Za 20 meseci u saobraćajnim nesrećama poginulo troje dece

Palilula.info 9. mart 2023.

Troje dece uzrasta od 17 meseci do devet godina stradalo je na kolovozima u beogradskom naselju Karaburma u proteklih 20 meseci. Poslednja tragedija dogodila se kada je kamion pregazio devojčicu od 17 meseci.

Dete od 17 meseci je stradalo danas oko 11 sati u Ulici Vuka Vrčevića, kada ju je, navodno, pregazio kamion “Vodovoda i kanalizacije”. Još gora je činjenica da je ova porodica već doživela istu tragediju – dete im je pre pet-šest godina pregaženo.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Meštani su nakon tragedije ispričali da je majka vodila devojčicu za ruku, kada ju je udario kamion. Naveli su i da je vozač navodno pričao telefonom i da je pokušao da pobegne sa lica mesta, ali da su ga oni zaustavili.

– Majku smo jedva povratili – rekao je naš sagovornik.

Vozaču K. M. je nakon izvršenog uviđaja određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati, zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, saopšteno je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

– U navedenom roku osumnjičeni će biti saslušan pred tužilaštvom. Tužilac je naložio da se uradi vanredni tehnicki pregled vozila, kao i da se pribavi video nadzor sigurnosnih kamera i uzme krv na analizu. Osumnjičeni je na licu mesta alkotestiran i nije utvrđeno prisustvo alkohola – navodi se u saopštenju.

Devojčicu pregazio kombi dostave

Pre samo pola godine, u Kornatskoj ulici u istom naselju, kombi dostavne službe je udario devojčicu I. H., nakon čega je ona ubrzo stradala u bolnici.

Foto: 24sedam/Dijana Antonijević

Rođaci nesrećnog deteta istakli su da su bili na mestu nesreće i da su neposredno pred istu vikali vozaču da stane.

– Kombi je išao u rikverc, dete je bilo na putu iza vozila. Vikali smo mu da stane, ali nas nije poslušao, kao da je mislio da je neko kuče u pitanju i da će se skloniti… Kada sam videla šta se desilo, onesvestila sam se, a sledeće čega se sećam je da je došla hitna pomoć – rekla je tada baka devojčice, koja bi napunila tri godine deset dana nakon tragedije.

S druge strane radnici firme u koju je kombi dolazio, a koja je prekoputa mesta gde živi porodica nesrećnog deteta naveli su da je vozač stavio dete u kombi čim je video da ga je pregazio i odvezao ga u Dom zdravlja. Oni su dodali da niko osim deteta u trenutku nesreće nije bio napolju.

Policija je uhapsila vozača kombija Igora D. zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Saslušan je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, gde je negirao krivicu.

Tom prilikom nije sporio da se događaj desio, ali je naveo da smatra da nije odgovoran što se dete od tri godine našlo na putu, koje prema njegovim navodima, nije mogao da vidi.

Tužilaštvo je predložilo sudu da mu odredi pritvor zbog sumnje da bi mogao da ponovi delo, pri tome ceneći njegovu raniju prekršajnu osuđivanost i nepoštovanje saobraćajnih propisa, a sud je ovaj predlog prihvatio.

Pokosio dvoje dece i oca na pešačkom

Devetogodišnji Stefan B. stradao je od posledica stravične nesreće koja se dogodila u julu 2021. godine u Ulici Marijane Gregoran, kada je na pešačkom prelazu na njega, njegovog brata (4) i oca “sitoenom” naleteo Lazar G., koji je potom pobegao sa lica mesta. Dečak je nakon četiri dana preminuo u bolnici.

Mural nastradalom Stefanu – Printscreen Facebook/N.C.P.

Vozač Lazar G. je uhapšen dan nakon nesreće. Nakon saslušanja Prvi osnovni sud je odbio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana i pušten je na slobodu, što je izazvalo burnu reakciju meštana Karaburme, koji su organizovali proteste, a imajući u vidu da u dosijeu ima više krivičnih i prekršajnih presuda.

Krivično veće pomenutog suda, na žalbu tužilaštva, poništilo je sudsko rešenje posle čega je Lazar G, ponovo uhapšen i poslat u pritvor gde je sačekao osuđujuću presudu na deset godina robije, koja mu je izrečena u septembru prošle godine.

Lazar, inače otac dvojice maloletnih dečaka, na suđenju je izjavio saučešće porodici i naveo da je uništio dve porodice.

Između ostalog je naveo da ne oseća krivicu za nesreću. Naveo je da je video čoveka kako stoji kod pešačkog prelaza okrenut leđima, za kog je pomislio da će ući u prodavnicu a koji se, u trenutku kada se on približio na deset do 15 metara, prema njegovim rečima, okrenuo i samo zakoračio. Naveo je da je instiktivno zatvorio oči i skrenuno na trotoar i da je čuo tup udarac, ali da je nastavio dalje. Parkirao se u blizini i vratio se do mesta nesreće, kada je čuo ljude kako viču: “Dete, dete je povređeno”, nakon čega je otišao kući, navodeći da su mu u tom trenutku pred očima bile tragedije koje su ga prethodno snašle u životu. Tom prilikom rekao je da i dalje ima košmare i nesanicu.

Prilikom obrazloženja presude, Sudija Vladana Vukčević Jovanović navela je da jedan od razloga za to što se po oceni suda nije iskreno pokajao, niti pokazao empatiju.

Najpotresniji deo obrazloženja presude bio je onaj kada je sudija navela da je prilikom odmeravanje kazne uzet u obzir i iskaz oca koji je lekar. On je rekao da je pokušao da isisa krv sinu iz usta i nosa kako se ne bi ugušio, što znači da u tom trenutku dečaku nije bilo spasa. Takođe je rekla i da je otac zamolio da vidi telo dečaka kada je preminuo, da je otvorio džak u kojem se nalazio mali Stefan da ga vidi poslednji put bez cevčica koje je imao u bolnici i poljubio svog sina.

Izvor: 24sedam.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link