Deseti dan izborne kampanje, RIK proglasio osam lista

Palilula.info 11. novembar 2023.

Deseti dan izborne kampanje u Srbiji. RIK je do sada proglasio osam lista. Političke stranke i koalicije nastavljaju predizborne aktivnosti.

Republička izborna komisija je do juče, 10. novembra, proglasila osam izbornih lista: „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, „Ivica Dačić premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, izbornu listu koalicije Srpskog pokreta Dveri i Srpske stranke Zavetnici „Nacionalno okupljanje — državotvorna snaga“, listu „Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju“, listu Saveza vojvođanskih Mađara, listu koalicije „Srbija protiv nasilja“ i listu „Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP–DSHV“.

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština. I u glavnom gradu biće održani lokalni izbori.

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Izborne liste i za parlamentarne i za lokalne izbore podnose političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa. Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora. Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika, u opštinskoj i gradskoj upravi ili sudu. Izborne liste mogu se podneti do 26. novembra, odnosno 20 dana pre održavanja izbora.

Svi građani mogu potpuno besplatno da elektronski podnesu zahtev za upis ili promenu podataka u biračkom spisku na portalu „e-Uprava“.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev do 25. novembra u ponoć ukoliko žele da u zemljama gde borave glasaju na predstojećim izborima u Srbiji.

RIK je odlučio da će glasački listići za izbor poslanika biti boje svetla kajsija, dok će kontrolni listići biti plavi.

Izvor: rts, Foto: Profimedia
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link