Muzika i vino

Zene i Vino 21. april 2024.

Telo odraslog čoveka je sačinjeno 60-70 procenata od vode, a kod dece čak i do 78 procenata telesne mase čini voda. Interesantno je da skoro identičan odnos vode i čvrste materije čini i telo jednog mnogo uzvišenijeg bića

Ne, ne mislim na vino ovoga puta. Sedamdeset procenata planete Zemlje je pod vodom i sedamdeset procenata našeg tela je voda! Mada, istina je da ni kod vina nije puno drugačija situacija. A vino i jeste tema ove priče. Naime, kada posmatramo sastav vina, tu su: 70-80% voda, oko 15% alkohol, maksimalno 10% suve materije (najčešće svega 2-4%)… E sad, postavlja se pitanje čemu priča o vodi u ovom tekstu? Malo istraživanja je rađeno na temu uticaja određene muzike na kvalitet vina. Ne previše, ali ipak značajno više takvih istraživanja je imamo na primeru vode. I sad, kada znamo da najveći procenat vina ipak čini voda, stvari postaju mnogo jasnije, zar ne?

Da se vratimo na trenunak na čoveka. Čovek je živo biće koje ima svest, inteligenciju, emocije, sposobnost kretanja, pamćenja… Ipak, čovek je voda u najvećem procentu! Da li to onda znači da i voda ima inteligenciju i mogućnost pamćenja? Upravo od ove ideje je pošao japanski naučnik Masaru Emoto, uzimavši uzorke vode sa raznih krajeva planete, koje je potom zamrzavao i zatim uz pomoć mikroskopskih snimaka pravio fotografije. Ispostavilo se čista, zdrava voda daje predivne kristale, za razliku od zagađene. Onda je otišao korak dalje, pa je uzorke (najčistije) destilovane vode tretirao muzikom i rečju. Kakvi su bili rezultati pogledajte na donjim fotografijama, a ukoliko vas je ova priča dublje zainteresovala, više o svemu saznajte ovde.

I sada, kada smo se uverili u činjenicu da muzika menja naše molekule, hteli mi to ili ne, priču selimo u jedan prelepi toskanski vinograd….

Muzikoterapija u toskanskom vinogradu >>>>>>>

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link