Dva tunela-magistrale spojiće Savsku i Dunavsku padinu

Palilula.info 12. novembra 2023.

Kada bude završen tunel od Bulevara despota Stefana do Ekonomskog fakulteta i izgrađen novi most, povezaće se dva udaljena dela grada – Višnjica i Novi Beograd.

Za četiri godine Višnjička ulica bi trebalo da bude sastavni deo magistrale koja će se ulivati u budući tunel koji će voditi od Bulevara despota Stefana do Ekonomskog fakulteta i koja će dalje preko novog mosta i nove saobraćajnice „ići” u Novi Beograd. Ta magistrala suštinski će promeniti saobraćajnu arhitekturu Beograda, rekao je, prilikom obilaska rekonstruisane saobraćajne deonice od Ulice Mije Kovačevića do Bogoslovije, Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada.

Planirane trase tunela

Planirano je da tunel bude produžetak starog Savskog mosta i njegova trasa se pruža od Karađorđeve ulice ispod Terazijskog grebena ka zoni Dorćola. Trasa bi išla ispod Terazija do zone Kosovske ulice odakle bi se “spustila” ka Takovskoj i Cvijićevoj ulici i dalje pratila trasu Bulevara despota Stefana. Najveća dubina tunela, nešto manje od 40 metara, bila bi ispod Terazija. Izgradnja dva paralelna tunelska objekta dužine oko 1.993 metra, navedeno je u planu, predstavlja bolje rešenje od samo jedne podzemne saobraćajnice, “jer smanjuje prečnik tunelskog profila, a samim tim i veličine pomeranja tla izazvanog konstrukcijom tunela”. Kako se precizira, “prilikom projektovanja portala u Ulici Gavrila Principa mora se voditi računa o nestabilnoj padini koja zahteva primenu adekvatnih mera zaštite padine i portala”, a dodaje se i da su se na nekim mestima stara fosilna klizišta delimično aktivirala, uglavnom nakon neadekvatnih zemljanih radova. Plan, takođe, predviđa i reorganizaciju mreže postojećih linija gradskog prevoza, kao i uspostavljanje linija u zoni tunela.

Tunel, za koji su predstavnici Beograda ranije rekli da bi trebalo da košta između 90 i 110 mil EUR.

Tunelska deonica biće u rangu magistralne saobraćajnice, a novi saobraćajni pravac ima pored ostalog zadatak rasterećenja centralnog gradskog područja od saobraćajnih tokova na pravcu Novi Beograd – Savski amfitetar – Ada Huja. U zoni Ada Huje planirana je realizacija putničke železničke stanice kao i stanice za kargo terminal koji je funkciji Luke Beograd.

Putnička stanica na Ada Huji će biti povezana sa putničkim delom železničkog čvora, tunelskom vezom preko železničkog stajališta Vukov spomenik do stanice Beograd centar u Prokopu kao i sa železničkom stanicom Dunav.

To je predviđeno Planom detaljne regulacije tunelske veze Savske i Dunavske padine, i za tunel i saobraćajnice, tim planom, predviđene su dve varijante.

Varijanta 1A obuhvata trasu preko Bulevara despota Stefana. Ovim rešenjem planirane su dve tunelske cevi sa otvorima u Ulici Gavrila Principa odnosno Bulevaru Despota Stefana. Trasa se planira ispod Terazija do zone Kosovske ulice odakle se “spušta” ka Gundulićevom vencu i dalje prati trasu Bulevara despota Stefana. Dužina tunelskih cevi iznosi po 2.001m. Otvor u Bulevaru Despota Stefana planiran je kod zgrade MUP-a.

Varijanta 1B obuhvata trasu preko Takovske ulice. Trasa se planira ispod Terazija do zone Kosovske ulice odakle se nastavlja ka Takovskoj ulici i u zoni raskrsnice sa Cvijićevom “dolazi” do Bulevara despota Stefana čiju trasu prati do MUP-a. Dužina tunelskih cevi iznosi po oko 1.980 m.

Po varijanti 2 planirane su dve tunelske cevi koje se ukrštaju u zoni Trga Nikole Pašića.

