Poznate prve tri lokacije za buduće jeftine stanove

Palilula.info 20. septembar 2021.

Jagma za stanovima u Srbiji, a pre svega u Beogradu, ne jenjava, a tradicionalno se najviše traže manji stanovi.

Kako procene govore, da bi građanin Srbije kupio stan veličine 70 kvadratnih metara u proseku su mu potrebne 15,2 godišnje bruto plate. Upravo zbog toga, uskoro će za mnoge biti olakšan put do krova nad glavom. Marko Stojčić, glavni gradski urbanista najavio je gradnju jeftinih stanova.

Cilj je da se obezbede građani koji ne mogu da priušte skupe stanove i kuće i to što će se omogućiti uslovi za izgradnju svih kategorija nekretnina.

Koliko bi mogao da košta kvadrat jeftinog stana?

Stojčić nam otkriva i da bi cena tog kvadrata mogla da bude od 1.300 evra. Ukazuje da je važno razdvojiti da konačno, jeftini stanovi ne podrazumevaju samo stanove za “bezbednjake”, već je sada reč o nepokretnostima za sve građane.

– U ovom slučaju ne pričamo o stanovima gde bi investitor bila Republika Srbija ili Grad Beograd, u smislu da neko dotira nešto. Ovde govorimo o nečemu što se zove socijalno ravnopravan urbanizam. On podrazumeva da grad kroz svoje planske dokumente obezbedi moguću gradnju na lokacijama koje nemaju ili ne mogu da dostignu cenu koja je danas prosečna u Beogradu – kaže Stojčić za naš portal.

Prema njegovim rečima, to je opravdano jer je u našoj zemlji, naročito u prestonici, najveći i jedini deficit stanova upravo u segmentu najjeftinijih odnosno, za one građane čija kupovna moć ne može da isprati trenutne cene kvadrata. Uglavnom su to ljudi koji nemaju visoke plate, privatne kompanije, ne rade u IT sektoru, ili nekom sličnom visoko plaćenom.

Nekoliko lokacija već ima uslove za gradnju takvih stanova, a to su pre svega Makiško polje i leva obala Dunava. Kako saznajemo, u prvoj fazi biće uključena Krnjača, ali i još neki delovi Borče i Ovče.

Investitorima manji troškovi

– Planskom dokumentacijom Grad je za nekoliko većih lokacija. Leva obala Dunava donekle je realizovana ali ima prostora da izgrade delovi Ovče, Borče i Krnjača.

Na pitanje da li već ima zaniteresovanih investitora, glavni gradski urbanista odgovara potvrdno. U startu manji troškovi, navodi, biće motiv da mnoge građevinske kompanije.

– Sigurno da ima i sigurno će prepoznati šansu. Ne mogu svi investitori da prave skuplje stanove od proseka niti to većina građana može da priušti, tako da uvek grade ono što se traži – govori Stojčić.

Iako se cene nekretnina u Beogradu određuju prema tržištu, očigledno je da postoji interesovanje bez obzira na visoke cene. Ta cena, očekivano, za ove stanove morala bi da bude konkurentna.

– Iz moje perspektive, cena tih stanova mogla bi da bude od 1.300 do 1.500 evra, što je s jedne strane tržištu prihvatljivo, a s druge strane što bi investitorima bilo isplativo. tj da mogu da ostvare profit na tim lokacijama gde i cena parcela nije visoka, a gde bi imali manje troškove izgradnje- rekao je Stojčić.

Izvor: Telegraf Biznis
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link