Pedijatar dr Aneta Jovanović upozorava na komplikacije koju prenose zaraženi krpelji

Aneta Jovanovic 10. maj 2023.

Sa dolaskom proleća i boravka dece u prirodi, povećava se rizik od neugodnih uboda krpelja. Sezona krpelja počinje s početkom proleća i traje do početka jeseni.

Krpelji su mali insekti koji nakon uboda, koji je bezbolan, sisaju krv, a ukoliko su zaraženi mogu preneti bolest. Najviše ih ima u travi, žbunju, šumovitim predelima.

Koju bolest prenose

Krpelji mogu biti zaraženi bakterijom borelija burgdorferi, koja se prenosi na čoveka ubodom zaraženog krpelja a izaziva lajmsku bolest.

Simptomi lajmske bolesti

Infekcija najčešće zahvata kožu s pojavom karakteristične promene na koži u vidu crvenila na mestu uboda krpelja, a mogu se javiti i povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, uvećane lokalne limfne žlezde.

Kako se leči

Ukoliko se pojave simptomi i znaci bolesti, uz podatak o ubodu krpelja, važno je da dete pregleda pedijatar, koji će dati terapiju na osnovu pregleda i laboratorijskih ispitivanja.

Zaštitite dete od uboda krpelja

Krpelji se najčešće zakače na otkrivenim delovima kože, u kosi, iza uva, u pazuhu i preponama, kao i između prstiju na rukama i nogama.

Krpelja treba ukloniti što pre, najbolje u prvih 24 h od uboda, da bi se smanjila mogućnost inficiranja.

Uklanjanje s kože

Krpelji se mogu bezbedno ukloniti kod kuće ako imate pincetu, a ukoliko nemate pincetu ili niste sigurni da ste izvadili krpelja, odvedite dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Pincetom čvrsto uhvatiti krpelja što bliže koži vašeg deteta, povlačeći ravnomerno i polako bez okretanja, bez gnječenja, ne koristeći alkohol ili druge hemijske rastvarače. Ubodno mesto oprati sapunom i vodom, dezinfikovati rastvorom joda ili lokalnim antiseptikom.

Pedijatar dr Aneta Jovanović upozorava na komplikacije koju prenose zaraženi krpelji

Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Aneta Jovanović se bavi pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci. Pregledi u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinacija Dr Aneta Jovanović obavljaju se radnim danima od 9h do 12h (prepodne) i od 16h do 19h (poslepodne), na adresi Vukice Mitrović 6, prvi sprat, u Beogradu. Zakazivanje je moguće putem telefona na broj 064/123-65-00.
Izvor: Alo.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Pedijatar dr Aneta Jovanović upozorava na komplikacije koju prenose zaraženi krpelji
Saradnik na portalu Aneta Jovanovic
Dr Aneta Jovanović je diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Specijalizirala je pedijatriju na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa „malim pacijentima“, otvorila je specijalističku pedijatrijsku ordinaciju Dr Aneta Jovanović, u kojoj se bave pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci.
Copy link