Zaštita vodovodnih instalacija zimi

Palilula.info 30. novembra 2022.

Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.

Ulazimo u zimski period, jako hladne noći i jutra, a predstoje i ledeni dani. Zato, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” apeluje na potrošače da na vreme adekvatno zaštite vodovodne instalacije i izbegnu kvarove koji mogu da nastanu usled hladnoće.

Održavanje vodomernih šahtova je, navodi se u saopštenju JKP-a, u nadležnosti potrošača i da bi vodomeri bili sačuvani u toku zime i neometano merili potrošnju vode potrebno je obezbediti ih na pravi način. Trebalo bi da su ta skloništa zaštićena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda.

Trebalo bi da građani u kućama u kojima ne borave u toku zimskih meseci isprazne vodovodne instalacije. Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama. Takođe, važno je obezbediti dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju. Potrebno je da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće je u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme „konzervira” točeća mesta, odnosno isprazni mrežu, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

Izvor: politika.rs, Foto: novosti.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Zaštita vodovodnih instalacija zimi
Copy link