Izložba u Kinoteci posvećena Mići Popoviću na filmu

Palilula.info 18. novembar 2023.

U godini u kojoj Republika Srbija obeležava stogodišnjicu rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara Miodraga Miće Popovića (1923–1996), Jugoslovenska kinoteka priređuje multimedijalnu izložbu „Filmsko platno Miće Popovića”, autorke Irine Kondić, kustosa Jugoslovenske kinoteke, koja će biti svečano otvorena 23. novembra.

Obiman i raznovrstan stvaralački opus ovog umetnika obuhvata i njegova ništa manje značajna dela u domaćoj kinematografiji, nastala između 1964. i 1970. godine. Filmovi Čovek iz hrastove šume (1964), Roj (1966), Hasanaginica (1967), Delije (1968), Burduš (1970) i Prirodna granica (1970), nekada klasifikovani u crni talas, zabranjivani ili na različite načine opstruisani u distribuciji, danas zauzimaju visoko mesto u istoriji srpskog filma. Reč je o ostvarenjima različite tematike koja se bave moralnim pitanjima, rafiniranom psihološkom studijom likova, a istovremeno poseduju visoko izraženu likovnu estetiku.

„Filmsko stvaralaštvo Miće Popovića predstavlja nezaobilazno mesto u sagledavanju istorije našeg filma šezdesetih godina. Njegova umetnička stremljenja sledila su tendencije tadašnjeg novog talasa, dok su istovremeno kreirala vrlo osobenu autorsku poziciju”, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

Prema rečima autorke Irine Kondić, izložba sadrži filmske materijale koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i materijale koje je porodica Popović ustupila Jugoslovenskoj kinoteci. Svaki od pomenutih filmova predstavlja izložbenu celinu sa insertima, fotografijama, plakatima, kostimima, rukom pisanim scenarijima, skicama i crtežima.

Publika će imati priliku da vidi Mićine kameo uloge, tj. pojavljivanje samog reditelja u nekim od filmova, što je bilo svojstveno i slavnom Alfredu Hičkoku. Svojevrstan omaž Mićinim filmovima, umetničke instalacije postavljene na različito teksturisanim materijalima, ukazuju na strukturalnu slojevitost njegovog slikarstva. Izložba, između ostalog, naglašava vezu između filmskog iskustva Miće Popovića i slikarstva prizora, pravca u njegovom slikarskom opusu, nastalog kao rezultat tog iskustva.

Na otvaranju prisutnima će se obratiti reditelj Đorđe Kadijević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, autorka izložbe Irina Kondić i Jovan Popović, sin Miće Popovića.

Program Filmski maraton, u okviru novembarskog repertoara Kinoteke, posvećen je Miodragu Mići Popoviću. Od podneva do večeri 24. novembra u sali „Makavejev“ u Uzun Mirkovoj 1, moći će da se vidi svih pet njegovih igranih filmova koje je snimio za svega nekoliko godina. Program otvara „Čovek iz hrastove šume“ (1964), a slede „Roj“ (1966), „Hasanaginica“ (1967), „Delije“ (1968) i „Burduš“ (1970).

Slikarsko, filmsko i literarno nasleđe Miće Popovića ostaje nam kao važno svedočanstvo o duhovnoj i intelektualnoj svesti u vremenu u kome je umetnik stvarao.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link