Život na kredit: Građani zaduživanjem održavaju životni standard

Palilula.info 9. januar 2024.

Kada zakaže novčanik, tu je kredit. Gotovinski krediti su od prošlog novembra preuzeli primat nad stambenim, pošto su građani zaduživanjem pokušavali da održe kakav takav životni standard.

Od prvog do prvog. Slikoviti opis standarda građana, za koji više ni redovna plata često nije dovoljna.

S obzorom na rast cena, svakodnevne potrebe i visinu plata i svakodnevne potrebe ljudi su prinuđeni da privremeni spas traže u kreditima. Pa posle nekog vremena i u njihovom refinansiranju. I tako se ulazi u ekonomski rečeno spiralu, a narodski vrzino kolo iz kog je je teško i skupo izaći.

„Kad imate visoke inflatorne pritiske, da biste zadržali sa sjedne strane vaš standard vi ste prinuđeni da ako to iz plate ne možete da isfinansirate da idete ka bankama“, objašnjava Milan Nedeljković, vanredni profesor na FEFA.

I ka bankama se ide. Iz godine u godinu sve je više keš pozajmica. Udruženje banaka objavljuje – skoro milion i 250 hiljada partija gotovinskih kredita je otvoreno u bankama. Toliko da je ukupna suma keš kredita premašila i stambene. Gotovinskih je oko šest milijarid evra, stambenih 5,64 milijarde.

A za šta se pozajmljuje – popravka po kući, novi aparat, nameštaj ili garderoba, ponekad i redovna plaćanja kao što su registracija automobila ili poneki put. Može li se bez toga. Beograđani kažu da ne.

„Mislim da smo sada u situaciji da je keš kredit mnogo skuplji nego što je bio pre dve godine i sad treba dobro da razmislim da li mi je taj keš kredit potreban ili ne. Naravno, ako sam u bezizlaznoj situaciji ja ću morati da idem ka tome, ali ako već uzimam keš kredit za nešto što bi se moglo posmatrati kao neka ne nužna stvar za mene, onda možda u ovoj situaciji nije dobra stvar da to uradim“, objašnjava Milan Nedeljković, vanredni profesor na FEFA.

Izvor: N1, Foto: Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Život na kredit: Građani zaduživanjem održavaju životni standard
Copy link