Memorijalni košarkaški turnir u subotu u dvorištu OŠ “Vasa Pelagić

Palilula.info 5. jun 2024.

Još uvek se sećamo neodoljivog i nežnog osmeha koji je nosio Lazar Živanović, dečak iz beogradskog naselja Kotež, za kojeg je cela Srbija junački navijala da će pobediti tumor na mozgu. Nažalost Laki, kako su ga svi zvali, preminuo je u avgustu prošle godine, ostavivši svoju porodicu, prijatelje i poznanike u velikom bolu.

Da bi sačuvali sećanje na njega, svi oni zajednički učestvuju u organizaciji Memorijalnog košarkaškog turnira 8. juna u dvorištu Osnovne škole “Vasa Pelagić”, čiji je Lazar bio đak. Osim košarke, u Lakijevu čast igraće kulturno-umetničko društvo, a osmišljen je i humanitarni bazar kako bi se pomoglo najugroženijoj deci s leve obale Dunava.

U avgustu se navršava godinu dana otkad je preminuo nasmejani dečak Lazar Živanović iz beogradskog naselja Kotež, čije je bezbrižno detinjstvo i najlepše tinejdžerske dane prekinula opaka bolest.

Cela Srbija je bila na nogama dok je Laki bio svoju najvažniju bitku. Svi smo se radovali njegovom ozdravljenju i verovali da će se vratiti među svoju porodicu i drugare iz Osnovne škole „Vasa Pelagić“, koji su ga bodrili i često organizovali humanitarne akcije kako bi njegovim roditeljima pomogli u prikupljanju novčanih sredstava za lečenje.

Ali, zloćudni tumor je bio jači od njega.

Lazar Živanović (Foto: Privatna arhiva)

Laki bi 7. juna napunio velikih 16 godina, a da bi se zajedno prisetili ovog hrabrog dečaka koji se junački borio do poslednjeg dana, njegova porodica, Osnovna škola „Vasa Pelagić“ i košarkaški klub „Beko“ organizuju manifestaciju koja će postati tradicija.

Lazar za drugu decu“ je slogan ove humanitarne manifestacije jer, kako kaže njegova mama Sanja, Laki i s neba misli na decu kojoj je pomoć potrebna.

„Suprug i ja smo imali želju da napravimo Memorijalni košarkaški turnir s obzirom da se Laki aktivno bavio košarkom. Želeli smo da među ljudima oživimo sećanje na njega, na našeg velikog borca i posebnog dečaka, uvek nasmejanog, pa čak i u najtežim trenucima. Tako dostojanstvenog u najtežoj borbi, spremnog da uspe i pobedi, uvek pozitivnog. Nažalost, dijagnoza je bila jeziva, ali je Laki zaista delovao kao da će uspeti. Ako neko može – može on. Uvek je tako bilo, on je taj koji će uspeti“, kaže njegova mama.

Mnogi su pohitali na noge da pomognu porodici Živanović da što pre prikupi novac za Lakijevo lečenje, zbog čega sada njegovi roditelji žele da se svima zahvale.

„Želeli smo da se na neki način zahvalimo deci Koteža, kao i svim stanovnicima koji su nas nesebično podržali u najtežoj borbi. Želeli smo da na neki način vratimo toj deci, da im se odužimo za sve ovom manifestacijom, da nekako vratimo tu pozitivnu Lakijevu energiju koja je sve ujedinila. Da ih podsetimo sve i pozovemo na empatiju i humanost što su i pokazali kroz našu borbu“, navodi Sanja.

Svi za jednog, jedan za sve

Celo naselje Kotež bilo je uz Lazara tokom njegove najteže bitke. Đaci iz Osnovne škole „Vasa Pelagić“ i njihovi nastavnici često su pravili humanitarne akcije, bazare i koncerte, kako bi Lakijevim roditeljima pomogli u prikupljanju novčanih sredstava.

„Iz samog naselja je krenula neverovatna podrška i energija. Svi su se udružili, i deca i nastavnici i roditelji. Bazar, koncerti, priredbe, košarkaški turniri, Lakiju u čast i sa željom da pomognu. Laki ih je sve spojio i ne samo Kotež nego i celu levu obalu. Ta podrška koju je Laki dobio bila je neprocenjiva. Ne mogu da zaboravim i podršku njegovih drugara koji su ga stalno posećivali. Tako je i nastalo Udruženje ‘Srcem uz Lakija“, priseća se ona.

Kako dodaje, Udruženje je nastalo spontano od strane zaposlenih u školi koji su bili Lakijevi nastavnici, od roditelja njegovih drugara i košarkaškog trenera kluba u kojem je igrao.

Svi oni su nesebično bodrili i navijali za Lazara.

„Škola je podržala našu ideju o memorijalnom turniru koji je u organizaciji košarkaskog kluba ‘Beko’ za koji je Laki igrao. Odlučili smo da obnovimo košarkaški teren u skladu sa mogućnostima. Da se zamene table na koševima, obručevi, stave nove mreže, ofarba konstrukcija jer, Laki je obožavao košarku. Trenirao je i plivanje, baš je bio pravi sportista. Takva je bila prvobitna ideja“, ističe Lakijeva mama.

U međuvremenu, ideja o manifestaciji se proširila.

„Pridružilo nam se kulturno umetničko društvo ‘Kolan’ sa željom da nastupi taj dan. A potom je i škola došla na ideju da napravi prodajni bazar. Onda smo odlučili da sama manifestacija dobije humanitarni karakter i da se novac prikuplja za ugroženu decu s leve obale. Laki je imao neverovatan osećaj za takve stvari, bio je human i osećajan i uvek sa željom da se oduži svima koji su mu pomagali. Sećam se tog 6-og oktobra kada je završio sa zračnom i hemio terapijom od 33 dana, kupio je svima nama u porodici poklone da nam se zahvali za podršku. Bio je neverovatan. Zato, dođite u subotu, biće veselo uz muziku i zabavu baš onako kako bi Lazar želeo“, poručuje njegova mama.

Prijave za učešće na bazaru su SMS ili viber porukom na 0691898704 ili na mail srcemuzlakija@gmail.com.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane pojedince i firme da se pridruže ovoj manifestaciji u subotu u terminu od 17 do 20 časova i da svojim doprinosem pomognu ugroženoj deci.

Izvor: Nova.rs, Foto: Privatna arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link