Kratki istorijat muzičkih slušalica

Palilula.info 10. marta 2023.

Istorija stvaranja slušalica seže u 19. vek. Možda čovečanstvo duguje pojavu ovog uređaja Elektrofonu. Njeni stručnjaci su kreirali tehnologiju koja je omogućavala klijentima kompanije da slušaju muzička dela, uključujući operske delove, a da nisu u pozorištu.

Kupci su dobili masivnu strukturu koja je morala da se nosi preko glave. Zvuk je išao do zvučnika koji su se nalazili ispred ušiju.

Prve slušalice na svetu definitivno je nemoguće nazvati udobnim, ali su upravo ovako izgledale. Naravno, ovaj pronalazak je imao i prethodnike. Na primer, radio-operateri su imali nešto slično. Ali postojala je samo jedna slušalica, a sam kvalitet njene veze ostavljao je mnogo da se poželi. A ovde svakako treba reći o Belinom pomoćniku, Ezri Gililendu. Godine 1881, jedna žena je predložila pričvršćivanje delova telefona na metalnu šipku. I velika konstrukcija od tri kilograma pomerena je u glavu. Odluka može izgledati nezgodno i nepotrebno komplikovano, ali se može smatrati prvim telefonskim slušalicama.

Otprilike iste godine Ernest Mercadier, francuski dizajner, poboljšao je telefonske prijemnike i napravio repetitore zvuka koji su kompaktni. Stale su u uši i bile su teške 1 3⁄4 unce. Pa, najpoznatiji i najbliži modernom shvatanju izuma slušalica je razvoj Natanijela Boldvina. Jedan Amerikanac iz Jute izumeo je prototip telefonskih slušalica i poslao je sopstvene dizajne državnoj vojsci. Vojska nije odmah cenila Boldvinov izum. Sredstva koja bi mogla da idu za stvaranje radnih modela nisu mu dodeljena. I u početku je preduzimljivi pronalazač počeo to da radi za svoj novac.

Natanijel Boldvin

Ubrzo je mornarica ipak skrenula pažnju na ono što je Boldvin stvorio, nekoliko promena je uneto u njegove crteže, a ažurirana verzija postala je osnova za naručivanje slušalica. Inženjer je pozvan u vojnu laboratoriju. Ali iz određenih razloga (Bolvin je bio Mormon), nije mogao da se iseli iz države, a velika kompanija je morala da izgradi fabriku u Juti. Dakle, slušalice su počele da se proizvode ne samo za vojne svrhe, već i za civilnu upotrebu.

Evolucija

Tridesetih godina prošlog veka slušalice se već široko koriste za komunikaciju, uređaji se pojavljuju u domovima stanovnika velikih gradova. I sve češće slušalac odlučuje da prima programe na radiju sa slušalicama. Naravno, sam dizajn i tehnološki profil bili su još daleko od udobne upotrebe. Štaviše, slušanje muzike u njima bio je još jedan izazov, ali se osetio revolucionarni početak i ljudi su želeli da budu svedoci i konzumenti toga.

Ovaj zahtev je osetio Eugen Bajer, 18-godišnji Šveđanin, u to vreme „Elon Mask” audio opreme. Godine 1926. osnovao je kompaniju Elektotechnische Fabrik Eugen Beyer, koja se u početku specijalizovala za proizvodnju mikrofona, da bi 1937. počela proizvodnja slušalica. Još uvek je nemoguće reći da su sve ovo bile slušalice za masovnog potrošača. Svet tehnologije u ovom pogledu uzburkala je druga kompanija tek posle nekoliko decenija.

Ali sledeći krug evolucije slušalica morao je dugo da čeka, tek 1957. godine Koss Corporation je uspela da stvori stereo slušalice. Džon C. Koss, osnivač kompanije, shvatio je da izum treba naglasiti i uspeo je da usmeri svoje napore ka stvaranju privatnog sistema za slušanje muzike. Bio je to fonograf, zvučnik i priključak za slušalice. Ali takav sistem i dalje nije bio direktno slušalice, pa je Kos uputio audio inženjere da poboljšaju dizajn. I talentovani pronalazači zajedno su smislili dizajn dve plastične čaše, unutar kojih se nalaze zvučnici od 3 inča. Ovaj dizajn je postao poznat kao Koss SP-3, a “gadžet” su veoma cenili ljubitelji muzike.

