Korišćenjem portala Palilula.info i svih njegovih delova automatski prihvatate sva aktuelna pravila korišćenja. Nijedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih. Pravila i uslovi korišćenja portala odnose se na celokupan sadržaj, korisnici su dužni da ih redovno čitaju te se smatra da su upoznati sa istim i da ih razumeju i prihvataju u celosti. Palilula.info zadržava pravo promene sadržaja i uslova korišćenja, bez obaveze prethodne najave.

Zabranjeno je modifikovati, prilagođavati, neovlašćeno pristupati sajtu Palilula.info ili modifikovati drugi sajt na način kojim bi se treća lica mogla dovesti u zabludu o njegovoj povezanosti sa Palilula.info 

Ni jedan deo Palilula.info portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.

Autorska prava

Palilula.info polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi. Ukoliko bilo ko smatra da je sadržaj objavljen na stranicama direktno podesan da povredi lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, može uložiti žalbu.

Pravila komentarisanja

Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.

Palilula.info zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.

Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Prenošenje tekstova ili delova tekstova, dozvoljeno je samo u obimu od maksimalno 600 slovnih znakova i to isključivo sa početka teksta – osim u slučaju kad je sa uredništvom Palilula.info postignut dogovor o drugačijim uslovima. Prilikom ovakvog prenošenja obavezno je navođenje izvora (Palilula.info) ispod naslova, i stavljanje linka na kraju sa usmerenjem na originalni tekst, naznakom “ceo tekst pročitajte na Palilula.info“.

Za preuzimanje originalne fotografije potrebna je dozvola autora.

Čitaoci koji svojom voljom pošalju fotografije, video snimke ili pisana dela s ciljem objavljivanja, u celosti prenose sva autorska prava Portalu Palilula.info, koji zadržava pravo reprodukovanja i distribucije, bez naknade i bez vremenskog i prostornog ograničenja.

Ukoliko smatrate da objavljen sadržaj povređuje Vaše lično pravo ili interes, možete u skladu sa zakonom zahtevati objavu odgovora ili ispravke, odnosno otklanjanja navodne povrede. Obaveštenje o eventualnoj povredi, odnosno Vaš odgovor ili ispravka, mora da sadrži opis, vrstu i prirodu neistinitosti, nepotpunosti ili netačnosti prenosa sadržaja, odnosno druge povrede, te lokaciju (tj. URL adresa) ili druge informacije dovoljne za identifikaciju predmetnog sadržaja, kao i instrukcije za njegovo otklanjanje. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj uklonjeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Palilula.info će u roku od 24 sata razmotriti svaku primedbu čitalaca koji smatraju da im je objavljivanjem sadržaja na portalu povređeno sopstveno autorsko pravo. U slučaju da se utvrdi da se radi o povredi autorskih prava, tekst, fotografija i dr. biće odmah skinuti.

Linkovi na spoljne stranice

Palilula.info sadrži podatke, informacije i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih lica (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. Palilula.info nema nadzor nad navedenim podacima i informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane za sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih lica.

Portal Palilula.info nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača kao ni za bilo kakvu štetu nastalu reklamiranjem na Portalu Palilula.info. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te Portal Palilula.info nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

Komentari čitalaca i autora

Čitaoci mogu da komentarišu vest i iznesu svoje mišljenje u pogledu objavljene vesti. Palilula.info zadržava pravo da ne objavi komentare kojima se povređuje privatnost nekog lica, uvredljive sadržaje kao i sadržaje koji su u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju. Palilula.info ima i pravo skraćivanja komentara i nema obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje.

Mišljenja posetilaca izražena kroz komentare na Portalu Palilula.info ne odražavaju stavove Palilula.info.

Tekstovi drugih autora objavljenih na Portalu Palilula.info ili preuzeti sa drugih sajtova i sa navedenim izvorom odakle je tekst preuzet ne mogu se smatrati stavom Portala Palilula.info.

