Da li Srbi zaista vole da čitaju?

Palilula.info 23. april 2024.

Za 6,6 miliona stanovnika, izdavači Srbije objave 12.470 knjiga, a u 1.988 biblioteka, učlani se njih 1.377,797.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izdavači Srbije su u 2022. godini (poslednji dostupan podatak) objavili 12.470 naslova. To je sasvim zadovoljavajuća količina knjiga za državu od 6,6 miliona stanovnika od kojih je 38.000 potpuno nepismenih i još bar dva ili tri puta toliko elementarno pismenih (znaju da pročitaju ime ili da se potpišu, ali niti pišu niti čitaju). Takođe je i prigodan podatak koga treba pomenuti danas, povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava.

S obzirom da istraživanja o čitanosti i čitanju gotovo da ne postoje, moguće je samo zdravorazumski zaključiti da izdavači ne bi proizvodili toliko knjiga koliko proizvode da im se to ne isplati, ili da nisu sigurni da su knjige koje objavljuju potrebne. Plus, ne treba smetnuti s uma da se svako malo pojavi neki novi izdavač. Posećenost Sajma knjiga takođe dokazuje da potreba za knjigom postoji: prošlog oktobra poseta je bila uobičajeno dobra – 191.441 posetilac.

Biblioteke su svakako jedan od osnovnih parametara u ovoj priči. Prema najnovijim dostupnim podacima (2021. godina), u Srbiji ima 1.988 biblioteka, a one imaju 1.377,797 članova.

Izvor: Vreme.com, Foto: Tanjug/Tara Radovanović
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link