Bežične slušalice Audio Technica ATH-DSR9BT

Dušan Paklar 21. oktobar 2022.
Audio-Technica i danas predstavlja kompaniju koja se vodi načelom da bi vrhunski zvuk trebalo da bude dostupan svima, a čuvena japanska preciznost i kvalitet izrade doprineli su tome da slušalice, gramofoni i mikrofoni ove kompanije postanu veoma traženi u celom svetu.

Sticajem srećnih okolnosti dobili smo slušalice poznate japanske firme Audio Technica i konačno imamo to zadovoljstvo da ih testiramo i prenesemo utiske. Model koji ćemo vam predstaviti je Audio-Technica ATH-DSR9BT.

Sadržaj kutije ATH-DSR9BT

Sadržaj kutije ATH-DSR9BT

Prvo što nalazimo kada otvorimo kutiju je torba za slušalice napravljena od visokokvalitetne kože koja je ujedno i savršen način transporta i skladištenja. Unutar torbe su slušalice i manja futrola u kojoj se nalazi usb kabl za punjenje dugačak dva metra i rezervni deo za slušalicu. Ostatak čine priručnici i garantni list.

Materijal i dizajn

Materijal i dizajn

Materijali koriščeni pri izradi ovih slušalica su plastika, aluminijumsko kućište za dve slušalice i visokokvalitetna koža na delu jastučića koji prelaze preko ušiju i glave. Unutar jastučića stoje oznake L i R (levo i desno) koje služe za pravilnu primenu slušalica. Jastučići za uši su mekani i komforni a unutrašnji prostor je dovoljno prostran. Nismo primetili da nam se znoji taj deo, što samo potvrđuje kvalitetan izbor materijala, u ovom slučaju kože.

Što se dizajna tiče, stvar je ukusa, ali autoru ove recenzije se dizajn naročito dopada. Srebrna boja u kombinaciji sa aluminijumskim kućištem i svedenim linijama čini ovaj model vrlo elegentnim.

Pure Digital Drive

Pure Digital Drive

Jedna od glavnih karakteristika ovih slušalica po kojoj se razlikuju od drugih je nešto što se zove Pure Digital Drive tehnologija. To znači da digitalne jedinice i nule koje prima bežični uređaj unutar ovih slušalica ostaju u digitalnom obliku, bez potrebe za pretvaranjem iz digitalnog u analogni signal. Važno je napomenuti da prilikom prenosa digitalnog zvuka preko Bluetooth-a ili NFC-a signal i dalje ostaje digitalan sa izvora prenosa, bez degradacije zvuka.

Kako bi zvuk visoke rezolucije ostao netaknut, inženjeri iz kompanije Audio-Tehnica su korišćenjem tehnologije Digital Drive, učinili nešto što mnogi proizvođači slušalica ne rade kada prave bežićne modele. Jednostavno govoreći, uklonili su AUX audio priključak i na taj način zadržali kontrolu kvaliteta zvuka korišćenjem bežičnog digitalnog audio prijemnika.

Na levoj slušalici nalaze se tasteri za pojačavanje ili smanjivanje jačine zvuka, preuzimanje poziva i pauziranje muzike. Na desnoj slušalici dugmići omogućavaju da lako pokrenete i ugasite vezu sa povezanim uređajem preko bluetooth veze. Tri led indikatora služe za praćenje statusa povezivanja slušalica na druge uređaje, status punjenja, nivo baterije i vrstu kodeka koja se trenutno koristi.

Pošto nema audio ulaza od 3,5 mm, možete priključiti priloženi USB kabl na računar da biste slušali muziku. U ovom režimu ćete moći da čujete Hi-Res Audio, ali i pored toga bluetooth režim je mnogo praktičniji, posebno ako većinu vremena slušate muziku sa svog mobilnog telefona dok ste u pokretu ili u kancelariji.

Brutalni kvalitet zvuka

Brutalni kvalitet zvuka

Budući da su zatvorene slušalice, uklanjanje buke je već deo ponude samih slušalica. Nakon što ih stavite, primećujete da se okolna buka smanjuje što omogućuje potpuni fokus na sadržaj koji se prenosi.

Testirali smo slušalice sa striming datotekama sa telefona, kao i sa datotekama visoke rezolucije sa namenskog plejera da bi čuli razliku u celini. Rezultat je bio neverovatan. Prenos zvuka je bio oštar, čist i jasan. Fajlovi visoke rezolucije poput FLAC, ALAC i WAV bili su savršeni. Odziv basa na ovim slušalicama je iznenađujuće dobar.

Savršeno rešenje za pop, rok, hip-hop, elektroniku i sve žanrove kojima je potrebno malo basa. Srednji tonovi su takođe odlični, bez ikakvih zamerki kao i visoki tonovi koji su vrlo jasni i izraženi.

Ove slušalice imaju frekvencijski opseg od 5Hz do 45.000Hz. To je neverovatan domet za bežične slušalice. Što mnogo govori o opštem cilju zvučnog potpisa koji je Audio Technica osmislila za ATH-DSR9BT.

Baterija

Baterija

Dobra stvar ovih slušalica pored izuzetnog kvaliteta zvuka koji nude jeste trajanje baterije. Proizvođač navodi oko 15 sati korišćenja preko Bluetooth-a (1000 sati u standby režimu) i mi možemo reći da su ispunile naša očekivanja, uz normalnu upotrebu. Onog trenutka kada povećate jačinu zvuka, vek trajanja baterije može malo opasti kao i kod svih uređaja sa baterijama. Kao malu zamerku navodimo nedostatak mogućnosti za brzo punjenje. Na slušalicama se nalazi plastični poklopac ispod koga se skriva ulaz za punjenje. Audio-Technica kaže da je potrebno pet sati da se ATH-DSR9BT napuni. LED lampica za punjenje je crvena kada se puni i gasi se nakon što baterija dostigne 100% napunjenosti.

Zaključak

Zaključak

Kvalitetno napravljene slušalice koje nude pouzdanu bežičnu vezu i vrhunski zvuk.

Odličan izbor za slušanje muzike u pokretu, snimanje vaših podcasta, igranje igrica na konzoli i računaru i još mnogo toga. Ako želite da iskusite sve zvučne tonove i uživate u muzici sa visokokvalitetnim višenamenskim slušalicama i karakteristikama koje su zaista iznad mnogih slušalica slične cene, model Audio Technica ATH-DSR9BT ima našu punu preporuku.

5/5
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Dušan Paklar
Dušan Paklar ima završenu Visoka škola strukovnih studija opšteg smera u Požarevcu i IT Akademiju, Network Administration, u Beogradu. Poseduje višedecenijsko interesovanje za informatiku i nove tehnologije i poseduje poznavanja tehnike guerilla marketinga.
Na društvenim mrežama
Copy link