Zaštita ličnih podataka

Palilula.info ne prikuplja vaše lične podatke prilikom posete portalu osim kada ih lično obezbedite kroz kontakt formu ili putem e-mail adrese. Informacije koje Palilula.info automatski prikuplja izvesne informacije ili lične podatke automatski generisane ili obezbeđene od strane posetilaca ili korisnika našeg sajta (u daljem tekstu: podaci o korisnicima). Podaci o korisnicima mogu uključivati i informacije koje se mogu individualno identifikovati u odnosu na određeno lice: IP adresa, operativni sistem, vreme provedeno na sajtu, broj otvorenih strana, kretanje kroz portal kao i adresu portala sa koga ste došli i na koji ste otišli nakon našeg.

Portal Palilula.info poštuje anonimnost i privatnost svojih korisnika. Palilula.info može prikupljati lične podatke korisnika samo uz njihovu saglasnost. Navedeni podaci će se koristiti u svrhu informisanja korisnika, radi boljeg uvida i razumevanja potreba i zahteva korisnika Portala Palilula.info, kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja usluga.

Cookies

Ovaj veb sajt koristi kolačiće. Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Takođe delimo informacije o tome kako koristite sajt sa partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku koji mogu da ih kombinuju sa drugim informacijama koje ste im dali ili koje su prikupili na osnovu korišćenja usluga. Ako nastavite da koristite naše veb stranice, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.

Kolačići su male tekstualne datoteke koje mogu koristiti veb sajtovi da učine korisničko iskustvo efikasnijim. Zakon navodi da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost.

Ovaj sajt koristi različite tipove kolačića. Neke kolačiće koji se pojavljuju na našim stranama postavljaju usluge trećih strana.

Podaci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulisana zakonom. U svakom trenutku pokušavamo da obezbedimo da se lični podaci naših korisnika obrađuju u skladu sa važećim odredbama zakonskih propisa Republike Srbije kao i u skladu sa važećim odredbama direktive Evropske unije.

Koja su prava naših korisnika u slučaju obrade ličnih podataka?

U skladu sa odredbama Opšte Uredbe o zaštiti ličnih podataka (Uredbe Evropskog parlamenta i Saveta /EU/ 2016/679 koja se primenjuje od 25.05.2018. godine), korisnik ima sledeća prava u odnosu na obradu ličnih podataka sa naše strane, uključujući i obradu ličnih podataka i od strane naših pouzdanih partnera:

• pravo pristupa svojim podacima, uključujući i dobijanje kopije podataka,
• pravo na zahtevanje ispravke podataka,
• pravo na brisanje podataka,
• pravo na podnošenje žalbe nadzornom organu za zaštitu ličnih podataka,
• pravo ograničavanja obrade podataka.

Ako se Vaši podaci obrađuju na osnovu saglasnosti, imate pravo da opozovete Vašu prethodno datu saglasnost. Opoziv saglasnosti ne utiče na zakonitost obrade koja je izvršena na osnovu saglasnosti pre Vašeg opoziva.

Ako se Vaši podaci obrađuju na osnovu saglasnosti ili u svrhu ugovora (potrebnog za pružanje usluge), imate pravo na prenos ličnih podataka.

Sa kim delimo podatke?

Vaši podaci mogu biti preneti našim pouzdanim partnerima koji obrađuju lične podatke u naše ime, uključujući provajdere IT, marketinške agencije kao i druge naše pouzdane partnere. U slučaju prenosa podataka, mi ćemo zahtevati da naši pouzdani partneri čuvaju tajnost i bezbednost podataka kao i da sprovedu odgovarajuće mere kako bi se obezbedila zaštita podataka o ličnosti. Vaši podaci mogu biti prosleđeni i drugim privrednim subjektima koji su ovlašćeni za obradu podataka na osnovu važećih zakona Republike Srbije.

