Muzika i vino

Zene i Vino 21. april 2024.

Muzikoterapija u toskanskom vinogradu

Vlasnik ovog vinograda, gospodin Carlo Cignozzi, inače bivši advokat iz Milana, 1999. godine započeo je obnovu starog imanja, te podigao vinograde. Intuitivno, osetio je da bi vinogradima prijala muzika, bar onoliko koliko bi prijala njemu dok radi na svom imanju. Za njegovo ideju čuli su istraživači Univerziteta u Firenci, ali i oni sa Etnološkog fakulteta u Pizi. Istraživanja su započeta 2005. godine, a vrše se kako u vinogradu, tako i u laboratorijama. I verovali i ne, rezultati su ohrabrujući. Ispostavilo se za muzika blagotvorno deluje na korenov sistem, lišće i cvetove, a poseban akcenat se stavlja na efekte koje zvučni talasi imaju na parazite i ostale predatore vinove loze. Iako još relativno novo i revolucionarno kao misao, možemo slobodno reći da na ovaj način organska poljoprivreda dobija jedan moćni impuls.

I sad, da ne bismo previše zalazili u detalje, reći ću vam samo da su najbolji efekti postizani pod uticajem muzike koju su komponovali Mozart i Vivaldi. A za sve vas koji ste poželeli da saznate više o ovom iskustvu, pored dve pomenute naučne ustanove, vinogradi Brunello di Montalcino su prava adresa…

Tretman muzikom u podrumu >>>>>>>

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Žene i Vino
Udruženje građana „Žene i vino“ se bavi razvojem vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, promovisanjem i širenjem vinske kulture, edukacijama u pravcu razvoja pravih vrednosti po pitanju vinske kulture, gastronomije, zdrave hrane i srodnih oblasti u Srbiji, Evropi i svetu. 
Na društvenim mrežama
Copy link