Cvet koji spaja Japan i Srbiju

Japanorama 16. maj 2024.

Kompanija “Kinćo” iz Osake je nastala 1885. na uvozu jednog srpskog proizvoda – cveta buhač (Pyrethrum – podvrsta kamilice) koji je uspešno rasterivao komarce i druge insekte i tako pomogao Japanu da se uspešno bori protiv ove napasti.

Cvet buhača u Japan je doneo američki trgovac H.E. Amur (Amoor) 1884, rekavši Naohideovom dedi Eiićirou Uejami da su Srbi još u Srednjem veku rasterivali insekte tako što su spaljivali cvet i stabljike buhača. Uejama je od buhača, koga su Japanci nazvali đoćugiku (hrizantema koja ubija insekte), počeo da pravi štapiće, a kasnije, na primedbu supruge da štapići brzo izgore, zavio ih u spirale.

Tako je nastao KATORI SENKO, japansko efikasno sredstvo protiv komaraca, koje se raširilo svetom. Eićiro Uejama osnovao je kompaniju “Kinćo”, koja je jedna od najvećih preduzeća za proizvodnju insekticida, ali i drugih sredstava za poljoprivredu. Buhač je uvozio iz Kraljevine Jugoslavije, koja je 1930. godine bila najveći izvoznik buhača na svetu. Sada se buhač najviše gaji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike.

Katori senko se smatra neodvojivim delom japanske tradicije i kulture, jer je njegov miris karakterističan za japanske domove preko leta, isto tako kao što se u japanskim kuhinjama uvek oseća miris soja sosa.

Kasnije je kompanija “Kinćo” počela da sama gaji buhač u Japanu, jer je ova biljka lagano nestajala iz uglavnom obalskih područja Hercegovine, Dalmacije i planinskih delova Srbije.

Unuk Eićiroa Uejame Naohide Uejama imenovan je 2004. godine za počasnog konzula Republike Srbije u Osaki, što je u njegovoj porodici i kompaniji dočekano sa oduševljenjem, jer je time nastavljena tradicija započeta pre skoro vek i po.

Godine 2005. Naohide Uejama je posetio Srbiju i u okviru prvog poteza dobre volje u selu naivnih slikara Kovačici naručio čak 250 umetničkih slika, koje je 9. novembra 2005, povodom 120 – godišnjice od osnivanja kompanije, poklonio svojim gostima i poslovnim partnerima. Kompanija “Kinćo” je jedna od značajnih japanskih kompanija, koja, između ostalog, poseduje i sopstveni sportski stadion u Osaki i predvodi mnoge humanitarne akcije.

Ako se nađete u Japanu i potrebna vam je konzularna pomoć u regionu Kansai, svratite u Osaku, gde ćete sigurno naići na dobrodošlicu.

Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Japanorama rs
Japanorama godinama pokušava da ljude u Srbiji, i njenom okruženju, obavesti o aktuelnim događajima u Japanu, ali i da predstavi ono što je srž kulture i karaktera te zemlje.
Na društvenim mrežama
Copy link