Pravo na izmene sadržaja i usluga

Portal Palilula.info zadržava pravo promene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kog sadržaja ili usluge na portalu bez prethodne najave.

Sajt možemo učiniti privremeno nedostupnim kada je to potrebno zbog podrške, održavanja ili izmene sadržaja.

Doniranje

Zašto donirati?

Vođenje portala zahteva mnogo vremena i novca. Popularnost i posećenost koju portal i naše društvene mreže imaju, zahtevaju konstantan rad, kako bi informacije bile uvek ažurne i pravovremene. Samo na svakodnevno održavanje celokupnog sistema (server, svakodnevno izveštavanje…) odlazi po nekoliko sati dnevno… Uz vašu pomoć bićemo u mogućnosti da unapređujemo naš portal, i može se slobodno reći informativni servis građana Palilule iz Beograda. To je značajna motivacija za naš rad, kada imamo na umu da vi poštujete i podržavate naš rad – sve je mnogo lakše, a pritom nam omogućujete da realizujemo projekte za dobrobit svih građana.

Opšti uslovi poslovanja naše platforme za doniranje sastavljeni su u skladu sa Zakonom o donacijama i humanitarnoj pomoći i drugim propisima koji se primenjuju na ugovor o donaciji, a u skladu sa našom najboljom namerom da omogućimo prikupljanje donacija i drugih novčanih sredstava kao izvor finansiranja a u skladu sa statutom (u daljem tekstu: „Svrha“).

Pod „Donacijom“ podrazumeva se uplata jednokratnog proizvoljnog ili unapred definisanog novčanog iznosa na račun portala kao i donacija pretplatom koja podrazumeva mesečne uplate unapred definisanog novčanog u određenom vremenom periodu, sve prema uslovima definisanim ovim Opštim uslovima.

Cilj ovih Opštih uslova jeste uređenje međusobnih prava i obaveza i načina njihovog ostvarenja Vas kao Donatora (u daljem tekstu: „Donator“) i Nas kao primaoca donacije.

Opšti uslovi su obavezujući kako za nas, tako i za Vas, kao Donatore i primenjuju se na sve naše međusobne ugovorne odnose, izuzev ako posebnim ugovorom nije drugačije predviđeno.

Svako zainteresovano poslovno sposobno, domaće ili strano, fizičko ili pravno lice odnosno preduzetnik može postati naš Donator i to samim pristupom našem web sajtu, pod uslovima i na način iz ovih Opštih uslova. Svakim pojedinim pristupom našem web sajtu, odnosno prilikom svake Vaše pojedinačne Donacije, Donator potvrđuje da je upoznat sa odredbama ovih Opštih uslova i da je u potpunosti saglasan sa njima. Ovi Opšti uslovi primenjuju se na svaku pojedinačnu Donaciju izvršenu od strane svakog pojedinačnog Donatora.
Uplatom Donacije, smatraće se da je zaključen ugovor o donaciji između portala i Donatora. Donator se ne smatra potrošačem u smislu Zakona o zaštiti potrošača, te se u odnosu na Donatora ne primenjuju odredbe Zakona o zaštiti potrošača. S tim u vezi, Donator ne može da ostvaruje prava definisana Zakonom o zaštiti potrošača (npr. povraćaj sredstava).

Doniraj proizvoljno
Svako punoletno domaće ili strano, fizičko ili pravno lice prilikom posete našeg web sajta može da odluči da izvrši novčanu donaciju u minimalnom iznosu od 500 dinara.

Minimalni iznos donacije je 500 dinara, a maksimalni 100.000 dinara, a broj koliko puta možete izvršiti donaciju nije ograničen.
Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD). Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se srednji kurs Narodne banke Srbije. Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije, a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat. Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu.

