BRNU virus kod dece i kako ga lečiti

Aneta Jovanovic 8. aprila 2023.

BRNU virus je česta infekcija kod male dece starosti do pet godina.

Većina dece ima blage simptome sedam do deset dana, u vidu povišene telesne temperature, karakteristične ospe na dlanovima, stopalima i u ustima (bolni plikovi na desnima, u grlu), dolazi do gubitka apetita, bola u grlu prilikom gutanja i malaksalosti. Ospa je u vidu crvenih tačkica na šakama, stopalima, u predelu zadnjice i butina, koje ne svrbe, a nekada se pojavljuju plikovi koji se pretvaraju u kraste.

Kako se prenosi

Prenosi se kapljičnim putem (kašljanjem, kijanjem), prljavim rukama nakon kontakta sa zaraženim detetom prilikom menjanja pelena, putem zaraženih predmeta (igračke, kvake). Period zaraznosti je tokom prve nedelje bolesti, ali se ponekada virus može izlučivati i nedeljama nakon nestanka simptoma.

Postavljanje dijagnoze

Na osnovu dobijanja podataka o simptomima deteta i karakteristične ospe na dlanovima i tabanima. Tipično je javljanje u vidu manjih epidemija u vrtićima (leto, jesen, a može i preko cele godine).

Neophodno lečenje

Za ublažavanje tegoba kod deteta, zbog bolova u grlu prilikom gutanja, daju se sirupi „paracetamol“ ili „ibuprofen“, savetuje se povećan unos tečnosti davanjem hladnih napitaka ili sladoleda. Održavanje higijene kože radi sprečavanja bakterijske infekcije.

Bolje sprečiti nego lečiti

Decu naučiti da pravilno i često peru ruke, raditi dezinfekciju predmeta (igračaka, kvaka), izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama, pranje ruku posle menjanja pelena. Obolelo dete je potrebno izolovati od 7 do 10 dana, a nekada i duže, zbog produženog kliconoštva nakon bolesti.

Specijalistička pedijatrijska ordinacija Dr Aneta Jovanović se bavi pregledima zdrave i bolesne dece, sistematskim pregledima sa praćenjem rasta i psihomotornog razvoja od rođenja do punoletstva, uz veliku posećenost i ljubav prema deci. Pregledi u specijalističkoj pedijatrijskoj ordinacija Dr Aneta Jovanović obavljaju se radnim danima od 9h do 12h (prepodne) i od 16h do 19h (poslepodne), na adresi Vukice Mitrović 6, prvi sprat, u Beogradu. Zakazivanje je moguće putem telefona na broj 064/123-65-00.
Savetuje dr Aneta Jovanović. Izvor: Alo.rs, Foto: Shutterstock
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
BRNU virus kod dece i kako ga lečiti
Copy link