Deca su nam sve gojaznija, a na roditeljima je da to isprave

Aneta Jovanovic 25. maja 2023.

Pedijatar dr Aneta Jovanović apeluje: Učestalost gojaznosti kod dece raste tokom nekoliko prethodnih decenija širom sveta.

Prouzrokovano je neravnotežom između unosa i potrošnje energije, a rezultat je promena u načinu ishrane i načina života.

Kako se izračunava gojaznost kod deteta

Gojaznost kod dece se izračunava na osnovu merenja telesne mase i telesne visine i izračunavanja indeksa telesne mase (BMI). Izračunati BMI se unosi u grafikon rasta indeksa telesne mase specifičan za uzrast i pol deteta. Na gojaznost kod dece ukazuje BMI veći od 97. percentila.

Koji su uzroci

Gojaznost kod dece je rezultat više faktora – genetskih, uticaja okoline, način ishrane u porodici, nedostatak fizičke aktivnosti, psiholoških i drugih uticaja. Neaktivnost dece je povezana s povećanom upotrebom računara, video-igrica, gledanjem televizije, što zajedno sa smanjenom fizičkom aktivnošću utiče umnogome na pojavu gojaznosti kod dece. Takođe, povećan kalorijski unos i veće porcije hrane igraju veliku ulogu u nezdravim načinima ishrane.

Koje su posledice

Deca koja su gojazna u detinjstvu imaju 70 procenata veću verovatnoću da će biti gojazna i u odraslom dobu. Može biti praćeno posledicama na srce i krvne sudove, povećanim holesterolom, endokrinim poremećajima (dijabetes melitus tip 2), plućnim, ortopedskim i psihičkim problemima.

Kako se leči

Korekcijom načina ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti, što treba da zaustavi dalje napredovanje u telesnoj masi.

Načini prevencije

Najbolji način prevencije su navike u ishrani od najranijeg detinjstva, počev od ishrane bebe majčinim mlekom, a nakon uvođenja nemlečne ishrane kod bebe smanjiti sadržaj polisaharida i šećera. Kod malog deteta sprečiti prekomerni unos masti i šećera, s optimalnim unosom proteina i veća zastupljenost hrane bogate vlaknima. Deci starijoj od dve godine se savetuje svakodnevna fizička aktivnost od 30 do 60 minuta, uz minimalan boravak uz televizor i kompjuter.

Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Aneta Jovanović se bavi pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci. Pregledi u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinacija Dr Aneta Jovanović obavljaju se radnim danima od 9h do 12h (prepodne) i od 16h do 19h (poslepodne), na adresi Vukice Mitrović 6, prvi sprat, u Beogradu. Zakazivanje je moguće putem telefona na broj 064/123-65-00.
Izvor: Alo.rs, Foto: Shutterstock
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Deca su nam sve gojaznija, a na roditeljima je da to isprave
Copy link