Doniraj i pretplati se
Dodatno, omogućili smo našim Donatorima da nas podrže donacijama u određenom vremenskom periodu, sa ciljem stvaranja redovnog izvora prihoda za portal. U skladu sa navedenim, možete da odlučite da donaciju proizvoljnog iznosa učinite i putem trajnog naloga na svakih tri, šest i dvanaest meseci u unapred definisanom iznosu.
Svi uslovi za donaciju proizvoljnog iznosa podjednako se odnose na donaciju mesečnom pretplatom, odnosno tzv. Trajnim nalogom.
U svakom slučaju ukoliko se odlučite da donaciju vršite pretplatom na mesečnu donaciju odnosno trajnim nalogom, isti možete otkazati u svakom momentu slanjem e-maila na adresu info[@]palilula.info.

Doniranje unapred definisanog iznosa novca
Za razliku od doniranja proizvoljnog iznosa novca, ukoliko se odlučite da Donirate jedan od unapred definisanih iznosa sa web sajta, portal će vam dostaviti određeni poklon u znak zahvalnosti.

Molimo vas da imate u vidu da proizvodi koje ćete dobiti predstavljaju naš mali znak pažnje i zahvalnost za izvršenu Donaciju i da isti ne predstavljaju ekvivalent u vrednosti izvršene Donacije. Priroda ovako učinjenog poklona od strane portala jeste obeležje koje ćete kao Donator moći da nosite u svrhu daljeg promovisanja misije i vizije portala, a sve u službi ostvarivanja Svrhe. Napominjemo da u slučaju dobijanja poklona ne možete da koristite prava definisana Zakonom o zaštiti potrošača.

Način uplate Donacija
Donator pored donacije snosi i troškove transakcije (bankarska provizija), čiji iznos određuje banka. Mi ćemo Vam poslati elektronsku potvrdu na email adresu koju ste ostavili prilikom uplate donacije, da je donacija uspešno izvršena.

Patreon

Patreon je servis koji ukratko rečeno omogućuje da postanete naš sponzor, ali isto tako da nešto dobijete zauzvrat. Postoji nekoliko opcija / paketa, i taj iznos koji ste podesili će svakog meseca (između 1-og i 5-og u mesecu) biti skidan sa vašeg računa. Po nama, ovo je najbolji izbor. Više detalja možete pronaći na našoj Patreon stranici do koje dolazite klikom na dugme ispod:

BECOME A PATRON

PayPal

Putem PayPal servisa možete donirati proizvoljnu sumu novca, prema svojoj želji, i kada god vi to želite, jednokratno. Ponavljamo, ni jedna donacija nije mala, a tek što nijedna nije velika! Donirati možete klikom na dugme ispod:

SUPPORT ON PAYPAL

Isporuka Poklona
Vreme dostavljanja poklona zavisi od same dostupnosti poklona. Mi ćemo vam izvršiti slanje poklona najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema Potvrde donacije. Mi dostavljamo poklone Donatoru korišćenjem usluga kurirske službe. Isporuka poklona moguća je isključivo za teritoriju Republike Srbije.

Mi nećemo odgovarati ukoliko je dostava poklona onemogućena nekim okolnostima koji su van naše kontrole, kao što su štrajk kurirskih službi, epidemija virusa i dr.

Troškove dostave poklona snosimo uvek mi
Kako bismo mogli da Vam izvršimo dostavu poklona, neophodno je da nam prilikom uplate Donacije dostavite sledeće lične podatke: ime i prezime, mesto i adresu za isporuku/mesto i adresu prebivališta, broj mobilnog telefona/broj fiksnog telefona i e-mail adresu. U cilju omogućavanja dostave poklona Donatorima, u obavezi smo da Vaše određene lične podatke, podelimo sa kurirskom službom koja vrši dostavu poklona.

Nemogućnost dostave poklona
Ako je nemoguće dostaviti Vam poklon (npr. niste pronađeni na adresi za isporuku poklona i ne javite se kuriru na telefon), poklon će nam biti vraćen.

Pravila korišćenja
Copy link