Humanitarni bazar u Borči za porodicu Gaćeša

Palilula.info 11. januar 2024.

Iris, Inda i Irina, tri od četiri devojčice iz jedinog kvarteta beba u Srbiji začetog prirodnim putem u 21. veku boluju od cerebralne paralize i njihovi roditelji Marija i Đorđe Gaćeša su u potrazi za klinikom koja bi uradila transplantaciju matičnih ćelija, međutim za troškove tranplantacije nemaju novca.

Više od 25 učesnika na humanitarnom bazaru

Mnogi građani su nakon prve vesti da je Gaćešama potrebna podrška ponudili pomoć, a pojedini se već uveliko organizuju za humanitarni bazar koji će se održati u Beogradu, u Borči, u igraonici „Zemlja čuda“, u Ulici Prelivačka broj 2a. Susret je najavljen za 17. januar od 18 časova.

Na društvenoj mreži „Facebok“ objavljena je fotografija – flajer sa pozivom na humanitarni bazar i molbom da se objava deli kako bi je video što veći broj ljudi.

-Na bazaru će biti puno: vaučera za frizerske i kozmetičke usluge, vaučera za stomatološke usluge, ukusnih domaćih slaniša, još ukusnijih slatkiša, oslikavanje lica, pletenice u boji, animatori, nove dečije garderobe, igračaka, balona, dekorativnih ramova, torte od kartona, i još puno toga – navodi se u objavi.

Porodica Gaćeša je upoznata sa ovim događajem i zahvalna svima koji žele da pomognu.

-Javila nam se žena koja je pravila krofnice za Institut za neonatologiju kada su naša deca izlazila. Rešila je da organizuje humanitarni bazar, u pitanju su mame koje imaju svoje male biznise i nadaju se većem odzivu. Znam da se više od 25 proizvođača organizuje, i vidim da ih je iz dana u dan ima sve više – kaže za „Blic“ Marija Gaćeša.

Ne mogu ni da sede bez pridržavanja

Roditelji se još uvek raspituju o mogućnostima transplantacije i traže kliniku koja će moći da pruži najbolje lečenje u skladu sa uzrastom dece, i imaju više potvrda da matične ćelije mogu da budu od velike pomoći u daljem razvoju i lečenju devojčica.

Četvrta sestra, malena Ina je dobro, razvija se u skladu sa decom svog uzrasta, hoda, samostalna je i ona im je reper kako bi i njih tri trebale da budu. Međutim, Iris se tek diže uz nameštaj, ali još uvek ne može da sedi samostalno. Inda i Irina samo leže i ne mogu da sede bez pridržavanja.

U razgovoru sa jednom od klinika u Srbiji, dobili su predračun na oko 65.000 evra za po tri ciklusa tranplantacije matičnim ćelijama za sve tri. Iznos može da bude manji ili veći u drugim klinikama, i dok ne budu doneli konačnu odluku neće u javnost iznositi troškove lečenja.

Humanitarni bazar u Borči za porodicu Gaćeša

Porodica Gaćeša – Foto: Privatna arhiva

Podsetimo,devojčice su rođene u aprilu 2022. godine, na Veliki petak, i ove godine pune dve godine zbog čega je roditeljima važno da što pre započnu lečenje matičnim ćelijama, dok se njihov mozak ubrzano razvija.

“Na Mars bih peške za njih otišla”

Đorđe kaže da predaja za njih nije opcija, a Marija da reči predaja i odustajanje ne postoje u njihovom rečniku!

Nemamo vremena za tako nešto. Imamo vremena i snage isključivo za njih, ali odustajanja nema. Da mi neko kaže da treba da odem na Mars za njih peške, naći ću način da odem samo da njima bude bolje. Kao i svaki roditelj što bi uradio za svoje dete. Sada znamo da moramo još jače i još više i da za nas dan ne traje 24 sata nego mnogo više i tako jednostavno moramo. Niko ne može da kaže da je srećan kada mu je dete bolesno, ali sam ubeđena da deca sa problemom biraju svoje roditelje. Nema toga što bi nama moglo da zameni njih pet i našu ljubav prema njima. Nikada se do sada nisam zapitala zašto baš mi. One su naš Božji dar – zaključuje Marija.

Kako pomoći porodici Gaćeša:
Ukoliko želite da uplatite novac u znak podrške porodici Gaćeša to možete učiniti na broj tekućeg računa Banka Intesa, Marija Gaćeša : 160-5100103544052-52.

Izvor: Blic, Foto: Privatna arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Humanitarni bazar u Borči za porodicu Gaćeša
Copy link