Kućni uređaji koji troše puno energije čak i ako ne rade

Palilula.info 16. avgusta 2023.

Često imamo pogrešnu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije.

Da li ste znali da postoje kućni uređaji koji troše struju čak i kada ne rade? Informišite se i uštedite na kućnom budžetu. Kako bismo uštedu sproveli i u praksi, treba da znate kako pojedini uređaji rade. A to je važno, jer često imamo pogrešnu pretpostavku da smo gašenjem određenog uređaja zaustavili potrošnju energije. Nažalost, nije uvek tako, jer – neki uređaji se ponašaju drugačije.

Televizija

Gotovo svi mi gasimo TV pritiskom na crveno dugme, ali to ga ne gasi, samo uređaj stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mesečnom nivou, ali na godišnjem nivou je vidljivo i nije zanemarljivo. Pogledajte energetsku oznaku svog televizora i ako je niža od A, savet stručnjaka je da isključite uređaj iz struje kad god možete – isplatiće vam se, piše jutarnji.hr.

Frižideri i zamrzivači

Frižider i zamrzivač stalno su uključeni iz očiglednih razloga, pa ne čudi što je oko 12 odsto potrošnje električne energije u domaćinstvu rezervisano za njih. Iako ne možemo da ih isključimo kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake kako bismo učinili da troše manje električne energije. Redovnim čišćenjem frižidera, spolja i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno zagrevanje kako se ne bi nakupljale zalihe leda. Držanje vrata frižidera i zamrzivača otvorenima kratko vreme takođe pomaže. Kada napuštate kuću ili stan na nekoliko dana i nećete koristiti ove uređaje, aktivirajte njihov ECO način rada i štedite struju dok se ne vratite. ECO način rada takođe je dobar izbor za svakodnevnu upotrebu, ali morate da se informišete o tome šta vaš uređaj može, a šta ne.

Konzole

Konzole za videoigre često se ne isključe u potpunosti kako bi se kasnije uključile i brže pokretale igrice, a ne troše uopšte puno električne energije, a ušteda se vidi čak i na dnevnoj bazi. Odavno je poznato da konzole „jedu“ velike količine struje kada su u maksimalnom pogonu, tj. kada ste usred igre. Stoga, kada ih ne koristite – isključite ih. Nije uzalud Sony redizajnirao PlayStation 5 koji sada, između ostalog, s novom pločom i tehnologijama troši manje struje.

Punjači

Punjači za telefone i druge uređaje ne moraju biti stalno priključeni na struju, jer vas to košta ne samo potrošene struje, već i novca. Svi ostavljamo punjače, nekoliko njih po kući stalno spojene na izvor struje, ali kad bismo naizmenično isključili sve punjače za telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena videli razliku.

Izvor: Danas.rs/CityMagazine, Foto: Shutterstock / Digital Genetics
Kućni uređaji koji troše puno energije čak i ako ne rade
Copy link