Važne faze u evoluciji slušalica su:

  • 1964 godine. U ovom trenutku se pojavio audio priključak od 3,5 mm. Sony je izdao prenosivi radio, nije bilo ničeg posebnog u isporuci zvuka, ali mini-džek je bio revolucionarni tehnološki korak.
  • 1979 godina. Istina, puštanje u masovnu proizvodnju sa ovim konektorom dogodilo se tek 15 godina kasnije – Soni je objavio Walkman TPS-L2 stereo plejer.

I dalje u istoriji razvoja slušalica bilo je mnogo izdanaka i pojave uređaja, koji su se, međutim, zasnivali na starim principima. Ali ako se funkcija poništavanja buke, koja je pokrenuta u dizajnu za avijaciju, pojavila 1986. godine, na tržištu za masovnog potrošača pojavila se tek 2000. godine.

Između ostalog, prve bežične slušalice pojavile su se početkom 90-ih godina prošlog veka. Ista kompanija Koss razvila je model koji je omogućio povezivanje infracrvenog zraka sa izvorom zvuka ili pojačalom pomoću set-top bok-a (došao je u kompletu). A 1998. godine Recoton je video novu priliku u razvoju bežične tehnologije – Bluetooth. 2004. godine prvi put je pušten sistem zasnovan na ovoj tehnologiji.

2005. godine na tržištu su se pojavile slušalice koje su koristile mogućnosti bežične Wi-Fi mreže.

Slušalice u savremenom svetu

Danas, prema mišljenju stručnjaka, postoji bum u segmentu tehnologije kao što su slušalice. Tako, u 2018. godini, tržište ove elektronike (odnosno onoga što je potrošač već kupio) procenjeno je na više od 10 milijardi dolara. A prognoza da će se ove vrednosti povećati je već napravljena – za 7 godina će se udvostručiti. Apple se smatra vodećim u ovoj industriji. Odbacili su standardni audio izlaz od 3,5 mm. I ova odluka je naterala takmičare da idu istim putem. A onda su pušteni u prodaju čuveni AirPods – revolucionarni uređaj u svom segmentu, ono što se danas s pravom naziva „pametnom“ tehnologijom.

Slušalice su danas po ceni u različitim segmentima. Oprema za fitnes i sistemi za igre se proizvode odvojeno. Evo glavnih trendova na modernom tržištu slušalica.

  • Nisu svi novi proizvodi kompanije Apple 100% uspešni, ali upravo ova kompanija danas gura tržište napred – oni su uveli potpuno bežične „uši“, a predstavnici ove kompanije prave nove uređaje za stvarnu upotrebu, a ne za ažurirani dizajn ili manja poboljšanja.
  • Naglasak je na slušalicama za poništavanje buke. Uspevaju da uhvate ambijentalne zvukove, naprave njihovu kopiju u ogledalu i pošalju ih u slušni analizator. Kada se dva talasa preklapaju, postoji osećaj tišine. Tehnologije aktivnog poništavanja buke se razvijaju i dolaze, uključujući i kompaktne slušalice u ušima koje su danas posebno tražene.
  • Proizvođač se oslanja na kvalitet zvuka. To znači da trka bez žica i dalje može postati sekundarna. Rast kvaliteta muzike koja se pušta je glavno merilo na tržištu.

Ograničite upotrebu slušalica na 60 minuta, pri jačini koja nije veća od 60 procenata maksimalne jačine zvuka. Zatim napravite pauzu od nošenja najmanje 60 minuta pre nego što ih vratite.

A danas je još važnija brzina pristupa glasovnim asistentima, maksimalno aktivno trajanje baterije, kao i minimalno kašnjenje zvuka od izvora zvuka do primljenog uređaja. Želeo bih da verujem da će se najzanimljivije evolucije slušalica desiti u narednim godinama.

Sve ovo je doprinelo stvaranju slušalica kakve danas poznajemo i koristimo u svim prilikama.

Izvor: politika.rs/palilula.info
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Kratki istorijat muzičkih slušalica
Copy link