Krpelj: Simptomi, lečenje i prevencija uboda

Palilula.info 30. april 2024.

Krpelj je sitan parazit koji živi u bujnom zelenilu i travi. Aktivan je od ranog proleća do kasne jeseni. Ovaj parazit hrani se krvlju pa se često dešava da kada se zabode u kožu krpelj znatno naraste.

Krpelj, kada je zaražen bakterijom Borrelia Burgdorferi, može da bude uzročnik Lajamske bolesti. Krpelj može da bude zaražen i virusom krpeljskog encefalitisa, i sve ove mikroorganizme može preneti na čoveka.

Prema podacima epidemiologa 30-40% krpelja na teritoriji Beograda je zaraženo Borellia Burgdorferi bakterijom.

Simptomi uboda krpelja

Ubod krpelja je bezbolan i na mestu uboda nema svraba, te je po povratku iz prirode poterbno detaljno pregledati telo i kosati deo glave, kako bi se krpelj uočio. Takođe, neophodno je pregledati garderobu u kojoj se boravilo u prirodi. Sve ovo važi i za kućne ljubimce, obzirom da je kod njih ubod krpelja česta pojava.

Simptoma uslovno nema, osim što ćete krpelja uočiti na koži.

Kako ukloniti krpelja pravilno?

Postoje različite teorije koje su nastale u narodu kako se rešiti krpelja. Ove teorije su često veoma kontradiktorne pravilnom načinu uklanjanja krpelja, piše Stetoskop.info.

Kada uočite krpelja na svom telu neophodno je da odete kod lekara koji će specijalnom sterilnom pincetom ukloniti krpelja. Krpelja treba izvaditi što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

Ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva poput benzina, etara, acetona, laka za nokte i slično. Ova sredstva će izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja, a obzirom da se bas u crevnom sadržaju nalazi Borellia Burgdorferi bakterija mogućnost zaraze je povećana.

Koji su simptomi Lajamske bolesti?

U slučaju infekcije, prvi simptom Lajamske bolesti je crvenilo na mestu ili oko mesta uboda koji se širi i podseća na metu ( Erythema megrans). Ovaj simptom je prisutan kod 70-80% zaraženih ljudi, a javlja se 3-30 dana nakon uboda. Nakon uočavanja crvenila prstenastog tipa potrebno je što pre obratiti se specijalisti za infektivne bolesti.

Rani stadijum Lajamske bolesti mogu pratiti i dodatni simptomi: malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova

Najbolji vid prevencije od krpelja

  • Izbegavati boravak u šumama i prirodi sa puno rastinja;
  • Naneti na kožu repelent (sredstvo koje sprečava infekcije koje nastaju ubodima insekata);
  • Nositi svetlu odeću koja prekriva udove, a pantalone uvučene u čarape.

I nastanak Lajamske bolesti može da se prevenira tako što će se izvađeni krpelj poslati na analizu, tj. detekciju zaraženosti bakterijom Borellia Burgdorferi.

Izvor: Danas, Foto: Envato elements
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link