Višestruki silovatelj na slobodi posle 15 godina robije

Palilula.info 23. septembra 2022.

Igor Milošević iz Beograda pušten je iz zatvora pošto je izdržao kaznu zbog silovanja, nedozvoljene polne radnje i šest razbojništava.

– Uprava KPZ Beograd obavestila je policiju pre isteka zatvorske kazne kako bi bili informisani da se na slobodi nalazi izuzetno opasan čovek. Dela za koja je bio osuđivan činio je ubrzo nakon izdržavanja prethodnih kazni i to uz pretnju nožem. Žrtve je nasumično birao pratio ulazio u lokale u kojima rade devojke i žene koje su mu kako se pretpostavlja lak plen, ali koje i silovao – objašnjava izvor Informera upoznat sa slučajem.

Igor M. bio je u KPZ „Beograd” Nova skela, jednom od najčuvanijih zatvora u Srbiji. Presudom tadašnjeg Okružnog suda u Beogradu (sadašnji Viši sud),on je u martu 2008. osuđen na 15 godina robije pošto je oglašen krivim za silovanje, nedozvoljene polne radnje i šest razbojništava počinjenih u drugoj polovini 2007.

– Igoru M. je u kaznu zatvora uračunato i vreme koje je proveo u pritvoru. Inače, u praksi se osobama osuđenim za silovanje ne skraćuju kazne, a naročito je to izraženo kod višestrukih povratnika – kaže sagovornik.

Sudsko veće izreklo mu je tada pojedinačne sankcije od šest godina za silovanje, tri godine za nedozvoljene polne radnje i pet godina za šest razbojništava. Pri odmeravanju izrečene kazne sud je, kako je rekla predsednica sudskog veća Aleksandra Zlatić, imao u vidu činjenicu da je on višestruki povratnik i da je dela za koje je osuđen počinio neposredno pošto je izašao iz zatvora, u kojem je izdržao desetogodišnju kaznu na koju je bio osuđen zbog ranijih silovanja i razbojništava. Predsednica veća naglasila je da je kazna od 15 godina okrivljenom izrečena i zbog brojnosti počinjenih dela, što ga čini društveno opasnim.

Na napomenu sudije da ima pravo da Vrhovnom sudu uloži žalbu na presudu, on je izjavio da to neće učiniti i da „sigurno neće ponoviti delo za koje je osuđen”.

Neposredno posle hapšenja, on je na saslušanju u policiji priznao i do detalja izneo na koji je način napastvovao devojke. Priznao je da je K. S, prodavačici u butiku na Vračaru stavio nož pod grlo, naredio joj da uđe u kabinu, a potom i da se skine. Opisao je i kako se iživljavao nad nesrećnom devojkom.

Priznao je i da je samo dva dana kasnije u optičarskoj radnji u Ulici vojvode Stepe, uz pretnju nožem iz prodavačicine torbe uzeo 5.000 dinara, a sa pulta tri para naočara. Fizičkog napada ovoga puta nije bilo.

Silovatelj je, inače, višestruki povratnik. Dva puta je osuđivan zbog silovanja. Prvi put 1992, kada je za samo tri dana napao devet žena, od kojih je četiri silovao, a iz zatvora je izašao 2001. Tada, samo mesec dana po izlasku na slobodu silovao je još jednu, dve žene je napao i počinio osam razbojništava. Osuđen je zbog toga na šest godina.

Sagovornik, koji je i otkrio da je Igor M. na slobodi, navodi da je važno upozoriti najpre žene, a potom i muškarce na ovu činjenicu.

– S obzirom na to da je počinio toliko krivičnih dela silovanja i da zatvorske kazne nisu do sada uticale na njegovo ponašanje, sve žene treba da znaju da takva osoba sada slobodno šeta među građanima. Voleo bih da moje upozorenje ne bude olako shvaćeno i da žene budu na oprezu – naglašava naš sagovornik.

Nasilja izvršio i kao maloletnik

Kako su ranije beogradski mediji pisali Igor M. je napadao i kao dečak. On je poslednji put uhapšen 2007. zbog sumnje da je uz pretnje nožem silovao radnicu butika u Ulici Maksima Gorkog, 20 dana nakon što je izašao iz zatvora. Kad je imao 14 godina, Milošević je za tri dana napao devet devojaka, od kojih je pet uspelo da se odbrani.

Neizlečiva bolest

Prema statističkim podacima, više od 70 odsto silovatelja su povratnici. Psihijatri napominju da je razlog bolest koju imaju i koju nije moguće izlečiti. Reakcije u mozgu silovatelja, koje izaziva uzbuđenje koje se događa prilikom silovanja, navele su mnoge zemlje, među kojima su Češka i Rusija da u pravni sistem uvedu hemijsku kastraciju.

Registrovana su najmanje četiri metoda kojima silovatelji tragaju za žrtvom. „Silovatelj lovac” kreće u potragu za žrtvom i poznaje njeno okruženje. „Silovatelj lopov” žrtvu pronalazi na određenom mestu (objektu, prolazu, poljani). Treći je „slučajni silovatelj”, koji usput iskoristi priliku da siluje žrtvu. Četvrti profil silovatelja blizak je prvom – postavlja zamku, jer zna da će žrtva doći kod njega: lekar, dadilja, stanodavac.

Žrtve serijskih silovatelja u 85 odsto slučajeva su nepoznate žene.

Javnost je ova vest zabrinula, a na društvenim mrežama počele su da kruže informacije da navodno radi kao taksista, a pojavila se i fotografija na kojoj se navodno vidi kako Milošević sada izgleda.

Printscreen/Twitter/Lovac na neke od njih!

Sada se na društvenim mrežama šire brojni apeli koje žene upućuju ženama. Tako se sada deli priča navodnog susreta jedne žene sa silovateljem u Višnjičkoj banji.

Sa dotičnim sam imala bliski suret u autobusu 35. Maltretirao je verbalno moje dete i mene. Izašao je na stanici u Višnjičkoj banji (kod Arome) i uputio se ka zgradama u blizini OŠ “Milena Pavlović Barili”. Izgleda identično kao na ovoj slici, osim što svako malo, skida i navlači kapuljaču na glavu. Mom sinu od 7 godina se unosio u facu i pričao mu kako žene vrište kad im staviš nož pod grlo, navela je žena u svojoj objavi.

Izvor: politika.rs, espreso.co.rs, 24sedam, Foto: Profimedia
Višestruki silovatelj na slobodi posle 15 godina robije
Copy link