Kvadrat za pola godine skuplji i za više od 40 %

Palilula.info 5. avgust 2021.

O ekspanziji tržišta nekretnina u Srbiji, ali i u svetu, piše se doslovno svakodnevno i centralna tema su upravo cene kvadrata, koje su probile i probijaju sva očekivanja.

Kada ih uporedimo sa početkom godine, dobijamo brojke koje prikazuju nesvakidašnji rast. Praktično, po pojedinim beogradskim opštinama, poput Mirijeva, cena je za šest meseci rasla i za 10 odsto. Uzroci rasta su mnogobrojni, svi su međusobno isprepletani, i kreću se od neuravnotežene ponude i tražnje, preko manjka investicionih prilika za građane Srbije, do poskupljenja građevinskih materijala i povoljnih kredita u bankama i rekordno niskih kamata koje idu i ispod 3 odsto godišnje.

Beograd

Po Beogradu cene nekretnina su rasle svuda, osim na Paliluli gde je za 6 meseci zabeležen pad od 1,74 odsto. U ostalim opštinama su cene isključivo rasle.

U samom centru grada u januaru se kvadrat plaćao, u proseku, oko 2.430 evra, dok se u junu cena kretala oko 2.510 evra, što znači da su cene porasle za oko 4,9 odsto. U slučaju Novog Beograda, cene su za šest meseci porasle za oko 2,6 odsto i u junu kvadrat u ovoj opštini koštao 1.950 evra.

Na Vračaru su cene porasle u proteklih 6 meseci za 3 odsto, na Voždovcu su rasle nešto više, 4,46 odsto. Šampion Beograda u rastu vrednosti nekretnina je Mirijevo gde su cene porasle za čak 9,39 odsto, sa 1.151 evro za kvadrat na 1.268 evra.

Cene najviše u poslednjih 30 godina

Da je dešavanje na našem tržištu nekretnina deo šireg, globalnog trenda svedoči i podatak da su cene nekretnina u razvijenim državama sada 10 odsto veće od višegodišnjeg proseka.

Samo u prvom kvartalu ove godine prosečni rast cena u 40 država članica OECD-a bio je 9,4 odsto, što je najsnažniji rast u poslednjih 30 godina.

Analitičari kažu da su uzrok ovog trenda niske kamate, štednja akumulirana u poslednjih godinu dana i sve veća potreba za stambenim prostorom usled širenja rada od kuće, prenosi Poslovni dnevnik.

Izvor: Blic, Foto: senivpetro
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link