Recenzija AT-LP120XUSB gramofona

Indijanka Danka 30. maj 2024.

Moj omiljeni model gramofona je AT-LP60XBT zbog svog kvaliteta i cene. U pitanju je bežični gramofon koji lako možete poneti na žurku u otvorenom prostoru i upariti sa bežičnim BT zvučnicima.

O AT-LP60X osnovnom modelu sam pisala ranije i objasnila zbog čega je to najbolji model za sve one koji po prvi put ulaze u svet ploča. Ovaj AT-LP120X je model koji donosi odličan kvalitet zvuka i funkcije prilagođene korisniku i zadovoljiće kako prave audofile tako i nove zaljubljenike u zvuk vinila. Na žalost, nemam ga ali je na spisku želja.

2017. godine se pojavio prvi model LP120 gramofona koji je sada dobio neke izmene i unapređenja u modelu LP120XUSB. To je jedan od najboljih dostupnih gramofona. Dodatne karakteristike ovog modela, praktično ugrađeno pretpojačalo i niža cena čine ga savršenim izborom za većinu ljudi. Nudi odlično iskustvo slušanja u uređaju koji je samostalan i jednostavan, što ga čini savršenim za skoro sve koji žele da uđu u svet vinila. Ako želite najbolji mogući kvalitet zvuka, svakako ćete potražiti skuplje opcije, ali razmislite dobro o AT-LP120XUSB jer dobijate skoro isto po nižoj ceni. Kompatibilan sa većinom Bluetooth zvučnika i slušalica, LP120XUSB se savršeno uparuje sa vašim uređajima preko BT 5.0. Jednostavno pritisnete dugme Bluetooth® koje se nalazi pored tonera na 4 sekunde i povežite se sa odabranim zvučnicima. Možete i da se povežete na Bluetooth bežične slušalice za dodatnu slobodu uživanja u slušanju ploča bilo gde u stanu.

CENA je dakle ono što ovaj model stavlja ispred ostalih. Ovaj model nudi zvuk visokog kvaliteta po srednjoj ceni. To je velika vrednost za sve koji traže odličan zvuk sa vrhunskog gramofona.

Dizajn LP120 modela je uzeo neke naznake Technics SL 1200MK2 modela najpoznatije klubske scene sedamdesetih, pa je cool izgled LP120 bio poštovan i prepoznat od 2009. godine. AT-LP120XUSB koristi ove hvaljene funkcije na najbolji način ali uz dodavanje još nekih . Originalni LP120 je napravljen za DJ-eve, dok LP120X ipak potrošača stavlja na prvo mesto. Isporučuje se u crnoj i srebrnoj boji. Elegantna pravougaona dugmad vam omogućavaju da lako kontrolišete brzinu obrtaja reprodukcije bez potrebe za podešavanjem kaiša kao kod većine nemotorizovanih gramofona srednjeg opsega. Imate retro osećaj slušanja sa modernim funkcijama koje izvlače maksimum iz podešavanja gramofona. Tu je i poklopac kao zaštita od prašine, što je dosta bitno.

Direct-Drive Motor je ono što je jedinstveno po ovoj ceni. Motor sa direktnim pogonom se razlikuje od opcija sa remenskim pogonom koje obično imamo u ponudi na tržištu. To je plus jer zahteva manje održavanja i podešavanja jer je napravljen zbog praktičnosti. Ovi motori često imaju veću snagu motora od konkurencije sa remenskim pogonom. Poboljšani motor obezbeđuje glatku reprodukciju i istovremeno je energetski efikasniji. Motor je fino podešen tako da se brzo postiže željena brzina reprodukcije, dok imamo manje fluktuacija.

Igla AT-VMN95E na ovom gramofonu je pravi AT kvalitet. Poznat u svetu audofila po svom inovativnom dizajnu pokretne zavojnice i snažnom izlaznom nivou od 4,0 mV, AT-VM95E kertridž je deo ovog modela. Ovaj kertridž nudi širi frekvencijski odziv (20-22.000 Hz), izlaznu impedansu (3,3 Ω) i induktivnost (400 mV). Širi frekvencijski odziv daje jasniji i bolje definisan zvuk na ekstremnim frekvencijama. Opremljen eliptičnom iglom AT-VMN95E 0,3 x 0,7 mil., nudi opciju da prilagodite i nadogradite na bilo koji model u okviru VM95 asortimana kasnije kada poželite da unesete izmene.

Nadograđeno pretpojačalo pruža jači signal između gramofona i vašeg krajnjeg izvora, bez obzira da li je u pitanju zvučnik ili pojačalo. Plug-and-play jednostavno povezivanje gramofona sa predviđenim izvorom je uvek dobrodošla pogodnost. Postoji mogućnost izbora između ove ugrađene fono i jednostavne linije izlaza, što vam omogućava da izaberete sopstveno pretpojačalo. Idealna opcija ako kod kuće imate omiljen, isproban i testiran model kojeg ne želite da se odreknete. Kod hi-fi opreme je uvek dobro kada ima ugrađenu fleksibilnost koja omogućava proizvodima da se menjaju i rastu sa tokom vremena.

Delovi koji se mogu promeniti pokazuje da Audio-Technica vodi računa o željama kupaca. Mnogo je delikatnih, pokretnih delova kada su u pitanju gramofoni i ovim je olakšana zamena nekih od ovih komponenti kada se ukaže potreba. Uklonjivi kabl za napajanje ima eksterni AC adapter koji poboljšava kvalitet zvuka smanjujući izobličenje zvuka uzrokovano bilo kakvom reverberacijom ili vibracijom unutar jedinice. Uklonjivi RCA kabl takođe ima dodatne prednosti osim jednostavne zamene. jer se može zameniti za RCA-3,5 mm priključak, a to omogućava jednostavnu vezu sa pouzdanim Line-In adapterom. Ugrađeno pretpojačalo kako sam napomenula obezbeđuje direktno povezivanje na zadnji deo zvučnika pomoću jednog kabla. Ciljno svetlo za iglu olakšava da uočite prekid uočavanje prekid između numera na ploči a korisnici mogu da zamene LED diodu za utičnicu, što čini jedinicu mnogo lakšom za popravku ako dođe do kvara sijalice. Tonari gramofona imaju tendenciju da se pomeraju ka centru ploče.

Anti-skate kompenzuje ovo guranjem u suprotnom smeru kako bi igla bila centralna u odnosu na žleb. Odgurajući olovku u centralni deo žleba, suprotstavlja se tendenciji da se igla pomera ka unutra kako se približavate centru ploče. Ovo pomaže da se održi ravnoteža između kanala kako bi se dobila jednaka jačina zvuka sa leve i desne strane kako bi se minimizirala izobličenja. A da li sam vam rekla da je ovo model koji nudi najbolji odos cene i kvaliteta?

I ovaj model možete pronaću u našim radnjama a do 06. juna je na akciji u ComputerLand radnjama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link