Kulturno-ekološka oaza u Borči

Palilula.info 17. april 2024.

Zelena ulica kulture je neformalni naziv za početak ulice JNA na levoj obali Dunava u naselju Borča, tik do Zrenjaninskog puta.

Nikola Bulj, idejni i praktični tvorac prostora „Eko dvorištance“ koji se tu nalazi, već više od 10 godina na različite načine, metar po metar, pomera nešto u svojoj i našoj okolini na bolje. Njegovo udruženje građana „Probudimo svest“ je u saradnji sa opštinskim i gradskim servisima i uz nešto malo istomišljenika spremnih da od podrške pređu u akciju, uspeo da očisti divlju deponiju blizu vrtića „Dunavska bajka“, postavi solarnu LED rasvetu duž spomenute ulice JNA, koja je sada i asfaltirana. To je zapravo samo početak onoga što je zamisao u „Eko dvorištancetu“ prostoru pravljenom na konceptu samoodrživosti i sa misijom stalne ponude kulturnih i obrazovnih događaja za sve, naročito mlade.

Ovog vikenda, od 19-22 aprila, tu će biti upriličeni različiti koncerti, radioničarski, umetnički i obrazovni programi namenjeni obučavanju za pravljenje predmeta i umetničkih dela od recikliranih materijala, vertikalnih bašti i sl.

Poznato je da najmlađe 21. aprila očekuje Dečija eko radionica sa početkom u 12 časova na temu vertikalne bašta. U okviru radionice biće predavanje o biljkama a predavač je dr Ljiljana Tubić, sa Beogradskog univerziteta i Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”. Predviđeno je za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Prijave nisu potrebne i sav materijal je obezbeđen. Trajanje radionice biće od 12-14 časova. Ulaz je slobodan.

Zvanično otvaranje ulice biće 22. aprila, na Dan planete Zemlje, sa početkom od 13 časova a sa celom ovom pričom upoznaće nas i sam njen autor, Nikola Bulj.

Zelena ulica kulture

Na zidu na početku ulice JNA na levoj obali ispisan natpis “Ulica kulture”, biće oslikani murali, postaviće se umetnička postavka od recikliranih materijala koji su ponovo u upotrebi, infrastruktura u vidu trotoara i parkinga za bicikle. Projekat “Zelena ulica kulture” sastavni je deo kapitalnog projekta Ecology embassy (Ekološka ambasada) koja se nalazi preko puta zida, u kojoj će se takođe odvijati aktivnosti projekta.

Programski koncept

radionice | oslikavanje murala | predavanja | muzički program
1. Umetnička postavka

natpis “Ulica kulture” 5×2.3m, sa okvirom od veštačkog zelenila (od reciklirane plastike),
mural Nikole Tesle 2×2.3m, koriste se ekološke boje za beton,
vertikalna bašta od recikliranih materijala (konstrukcija armatura, plastične čaše sa zemljom i cvećem),
mural grčkog filozofa Platona 2×2.3m, koriste se ekološke boje za beton,
konstrukcija bika od gvožđa, saksija sa zemljom i bršljenom koji će vremenom prekriti konstrukciju,
mural Sunca kao izvor energije na Zemlji.

2. Infrastrukturna postavka

solarni panel 250Kw sa malim inveterom i baterijom za LED rasvetu cele postavke,
‐ postavka konstrukcije za parkiranje bicikla,
‐ postavljanje 30×1.2m trotoara (ivičnjaci, asfalt, saksije sa biljkama na banderi).

3. Ostale aktivnosti – Ecology embassy

radionice u okviru kojih se prave navedene postavke (vertikalna bašta, konstrukcija bika i ostalo..)
predavanja na temu reciklaže (pet ambalaža i ostali materijali),
koncert rok grupe, koncert klasične muzike i DJ

Projekat “Zelena ulica kulture” okupljaće učenike osnovnih i srednjih škola kao volontere, poznate ličnosti kao promotere i osobe angažovane na realizaciji projekta. Svake godine ćemo imati po jednu državu partnera.

Izvor: rts/Eko dvorištance
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link