ITALIJA – vina koja Srbi najviše vole

Zene i Vino 11. decembar 2023.

Na Beogradskom sajmu nedavno je završen najveći sajam vina u jugoistočnoj Evropi – “Wine Vision by Open Balkan“.

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ICE/ITA) u Srbiji u saradnji sa predstavnicima najvećeg svetske smotre vina Vinitaly i sajmom Veronafiere iz Verone, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, u Beograd su doveli više od 50 najpoznatijih italijanskih firmi iz sektora vinske industrije. Na 1000 kvadrata hale 2a, italijanski proizvođači vina predstavili su se kako pojedinačno tako i na četiri radionice koja su za cilj imala predstavljanje različite vinske regije Italije. Radionice su realizovane u saradnji sa SERSA – Serbian Sommelier Association, a vodili su iz iskusni somelijei ovog nacionalnog udruženja.

Inače, Italija je, uz Francusku i Španiju, jedan od tri najveća svetska proizvođača i izvoznika vina. Da vinski biznis Italijani shvataju veoma ozbiljno, govori i činjenica da italijanska vlada značajnu pažnju posvećuje promociji izvoza što konkretno u Srbiji za rezultat ima činjenicu da potražnja za italijanskim vinima raste iz godine u godinu. Naime, u poslednje tri (ali i više) godina, uvoz italijanskih vina u Srbiji beleži stabilan rast, posebno u segmentu penušavih vina. Sa oko 200.000 litara penušavog vina koliko je uvezeno u 2020. godini, uvoz je porastao za više nego duplo u samo dve godine, na 440.000 litara u 2022. Isto tako, raste i uvoz crvenih vina iz regija Toskana i Sicilija, ali i belih, posebno iz oblasti Veneto i Trentino – Alto Adige.

Ukupno gledano, pored Severne Makedonije i Crne Gore, Italja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije iz EU u segmentu vina, što je nas bio više neko dovoljan razlog da ovim radionicama posvetimo značajan deo vremena kojeg na velikim sajmovima poput ovog po pravilu nikada nema dovoljno.

Izvor: womenandwineserbia.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link