Intervju: Dragan Milošević

Palilula.info 31. mart 2024.

Dragan Milošević, direktor prodaje u kompaniji Zepter International, otkriva svoju inspirativnu priču, profesionalni i lični razvoj u ovom ekskluzivnom intervjuu za portal Palilula.info.

1. Završili ste Master studije na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu sa prosekom 9.43. Vaš master rad sa temom: „Uticaj marketing istraživanja na izbor novih i primenu postojećih strategija prodaje“ publikovan kao jedan od najboljih radova u biblioteci Beogradskog univerziteta. To je za svaku pohvalu. Recite nam nešto više o samom radu.

Pre svega, zadovoljstvo mi je da imam priliku da se obratim kroz ovaj intervju za vaš portal i verujem da će čitaocima biti korisne i interesantne informacije koje ću podeliti i hvala na prilici.

Da, što se tiče master studija, one su završene sa master radom, koji sam, moram to da istaknem, potpuno sam uradio. Zasukao sam rukave, što bi se reklo, razmišljao o temi koja bi mi bila inspirativna u tom momentu, a korisna u budućnosti i došao do toga da predložim svom mentoru ovu temu, koja je i prihvaćena i krenuo sam da predano radim na tome. Prilikom pisanja rada, koji ima 100 strana, čitao sam mnoge literature, koristio internet za neophodne informacije i dao neki svoj lični pečat u svemu tome i mogu reći da mi je taj master rad u velikoj meri pomogao i kasnije, prilikom izrade i određenih poslovnih projekata i poslužio kao alat za donošenje nekih taktičkih i strateških odluka.

Intervju: Dragan Milošević

2. Ove godine se navršava deset godina kako radite u prodajnom sektoru u Zepter-u? Od koga ste dobili najbolje poslovne savete i čije kitike i sugestije najviše uvažavate?

Tako je. Deset godina mog rada u kompaniji Zepter. Kažu neki ljudi, trebalo bi menjati posao na nekih 5 godina, ali ja razmišljam malo drugačije… Ako ste vi zadovoljni i ako nasmejani dolazite na posao i posle 4, 5 ili 10 godina i ako vas to ispunjava i donosi nove izazove i dobru zaradu, zašto bi menjali poslodavca?! Možete samo sebe unapređivati i postavljati nove ciljeve i izazove u postojećoj firmi u kojoj radite. A ovu kompaniju svakako doživljavam kao lidera na tržištu. Što se tiče saveta, upijao sam ih i upijam i dan danas od svih, neke prihvatim, neke odložim sa strane, a neke odbacim, a definitivno najbolje savete i sugestije sam dobijao od Predsednika kompanije, gospodina Filipa Zeptera, koga i smatram svojim najvećim mentorom. Imam tu privilegiju da svakodnevno mogu da komuniciram sa njim i svaki razgovor ili pisana korespodencija sa njim su dragoceni i mogu mnogo da vas usmere da dođete do pravih odgovora i rešenja i u najzahtevnijim situacijama. Prosto je neverovatno koliko je posvećen svim detaljima poslovanja u svojoj firmi i nakon toliko godina uspešnog rada i vanserijskih poslovnih rezultata. Čovek je perfekcionista i uvek od vas traži više i uspeva to da izvuče od onih koji žele i hoće da rade.

Intervju: Dragan Milošević

3. Vi ste trenutno na visokoj poziciji u kompaniji, kao direktor prodaje. Koliko imate odgovornosti? Kako se postaje efikasan menadžer prodaje?

U današnjem svetu biznisa najveći problem je preuzimanje odgovornosti. Ja nemam problem sa tim. Imam zaista veliku odgovornost jer predstavljam jedan svetski brend kao što je Zepter, ali iz godine u godinu stičete samopouzdanje i ako verujete u to što radite onda je lakše preuzimati odgovornost i donositi važne odluke. Danas je sve prodaja. Jedino se prodaja može izmeriti rezultatom, sve je transparentno i jasni su pokazatelji da li je neko manje ili više uspešan kao menadžer prodaje. Da biste postali dobar menadžer, morate mnogo učiti, pratiti, slediti inpute i prelaziti postepeno lestvicu po lestvicu, jer samo tako možete znati koji su to izazovi sa kojima se možete suočiti i onda vam je lakše da rukovodite sa ljudima u vašem timu, jer imate spoznaju o tome sa čime se oni suočavaju, zato što ste i vi prošli taj put. Tačno znate kada vas foliraju a kada imaju zaista neku opravdanu prepreku za ispunjavanje nekih radnih zadataka. Dakle, vera u sebe, učenje, kontinuiran rad na sebi i postepeno napredovanje dovodi do efikasnog i uspešnog menadžera prodaje.

