Kvadrat u Srbiji skočio za 20 odsto: Palilula najskuplja

Palilula.info 8. novembar 2021.

Cene kvadrata u gotovo celoj Srbiji veće su za devet do 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za treći kvartal ove godine, kvadrat stana u Beogradu u proseku je poskupeo 250 evra u odnosu na isti period lane.

Ukupna količina novca koja je “obrnuta” na tržištu nekretnina u periodu od jula do septembra je 1,5 milijardi evra što je povećanje od 74 odsto u odnosu na ovaj period 2019. godine. Gotovo trećina je otišla na stanove, koji su, kako analize agenata i katastra pokazuju, sve skuplji. Bez obzira na porast cena, u svim gradovima rastu tražnja i prodaja stanova za oko 13 procenata.

Kvadrat je u Beogradu dostigao rekordnih 2.080 evra.

– Sve više ljudi razmišlja o odlasku iz velikih gradova i to je možda jedna od najznačanijih promena koju nam je pandemija donela – objašnjava Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala “Četiri zida”. – Pančevo se stanovnicima Beograda nameće kao logičan izbor, jer je dovoljno mali grad da pruži mirniji život, a opet ima mnoštvo sadržaja. Blizu je Beograda, pa mnogi na posao u prestonici, stignu pre nego kolege ih udaljenijih delova Beograda. Osim starogradnje, i novogradnja u Pančevu privlači sve više kupaca. Prosečna oglašavana cena novogradnje u Pančevu je 1.292 evra, a prodajna cena novogradnje prema podacima RGZ 881 evro. To znači da građani novogradnju u Pančevu najviše kupuju u ranoj fazi, kada je i kvadrat najniži, ali i da su investitori spremni da koriguju cenu svojih stanova.

Palilula predvodi

U Beogradu su najviše poskupeli stanovi u Paliluli – 20 odsto, gde je sada novogradnja dogurala do 2.033 evra i Zvezdari – 17 procenata, sa prosečnom cenom kvadrata od 1.922 evra. U starim zgradama je za kvadrat uglavnom potrebno izdvojiti 1.545 evra, a prošle godine koštao je 1.371 evro. U odnosu na 2019. ta razlika je čak 470 evra po kvadratu za novogradnju. Prosečan novi kvadrat koštao je 1.610 evra.

Izvor: novosti.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link