Jedna tunelska cev je planirana na pravcu Ulica Gavrila Principa – Bulevar despota Stefana. Ulaz je planiran kod Botaničke bašte. Ova tunelska cev sadrži 2 saobraćajne trake, po jednu u svakom smeru. Od Ulice Gavrila Principa do zone Trga Nikole Pašića planira se kao jednosmerni tunel a od ove pozicije jedna traka u smeru ka Bulevaru despota Stefana priključuje se drugoj tunelskoj cevi koja dolazi iz pravca Poankareova – Takovska. Dužina ove cevi je oko 1.399m.

Druga tunelska cev planirana je na pravcu Ulica Gavrila Principa – Takovska – Cvijićava – Poankareova. Ulaz je planiran u Cvijićevoj ulici neposredno posle raskrsnice sa Bulevarom despota Stefana. Ova tunelska cev sadrži 2 saobraćajne trake, po jednu u svakom smeru.

Od Ulice Gavrila Principa do zone Trga Nikole Pašića planira se kao jednosmerni tunel a od ove pozicije jedna traka u smeru ka Ulici Gavrila Principa priključuje se drugoj tunelskoj cevi koja dolazi iz pravca portala u Bulevaru despota Stefana. Dužina ove cevi iznosi oko 1.906m.

Tri zone

Granicom plana obuhvaćen je deo teritorije gradskih opština Stari grad, Savski venac i Palilula, deo centralnog gradskog tkiva Beograda, potez od Ulice Karađorđeve na Savskoj padini do Bulevara despota Stefana sa okolnom uličnom mrežom na Dunavskoj padini.

U obuhvatu Plana izdvajaju se tri zone: zona portala tunela na Savskoj padini, zona portala na Dunavskoj padini, zona tunelskih (podzemnih) deonica – trase tunela planirane su od Ulice Gavrila Principa do Bulevara despota Stefana/Cvijićeve i pozicionirane su u pravcu jugozapad – severoistok. Površina obuhvaćena Planom detaljne regulacije iznosi oko 25,6 ha.

U obuhvatu Plana, prema PGR Beograda planirane su sledeće namene:
1. u zoni portala na Savskoj padini: mreža saobraćajnica i zelene površine,
2. u zoni portala na Dunavskoj padini: mreža saobraćajnica, zelene površine i železnica,
3. u zoni tunelskih deonica iznad trasa tunela: mreža saobraćajnica, zelene površine, mešoviti gradski centri, površine za objekte i komplekse javnih službi, površine za komercijalne sadržaje i površine za stanovanje.

Obnova dela saobraćajnice u Ulici Mije Kovačevića, kako je naglasio, još je jedan dokaz da rokovi i prilikom velikih radova u gradu mogu da se poštuju. Kako je i bilo najavljeno, rekonstrukcija je okončana oko mesec i po dana nakon radova na obnovi i proširenju Višnjičke ulice, čime je i čitav ovaj veliki projekat završen.

Od Rospi ćurpije danas imamo po tri trake sa svake strane, zatim do Bogoslovije po dve trake, a dolazak i prijem do Dečje bolnice više nije ugrožen. Saobraćaj je u toku čitave rekonstrukcije sve vreme tekao, jesu bile gužve, ali sada se barem vidi i zbog čega. Ovakav princip primenjen je na još nekoliko mesta i gde god možemo beogradske ulice ćemo širiti, uz obezbeđivanje potpuno nezavisne trake za javni prevoz i boljeg protoka vozila. Mislim da ljudi koji žive ili prolaze ovim krajem mogu da vide koliko im je saobraćajna realnost promenjena – naveo je Šapić.

Najavio je, kako prenosi Tanjug, da će za dva meseca biti premeštena i autobuska stanica na Novom Beogradu i da će biti jedna od najmodernijih u Evropi.

– Do kraja meseca biće postavljena prva komunalna bezbednosna stanica. Biće ih ukupno sto. To će oplemeniti grad, jer će oko njih biti i uređeni parkovi, kao i igrališta. Biće povezane sa školama, imaće i poseban nadzor što će ujedno i povećati bezbednost – dodao je Šapić.

Od onoga ko bude vodio grad, kako je naglasio, zavisiće i dinamika svih ovih projekata.

– Najveće promene naredne četiri godine desiće se u Beogradu, a očekujem da će se zaokružiti puštanjem dve linije metroa – rekao je on.

Izvor: politika.rs/ekapija
Dva tunela-magistrale spojiće Savsku i Dunavsku padinu
Copy link