Od čega vas VPN može zaštititi a od čega ne

Palilula.info 11. maja 2022.

Skraćenica „VPN“ se polako ustalila i kod prosečnih internet korisnika, što je svakako dobro, ali je problem što su ljudi počeli da na VPN gledaju kao na ultimativno rešenje za sve probleme.

U ovom članku ću pokušati da objasnim zašto VPN nije ultimativno rešenje, od čega vas može a od čega ne može zaštititi, kao i zašto biste trebali da ga svakako koristite.

Od čega vas VPN može zaštititi
Osnovni princip rada VPN-a je sledeći: vi se povežete na VPN server koji je lociran tamo negde i od tog trenutka sav vaš internet saobraćaj ide samo i isključivo kroz taj server. Ako želite da posetite neki sajt, vaš zahtev se upućuje tom VPN serveru, a on komunicira sa sajtom. Dakle, služi kao neki posrednik u komunikaciji između vas i ostatka interneta.

Iz ugla nekog sajta, njega je posetio neki VPN server – a ne vi! Sajt ne zna ko ste vi, ne vidi vas od tog VPN servera, zna samo za taj VPN i to je to.

Sa druge strane, imate vašeg internet provajdera (kome plaćate internet) i on bi inače video sve što vi radite na internetu. Ali, pošto ste se povezali na VPN, vaš provajder vidi samo da komunicirate sa tim VPN serverom – i ništa više. Iz ugla provajdera vi ne posećujete sajt, vi posećujete VPN. Isto tako, provajder ne vidi da koristite torrent, vidi samo da posećujete VPN.

Uz sve to, VPN server se može naći u bilo kojoj državi na svetu. Što dalje znači da vi na internetu možete kroz VPN da se predstavite kao da dolazite iz neke druge države. Što je zgodno ako je neki sadržaj blokiran u vašoj državi.

Kao što vidite, VPN vas može zaštititi od špijuniranja što od strane sajtova koje posećujete što od vašeg internet provajdera, ali i vlade.

Isto tako vam može sakriti lokaciju ako ne želite da vlasnik sajta zna odakle posećujete njegov sajt.

Neki VPN servisi još nude dodane zaštite kao što je blokiranje reklama i pristup malicioznim sajtovima, što svakako dođe kao lep bonus.

Od čega vas onda VPN ne može zaštititi
VPN vas ne može zaštititi ako potencijalna maliciozna osoba ne želi ili nema potrebe da vas prati preko IP adrese (što VPN sakriva, barem oni dobri).

Recimo, može vas napasti preko spam mejlova. U tom slučaju morate biti pažljivi jer VPN u ovom slučaju ne pomaže.

Dalje, imamo tu i razne viruse i keylogger-e koje VPN takođe ne može da zaustavi. Za tako nešto potrebno je da imate dobar anti-virus i da pazite na šta klikćete i šta otvarate u računaru, ali i na internetu.

VPN vas takođe ne može zaštititi od online praćenja koje se NE oslanja na IP adresu. Recimo, imate firme koje vas prate preko vašeg jedinstvenog digitalnog otiska.

Kad smo već kog praćenja, mogu vas pratiti i preko društvenih mreža. Kada napustite sam sajt i ne odjavite se, možete biti praćeni dok posećujete druge sajtove i VPN tu ne pomaže.

Da li onda koristitit VPN?
Apsolutno! Ne može vas zaštititi od baš svega, ali će dosta doprineti. Ako ništa drugo, vaš internet provajder neće imati uvid u to koje sajtove posećujete i šta radite na internetu.

Svakako može biti i korisno ako želite da posetite neki sajt iz druge države u slučaju da je vaša država blokirana.

Izvor: Stefan Marjanov/saznajnovo.com, Foto: cybereason.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Od čega vas VPN može zaštititi a od čega ne
Copy link