliko tržište novogradnje i investitori svaku potencijalno dobru parcelu koriste da podignu stambene zgrade, bez obzira na to u kojoj beogradskoj opštini se ona nalazi. Ako govorimo o luksuznijim objektima, trenutno se oni najviše grade na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu. U opštinama gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnost da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to vidimo najbolje na primeru opštine Palilula“, kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs

Zanimljiva je situacija u opštini Savski venac gde je prošle godine prodat najskuplji kvadrat u novogradnji. Ako ukrstimo podatke 4zida.rs i RGZ-a vidimo da je prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac čak viša nego prosečna oglašavana cena – 3.046 evra/m2 (prodajna) prema 2.691 evro/m2 (oglašavana). Na osnovu ovoga možemo zaključiti da se najluksuzniji stanovi ponekad i ne oglašavaju u oglasnicima, nego se njihova prodaja vrši direktno. Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, ali u konačnom zbiru značajno utiču na statistiku, jer je cena njihovog kvadrata ponekad i duplo viša nego što je prosek na toj opštini.

Izvor: Danas Online, Foto: Pixabay/Belgrade_City
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link