U dva vrtića u Beogradu proglašene epidemije šarlaha i streptokoke

Palilula.info 6. decembra 2022.

U dva vrtića u Beogradu proglašene su epidemije šarlaha i streptokoke. Deca ostaju kod kuće i zbog pojava gnojne angine, stomačnih i respiratornih virusa.

Evropski i svetski epidemiolozi upozoravaju na „trostruku epidemiju“ – na udruživanje kovida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa kod dece.

Načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula Dr Aneta Jovanović kaže da je protekla dva meseca povećan broj pregleda kod predškolske i školske dece, radi se o respiratornim virusnim infekcijama, bakterijskim upalama grla, bilo je slučajeva gnojne angine, šarlaha, povremeno slučajeva varičela.

Kako kaže, šarolika je klinička slika, ali povećan je broj pregleda, u odnosu na prethodne tri godine u doba korone kada su virusne infekcije bile suprimirane, a sada su u punom jeku.

Govoreći o simptomima koji treba da upozore, dr Jovanović ukazuje da ukoliko virusna infekcija počinje sa blagom prehladom, curenjem nosa, grebanjem u grlu, blago povišenom temperaturom – ne treba žuriti kod pedijatra, treba deci ispirati nos češće, davati što više tečnosti, paracetamol ili brufen u slučaju povišene temperature.

Ako temperatura traje više od tri-četiri dana ili ukoliko dete ubrzano diše, škripi pri disanju, odbija tečnost i hranu, to je razlog da se dovede dete kod pedijatra, napomenula je doktorka Jovanović.

Šarlah se lako leči

„U doba ere antibiotika, šarlah se lako leči. Na osnovu kliničke slike se može utvrditi da se radi o šarlahu. Izazivač je bakterija, sa upaljenim bolnim grlom, otežanim gutanjem, javlja se sa ospom koja počinje na licu, sitna zrnasta crvena ospa i javlja se malinast jezik i belilo oko usana“, podvukla je dr Jovanović.

Leči se antibioticima, lako je lečenje, treba odmah dovesti dete kod pedijatra i primeniti terapiju, dodaje ona.

Govoreći o boginjama, Jovanovićeva apeluje na roditelje da decu dovode na redovni sistematski pregled, da se deca redovno vakcinišu, jer se radi o bolestima koje su zahvaljujući vakcini iskorenjene.

Obuhvat treba da bude 95 odsto, obuhvat je ispod toga i kolektivni imunitet nije na zadovoljavajućem nivou, tako da vrlo lako može da se desi da izbije epidemija, navela je doktorka.

Sezona praznika dolazi, mogućnost trostruke epidemije

Jovanovićeva kaže da što se tiče kovida, u proteklih nekoliko nedelja beleže se retki slučajevi.

Sincicijalni virus od oktobra je krenuo, taj virus napada male disajne puteve, opasan je za odojčad i za decu do druge godine, a virus donosi starije dete koje je u kolektivu.

Prema njenim rečima, važna je hidracija i davanje više obroka bebi, ako dete pri disanju škripi, treba ga odvesti lekaru, može da dovede do upale pluća.

Dr Jovanović kaže da se imunitet može ojačati kavalitetnom ishranom, sa što više voća i povrća, češćim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provetravanjem i obezbeđivanjem kvalitetnog sna.

Izvor: rts, Foto: Shutterstock
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
U dva vrtića u Beogradu proglašene epidemije šarlaha i streptokoke
Copy link