Intervju: Dragan Milošević

4. Najveće prednosti i izazovi s kojima ste se susreli do sada?

Prednosti je mnogo. Izgradio sam se kao dobar prezenter, ostvario mnogo kontakata u poslovnom svetu, naučio sam se poslovnim kodeksima. Uvek sam imao taj osećaj empatije prema ljudima, ali rad sa ljudima i vođenje ljudi me je dodatno učinilo kvalitetnim u tom odnosu i komunikaciji sa ljudima. Izazovi su zaista bili mnogobrojni. Meni nejteže padaju oni izazovi kada morate doneti neku odluku i možda nekom uskratiti mogućnost da ostane na poziciji na kojoj je bio jer ne ispunjava zadate ciljeve i planove. To sam uvek radio na jedan empatičan i korektan način kako bi ta osoba ostala motivisana i preorijentisana na neke druge izazove na koje će možda bolje odgovoriti nego na prethodne. I svi srećni i zadovoljni.

Intervju: Dragan Milošević

5. Kakav je Vaš odnos prema potrošačima i tržištu uopšte?

Naš odnos prema potrošačima i tržištu je, kao i naš biznis koncept – potpuno jedinstven. Mi nemamo obične proizvode, mi ljudima nudimo rešenje da udišu zdravo čist vazduh, piju prečišćenu vodu, pripremaju hranu na zdrav, a ukusan način, da koriste potpuno prirodnu medicinsku Bioptron hipersvetlosnu terapiju, a tu su i inovativne pametne naočare. Nudimo svima rešenje iz oblasti svih životnih elemenata koji su alarmantno zagađeni. Ono što je možda i najbitnije, svima dajemo ista prava, da mogu da se informišu o prozvodima, registruju se u naš klub lojalnosti, samim tim mogu da kupuju po značajno povoljnijim uslovima, ali i da zarađuju. Svako od vaših čitalaca ko želi da sazna više o tome može da vam se javi, a ja ću sa zadovoljstvom svima detaljno predstaviti koncept. Dodao bih još da jako poštujemo naše korisnike, slušamo njihove sugestije, ponekad i kritike i trudimo se da uslišimo njihove molbe i zahteve, zato naši kupci u proseku kupuju 10 puta tokom svog života, jer znaju da će im ti proizvodi obezbediti kvalitetniji i duži život.

Intervju: Dragan Milošević

6. Da pređemo na drugu temu. Bavili ste se fudbalom u mladosti, i bili ste čak i kadetski reprezentativac, zar ne? Da li nađete danas malo vremena, pored obaveza, da odigrate sa svojim prijateljima fudbal, makar na malim golovima?

Iznenadili ste me malo ovim pitanjem i poznavanjem okolnosti vezano za mene i moj fudbalski put… Fudbal je moja prva i verovatno najveća ljubav, nažalost zbog povrede sam rano završio karijeru, da tako kažem. A jesam bio talentovan po ocenama stručnjaka, pa sam često igrao i sa genaracijama starijim od sebe, ali eto, nisam se ostvario do kraja koliko sam mogao u fudbalu i to mi je velika žal. Odigram danas ponekad u nekom terminu mali fudbal sa društvom, ali ne baš tako često. 

Naime, kada se neka moja utakmica poklapala sa terminom večitog derbija, umeo sam da pred tu utakmicu, onako kao slučajno, dobijem žuti karton, a treneri su to nekad prepoznavali i govorili mi da nisu naivni i da znaju šta sam uradio. Moj otac, koji mi je bio i najveća podrška na tom fudbalskom putu, mi je često govorio da moram da izaberem da li ću biti igrač ili navijač.
Nažalost okolnosti uzrokovane sportskom povredom su doprinele da postanem navijač. Svakako smatram da to što sam se bavio sportom, gde doživljavate i pobede, ali ponekad i poraze, u velikoj meri mi je pomoglo da danas i u biznisu preuzimam odgovornost i težim uspehu.

7. I za kraj, da li imate da poručite nešto našim čitaocima portala?

Pozdravio bih sve vaše čitaoce, poručio bih im da je sjajno što im preko ovakvog portala omogućavate da pročitaju neke drugačije i lepe stvari i da treba da budu zaista srećni zbog toga. Takođe, poručio bih svima da je najbitnije da veruju u sebe, u poslu, u sportu i u svim drugim životnim izazovima. Sve zavisi od nas, mi krojimo naš put i mi smo sami zaslužni za sve naše uspehe, ali i za neuspehe. Budite zdravi i nasmejani.

Intervju: Dragan Milošević

Dragan Milošević sa lepšom polovinom i njihovim kćerkicama

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Intervju: Dragan Milošević
Copy link