Mačka kao ljubimac: Da li ste spremni?

Palilula.info 18. marta 2021.

Elegantna, živahna i neodoljiva, mačka kao ljubimac može biti novi član vaše porodice, a druženje sa njom divno iskustvo.

Međutim, sigurno i sami svakodnevno viđate na ulici kolonije mačaka lutalica. Uzrok postojanja ovih životinja je napuštanje ljubimaca od strane neodgovornih ljudi.

Napuštene mačke prepuštene su surovim uslovima ulice i žive veoma kratko. Život često završe pod točkovima automobila ili u čeljustima pasa. Zbog toga je jako važno da pre nego što nabavite ljubimicu procenite sopstveno vreme i mogućnosti. Dobro razmislite zašto želite macu i odgovorite na naredna pitanja koja vam mogu pomoći da napravite najbolji izbor:

Da li će mačka dobiti dovoljno razumevanja?
Mačka uživa u pažnji svojih vlasnika, ali samo onda kada to njoj odgovara. Za razliku od pasa koji su visoko socijalne životinje, pa prema čoveku ispoljavaju poslušnost i poverenje, mačka kao ljubimac teži da bude nezavisna i samovoljna što je priroda individualnog lovca. Za mnoge ljude, to je neprihvatljivo. Ukoliko volite da sve aspekte svog života držite pod strogom kontrolom, možda mačka nije pravi ljubimac za vas. Samo razumevanjem specifičnog temperamenta mačke, možete naučiti da volite ovu izuzetnu životinju.

Koliko vremena imate za mačku?
Mačke su samostalnije od pasa, ali je i njima potrebno vaše prisustvo da bi bile srećne. Neke mace će više voleti izležavanje u vašem krilu i milovanje, dok će druge uživati u igri sa vama. Poslovi oko redovne obročne ishrane, brige da mačka uvek ima svežu vodu i čišćenje posude za toalet, postaće deo svakodnevice. Ukoliko je maca dugodlaka, trebaće joj i redovno četkanje. Od količine vremena koje imate na raspolaganju treba da zavisi i uzrast mace koju nabavite – imajte u vidu da mače mlađe od 4 meseca ne bi trebalo da bude ostavljeno samo duže od 3 sata u kontinuitetu.

Mačka kao ljubimac: Da li ste spremni?

Da li ste razmišljali o troškovima?

Da bi vaša mačka bila zdrava, bezbedna i srećna, morate se pripremiti na određene troškove – za kvalitetnu hranu, posip za mačji toalet, transportni boks, četke, igračke, veterinarske troškove, godišnje vakcinacije, preparate protiv buva i glista, mikročipovanje, sterilizaciju, ali i za neplanirane veterinarske troškove ukoliko se ljubimica razboli. Možda će vam takođe zatrebati i usluge pansiona za mačke dok ste na godišnjem odmoru ili frizera za mačke, ukoliko vaša ljubimica ima dugu dlaku kojoj je potrebno skraćivanje ili ulepšavanje.

Da li će mačka živeti u blizini prometne ulice?
Ukoliko je odgovor potvrdan, vaša mačka bi morala da živi isključivo u stanu ili kući, bez mogućnosti izlaska napolje. Isto važi i ukoliko živite u gusto naseljenom delu grada. Ukoliko imate terasu ili manju baštu, važno je da je dobro obezbedite pre nego što dozvolite ljubimici da se njome prošeta.

Higijena doma u kojem će mačka boraviti.
Mačke su veoma čiste životinje i većina mačaka će sasvim lepo voditi računa o sopstvenoj higijeni. Međutim, morate biti spremni na to da se svaka životinja, pa i vaša mačka linja, te da će ona i ostavljati dlake po kući ili na Vašoj odeći. Usisavanje dva do tri puta nedeljno je obično sve što je potrebno da bi se ovaj problem rešio. Različite mačke imaju različite tipove dlačnog pokrivača – mogu biti kratkodlake ili dugodlake. Dugodlakim macama je potrebno svakodnevno četkanje i češljanje, kako radi njihovog zdravlja i sprečavanja da se dlaka ućeba, tako i zbog održavanja higijene u domu.

Možete li tolerisati poneku štetu koju mačka napravi?
Vaš tepih, nameštaj, zavese ili kućne biljke mogu biti na meti razigrane mačke koja ne štedi svoje nokte. Većina mačaka instinktivno zna da koristi mačji toalet, ali ponekad nastanu problemi sa navikavanjem. Potrebno je izvesno vreme i puno strpljenja da biste navikli ljubimicu na lepo kućno vaspitanje.

Mačka kao ljubimac: Da li ste spremni?

Da li je neko u domaćinstvu alergičan na mačke?

Najbolje je da to proverite pre nego što uzmete mačku. Povedite celu porodicu u obilazak nekog prihvatilšta ili provedite par dana kod prijatelja ili rođaka koji imaju mačke. Ukoliko već znate da ste alergični, možda je bolje da odustanete od ideje da nabavite mačku, kako se ne bi desilo da kasnije morate da je napustite ili predate u prihvatilište.

Imate li decu, unuke ili vam u posetu često dolaze njihovi mladi drugari?
Ukoliko je odgovor potvrdan, važno je da razmislite o temperamentu mace koju uzimate. Ako usvajate macu iz prihvatilišta, u izboru vam mogu pomoći zaposleni. Idealna maca za dom sa decom treba da je samouverena i miroljubiva. Stidljive mačke se najčešće osećaju nelagodno u prisustvu aktivnog, razigranog deteta, što povećava rizik od povrede usled pokušaja mace da se skloni sa mesta koje joj ne odgovara. Ovakve mačke bi bile srećnije u tišini mirnog doma. Važno je da naučite dete da poštuje mačju nezavisnost i tako postane odgovoran vlasnik kućnog ljubimca. Ukoliko su vaša deca mlađa od 6 godina, savet pojedinih stručnjaka je da sačekate još par godina, pre nego što uzmete mačku.

Da li već imate neku životinju u domaćinstvu?
Mačke su teritorijalne, pa ukoliko već imate neku drugu životinju u kući, važno je da upoznavanje sa novom ljubimicom bude postepeno, kako bi se izbegli problemi sa razvojem straha ili agresivnog ponašanja kod jedne ili obe životinje.

Da li ste sigurno spremni na ovu dugoročnu obavezu?
Mačka kao ljubimac može biti veoma dugo uz vas. Psi uglavnom žive 10-15 godina, a mačka i do 20 godina. Za to vreme možete proći kroz mnogo promena u životu – selidbe, brak, razvod, rođenje deteta, nova zaposlenja i nova radna mesta. U svim tim novim životnim situacijama vaša ljubimica će biti stalan deo vašeg života. S obzirom da se kućni ljubimci duboko vezuju za svoje ljudske porodice, može biti veoma teško, kako za njih tako i za vas, ukoliko se ta veza prekine i vi budete onemogućeni da brinete o mački. Zbog toga još jednom dobro razmislite da želite ljubimca jer njegova sreća i njegov život zavise od te vaše odluke.

Izvor: orca.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Mačka kao ljubimac: Da li ste spremni?
Copy link