Humanost na delu: „Prolećni bazar“ za devojčice Gaćeša

Palilula.info 24. april 2024.

Nijedan građanin Srbije, sigurni smo, nije ravnodušan na porodicu Gaćeša iz Beograda i popularne četvorke – Iris, Indu, Irinu i Inu, a posebno kada je od njihovih roditelja Marije i Đorđa stigla tužna vest da tri devojčice imaju cerebralnu paralizu.

One su korisnici humanitarne fondacije, svakodnevno se organizuje prikupljanje novca za njihovo lečenje, a sada su učenici Osnovne škole “Zaga Malivuk” u Krnjači, njihovi nastavnici i roditelji đaka udružili snage i osmislili humanitarni bazar kako bi pomogli ovoj porodici.

Cela Srbija, ali i region čula je za devojčice Gaćeša iz Beograda, prve srpske četvorke začete prirodnim putem koje su baš ovog vikenda proslavile svoj drugi rođendan.

Iako su njihovi hrabri roditelji Marija i Đorđe mislili da su prošli svi strahovi i brige nakon njihovog rođenja tri meseca pre termina, nažalost, oni se trenutno suočavaju sa najtežom životnom borbom – saznanjem da njihove tri ćerke Iris, Inda i Irina imaju cerebralnu paralizu.

Gaćeše su se ubrzo priključili humanitarnoj fondaciji preko koje prikupljaju novac potreban za lečenje devojčica. Iris, Inda i Irina primile su pre nekoliko nedelja prvi tretman matičnim ćelijama, a sredstva se i dalje prikupljaju jer se bliži drugi.

Jedna mala, ali humana škola u naselju Krnjača – Osnovna škola „Zaga Malivuk“, odlučila je da zajedničkim snagama učenika, njihovih roditelja, učitelja i nastavnika doprinese budžetu ove porodice, kako bi njihove devojčice što pre postale samostalne kao njihova četvrta sestra Ina.

Đaci ove škole danas, 24. aprila od 16 do 18 časova ispred zgrade škole predstaviće na „Prolećnom bazaru“ svoje proizvode koje su prethodnih dana vredno pravili sa svojim učiteljima i nastavnicima, ali i roditeljima.

U susret praznicima, učenici su stvarali šarenoliku „robu“, a među njima su, između ostalog, uskršnje korpice, čestitke, jaja, cveće u vazi, ukrasno bilje u saksiji…

Foto: OŠ „Zaga Malivuk“

Inače, ova škola poznata je po svom humanom karakteru, te tako često organizuje različite manifestacije ovog karaktera. Pomažu svima, posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija, a ovaj put odlučeno je da novčana sredstva sa prolećnog bazara budu donirana njihovim sugrađanima i komšijama porodici Gaćeša.

Majka devojčica Marija za Nova.rs kaže da je iznenađena i zahvalna svima koji misle na njih i na njihovu tešku borbu.

Foto: Budi human

„Šta da vam kažem, osim da me svakim danom iznenađuju gestovi ljudi. Nisam se nadala, zaista. Hvala im od srca. Doći ćemo da podržimo zajedničku akciju đaka i njihovih nastavnika, hvala im što misle na nas. Hvala i vrtiću na Karaburmi, čula sam da i oni organizuju humanitarni bazar za nas. Biću iskrena i reći da bih volela da se češće organizuju događaji ovakvog karaktera jer zaista ima puno dece u fondaciji. Ja možda nisam znala mnogo o tome sve dok moja deca nisu postale članovi iste, ali svima je potrebna pomoć i zato pozivam sve škole, vrtiće i opštine da se uključe i pokažu emociju i volju jer naše malo nekome mnogo znači“, ističe Marija.

Inače, devojčice Gaćeša nedavno je iznenadio poslodavac njihovog oca, KBC „Bežanijska kosa“, čiji su se zaposleni odrekli dnevnica i sakupili 1.308.522 dinara za njihovo lečenje.

Zaposleni u ovom kliničkom centru s vremena na vreme prikupljaju novac za nekog korisnika humanitarne fondacije, a prošlog meseca izdvojili su deo svoje solidarne pomoći za devojčice Gaćeša i za još jednog momka, čiji brat radi u bolnici.

Izvor: Nova.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link