Indijska priča o nastanku sveta

Zene i Vino 20. april 2024.

Odmah na početku, dozvolite mi da Vam ispričam indijsku priču o nastanku sveta.

Dakle, indijska priča kaže da je Bog prvo stvorio školjku. Svestio ju je na dno mora da živi. Školjka je tako ležala na dnu mora, skoro nepomična. Povremeno se otvarala kako bi uzela malo morske vode i po koju algu kako bi preživela. Godine su prolazile i ona je i dalje bila na istom mestu, povremeno uzimajući malo vode i algi. Ništa se drugo nije menjalo. Godinama je ostajalo isto. Ceo život.

Zatim je Bog stvorio sokola. Dao mu je oštro oko, moćna krila i postavio ga je na vrh najviše planine. Tek tada mu je rekao: „Ti imaš moć da dosegneš neslućene visine, da živiš slobodno i da vidiš čak i ono što drugi ne vide. Ali, … moraćeš da se boriš svakog dana, moraćeš da se boriš svakog trenutka svog života da bi opstao. Zatim je Bog stvorio čoveka. Prvo ga je odveo do obale mora i pokazao mu školjku. Školjka je i dalje bila na istom mestu. Povremeno se otvarala i zatvarala i stvar nije postajala ni malo zanimljivija. Zatim mu je pokazao sokola. Soko je parao nebo svojim moćnim krilima, noseći u kljunu svoj ulov. Leteo je tako visoko i sleteo na vrh najviše planine. Tada, je Bog rekao čoveku: „Sad vidiš razliku u kvalitetu života školjke i sokola. Njima je dodeljen takav život. Ali, … tebi ostavljam mogućnost da biraš. Ti imaš mogućnost da izabereš, hoćeš li živeti kao školjka ili kao soko!“ I tu se indijska priča o postanku sveta završava.

Dakle, šta ste Vi izabrali?

Nažalost, većina ljudi je ne želeći da živi kao školjka a nemajući hrabrosti da živi kao soko, izabrala da živi kao patka. Patke tako šetaju po nečijem dvorištu, kva, kva, kva, … hrane se onim što im neko baci, kva, kva, kva, …. vode neke tako uvek iste i isprazne razgovore, kva, kva, kva, …. i misle kako će se jednoga dana nešto u njihovom životu promeniti samo od sebe kva, kva, kva, … Ali, prava istina je da se nikada ništa neće promeniti i da će svaka patka, htela ne htela, jednoga dana završiti u nečijoj supi. Ili pašteti. Ili u najboljem slučaju kao specijalitet šefa kuhinje u nekom luksuznom restoranu u Pekingu. Zaključićemo da je najveći domet svake patke da postane – Pekinška patka. Ali ipak samo patka.

Želite li Vi da postanete patka? Ne. Ok, u tom slučaju čitajte dalje. Patke mogu ovde i da odustanu. Pa nije to tako loše i nismo ni svi isti. Neki od nas mogu biti savršeno srećni i živeti kao školjke ili kao patke. Sve je u redu. Niste zbog toga manje vredni, ali budite svesni da je to stvar Vašeg i samo Vašeg izbora.

Sokolovi, vidimo se u sledećem tekstu.

Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link