Šta znače oznake na SD kartici (i koju izabrati)?

Palilula.info 31. avgust 2021.

Kada kupujete (micro) SD karticu bitno je da izaberete onu koja ima najviše memorije i košta najmanje, tako? Ne! Morate pogledati sve simbole kako biste bili sigurni da li će ta kartica odgovarati vašim potrebama.

U ovom članku ću objasniti najčešće simbole i kako da ih čitate kako biste odabrali pravu SD karticu za to za šta ste namerili da je koristite. Jer recimo ako želite da snimate u 4K ne možete gledati samo kapacitet i brzinu pisanja, morate i protok! Ima još sličnih detalja koje biste možda propustili pa zato preporučujem da pročitate članak od početka do kraja.

C, U i V klase brzina

E sad, na kartici će pisati neki broj kao što je recimo 150 MB/s, ali to možete slobodno ignorisati. Zašto? Jer je to obično „burst“ brzina, tj. najveća brzina koju su izmerili tokom testa i to vi nikada nećete postići.

Čak i da postignete, sigurno neće biti konstantna već možda u prvih sekund-dve. Uz to, ako je broj zaista velik i ne piše od čega je to brzina, onda je verovatno brzina čitanja. To vam nije toliko bitno budući da ćete u većini slučajeva pisati podatke na karticu.

Ono što trebate da gledate jesu simboli za rejting brzine kartice. Oni predstavljaju minimalne brzine i moraju biti precizni, tj. simbol mora odgovarati minimalnim konstantnim brzinama u realnim uslovima.

Tabela 1. Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/SD_card

Prvo da vidimo šta simboli za brzinu znače jer je to ipak veoma bitno mnogima, čak i bitnije od kapaciteta.

Klasa brzine (C)
Prvo što možete pogledati (mada i ovo polako odlazi u zaborav) jeste klasa brzine kartice. Prepoznaćete simbol tako što će znak biti u vidu slova „C“ i unutra broj 2, 4, 6, 8 ili 10. Taj broj označava minimalnu brzinu sekvencijalnog pisanja na kartici u megabajtima po sekundi, tj. „Minimum sequential writing speed“.

UHS klasa brzine (U)
Sledeći simbol je „U“ simbol i on može biti ili 1 (10 MB/s) ili 3 (30+ MB/s). „U“ je zapravo skraćenica od „UHS“ što znači „Ultra high speed“ brzina BUS interfejsa.

Kao što vidite u tabeli, C10 se poklapa sa U1 i U3. To je zato što kartica može na sebi imati simbol C10 ali i da ima brzinu od recimo 30 MB/s. Pošto 30 MB/s premašuje 10 MB/s, onda je to i dalje C10 kartica ali se dodaje još i simbol U3 da se zna da je to ona varijanta od 30 MB/s, a ne od 10.

Video klasa brzine (V)
I treća klasifikacija je po oznaci „V“ što označava „Video“. Ovde imamo V6, V10, V30, V60 i V90. Svaki broj odgovara brzini u MB/s.

I ovde imamo poklapanja kao što vidite. Recimo, ako SD kartica ima minimalnu brzinu od 90 MB/s, onda na njoj možete pronaći oznake C10, U3, V90.

Brzina ove kartice je 90 MB/s

Uglavnom: potražite sve te brojeve sa kartice u tabeli iznad i znaćete koja je minimalna zagarantovana brzina kartice.

Video formati
Poslednja kolona u tabeli će vam takođe biti korisna. Kao što vidite, možete proceniti koja klasa kartice vam treba u zavisnosti od toga u kojoj rezoluciji želite da snimate video.

Recimo, ako želite da snimate u 8K, minimalna klasa koja vam treba je C10/U3/V30. Za video u 1080P vam treba minimum C4. Za 4K snimanje vam treba minimum C6/V6. Dok vam za SD snimanje može poslužiti bilo koja SD kartica.

U ovom slučaju više pažnje obratite na preporučeni bitrate (Suggested max. bitrate) kolonu. U tabeli su date preporučene bitrate brzine za svaku klasu pa obratite pažnju da poklopite sa bitrate koji koristite na kameri.

SD klase za kapacitet

Tabela 2. Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/SD_card

Druga najbitnija stavka je kapacitet. U suštini, ovde imate nekoliko simbola samo kao što vidite na slici iznad. Dakle, kartice sa maksimalnim kapacitetom od 2 GB su samo SD kartice. Od 2 do 32 GB su SDHC kartice. Od 32 GB do 2 TB nose oznaku SDXC. Na kraju imamo SDUC koje imaju kapacitet od 2 do 128 TB.

Ove oznake ne moraju mnogo da vas brinu, dovoljno je da vidite koliko memorije kartica ima i to je to. Svi moderni uređaji mogu da čitaju sve ove vrste kartica budući da su kompatibilne unazad.

BUS brzine

Tabela 3. Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/SD_card

Kod klase kapaciteta će uglavnom pisati i BUS brzina interfejsa. Ako se sećate kod UHS brzine kartice spomenuo sam da je UHS skraćeno od „Ultra High Speed“ i razlika je samo što je brzina BUS interfejsa veća.

Brzina BUS interfejsa je brzina prenosa podataka između kartice i hosta gde se kartica nalazi – kamera, telefon… Dakle, to nije brzina unutar kartice već brzina konekcije sa uređajem koji koristi tu karticu.

Označava se sa rimskim brojevima 1, 2 ili 3 (I, II, III) i obično se nalazi negde kod SD simbola za kapacitet. Ako nema rimskog broja, onda je to standardna brzina do 25 MB/s i verovatno se radi o starijoj SD kartici.

BUS brzine možete videti u tabeli iznad. Pročitate rimski broj sa kartice, smestite ga tabelu i vidite brzinu. Jedino što još uvek ne možemo videti često jeste „SD Express“ jer je to novija tehnologija koja će koristiti PCI konekciju.

Uglavnom, proizvođač kartice uskladi sve te brzine kako bi većina uređaja bila kompatibilna i izvukla maksimalne brzine.

Kako odabrati pravu SD karticu?
Pošto imate sve potrebne tabele u ovom članku, potrebno je da ih unakrst uporedite sa tabelom vašeg uređaja gde su ispisane brzine.

Svaki uređaj koji ima opciju snimanja (kamere, foto-aparati…) negde u uputstvu imaju istaknute preporučene brzine i kapacitete SD kartica za svaki video format i veličinu video snimka.

Tabela 4.

U tabeli iznad je označena stavka 4K snimanje u 60FPS. Proizvođač je naveo da je prosečni bitrate 230 Mbps.

E sad, vi znate ovu brzinu u Mbps, što je 230 Mbps = 28.75 MB/s. U tabeli 1 vidimo da je to kartica od 30 MB/s, odnosno C10, U3, V30. U istoj tabeli vidite pored da je preporučen Bitrate 220 Mbps, što je veoma blizu ovih 230 koju je proizvođač istakao.

U ovoj tabeli 4 vidite takođe koliko minuta videa ćete moći da snimate sa tim Bitrate u zavisnosti kog kapaciteta karticu imate. Primer: ako imate karticu od 128 GB, moći ćete da snimate 1 sat i 13 minuta 4K video snimka u 230 Mbps.

Isto sve ovo možete sada uraditi sa bilo kojom stavkom iz tabele vašeg uređaja. Samo pronađite rezoluciju koju želite da snimate i videćete koje klase i kapaciteta morate kupiti SD karticu.

Izvor: saznajnovo.com, Foto: SD Association
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link