Plan za povezivanje toplana “Mirijevo” i “Višnjička Banja”

Palilula.info 14. april 2024.

Toplane “Mirijevo” i “Višnjička Banja” mogle bi da budu povezane izgradnjom novog toplovoda između opština Palilula i Zvezdara.

Na ranom javnom uvidu do 22. aprila biće plan JKP “Beogradske elektrane”, kojim je planirano spajanje grejnih područja u dve opštine. Nova mreža prošla bi kroz brojne ulice u Mirijevu, Višnjici i delu Karaburme.

Kako se navodi u dokumentaciji, dve toplane bile bi povezane izgradnjom mreže koja bi prošla kroz Mirijevski venac, Ulicu Jovanke Radaković, Ladne vode, Dragoslava Srejovića i Salvadora Aljendea. Od toplane “Mirijevo”, mreža bi se širila kroz ulice Samjuela Beketa, Koste Nađa, Miroslava Krleže, Podmorničara Đorđa Mitrovića, pored trafostanice “Beograd 20” i pored groblja “Lešće” do toplane “Višnjička Banja”.

– Cilj izrade Plana je stvaranje mogućnosti za dalji razvoj i unapređenje sistema daljinskog grejanja u Beogradu – navodi se u dokumentaciji. – Izgradnjom toplovoda omogućiće se spajanje mreža grejnih područja Karaburme i Mirijeva. Osim toga, toplane “Mirijevo” i “Višnjička Banja” se povezuju i dobijaju mogućnost za razvoj.

Kako se navodi u dokumentu, u ovim delovima postoji mreža toplovoda, ali je u planu da ona bude razvijenija i da se doda još pravaca kojima bi se širila mreža.

– Za izgradnju ovog toplovoda preduslov je gašenje individualnih kotlarnica. Stiče se mogućnost da se priključe na mrežu sistema danjinskog grejanja. Ovo bi dovelo i do smanjenja stepena zagađivanja životne sredine – navodi se u dokumentaciji.

Prigovori do 22. aprila
Plan će biti na ranom javnom uvidu do 22. aprila. Zainteresovani građani bi do tada trebalo da iznesu primedbe. Kako su rekli u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, svoja mišljenja Beograđani im mogu ostaviti u pisanoj formi na pisarnici.
Izvor: novosti.rs, Foto: alo.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link