10 najboljih porodica u video igrama

Indijanka Danka 19. maj 2024.

15. maj je Svetski dan porodice i pošto je kako sam već pisala, gejming sastavni deo života i ne postoji tema koja ne može da se poveže sa gejmingom, hajde da se pozabavimo porodicama u video igrama.

Međunarodni dan porodice se obeležava svake godine 15. maja i ovaj dan pruža priliku da se unapredi svest o pitanjima koja se odnose na porodice, da se poveća znanje o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice i da se ukaže na probleme i potrebe porodice u cilju pronalaženja efikasnih načina da se te potrebe zadovolje. Zašto su neke porodice srećnije od drugih? Zašto neki roditelji i deca imaju viši nivo blagostanja od drugih? Ova pitanja su od interesa za sve, ali su od posebnog interesa za istraživače porodice i one koji se bave porodičnom politikom i uslugama. Svi znaju da su porodice važne, ali koliko su važne u svetu igrica? Video igre su jedan od najboljih medija za pripovedanje dostupnih savremenoj publici. Nude prelepe vizuelne prikaze i ubedljive narative dok igrača vode tačno usred tih priča, čineći ga delom dešavanja. Kao rezultat toga, prirodno je da igre nastoje da ispričaju važne priče, a neke od najvažnijih priča kroz istoriju bile su one koje se fokusiraju na porodicu. Bilo je tu srećnih, tužnih, tragičnih ali i disfunkcionalnih porodica koje zaslužuju mesto u ovom tekstu.

Assassin’s Creed

Iako nas Assassin’s Creed vodi u različite istorijske periode tako što se vraćaju na krvnu lozu predaka glavnog lika. U slučaju glavnog junaka Dezmonda Majlsa, on vraća publiku kroz svoju snažnu lozu ubica. Ova igra omogućava igraču da naseli živote svojih predaka i kontroliše njihove postupke. Neki od ovih predaka su Altaïr Ibn-La’Ahad i Ezio Auditore da Firenze. Ovo porodično stablo je odgovorno za veći deo zapleta u seriji Assassin’s Creed, čime učvršćuje njihovu poziciju među priznatim porodicama video igrica.

Castlevania

Većina protagonista u franšizi Castlevania pripada klanu Belmont. To je čuvena porodica lovaca na vampire. Oni su vekovima bili branioci čovečanstva od vampira, uključujući i ozloglašenog Drakulu. Koristili su mnoga legendarna oružja kao pomoć u njihovim misijama, uključujući legendarnog Ubicu vampira, sveti bič koji je mogao da ubije bilo koji entitet tame. Ovo oružje je prenošeno sa kolena na koleno kao jedinstveno nasleđe njihove svete misije. Belmont je bila slavna i duga loza hrabrih ratnika koje su igrači pratili kroz seriju i njenu sveobuhvatnu priču.

It takes two

It Takes Two je igra koja je proglašena za najbolju u godini izlaska. Priča nam o Mej i Kodiju, paru na ivici razvoda. Kada su svojoj ćerki Rouz rekli da planiraju da se razdvoje, probudili se u telima lutaka koje je napravila po njihovim licima. Mej i Kodi moraju da komuniciraju i rade zajedno da bi savladali zagonetke i pronašli put nazad u svoja tela. I dinamika igre i bioskopske scene pokazuju iskrenu istinu o izgradnji odnosa i napornom radu koji je potreban da bi se razumeo nečiji partner.

Kong

Super Mario nije jedina porodica u njegovim igrama. Tu je i Kong sa svojima! Kongovi su jedna od najstarijih porodica u igricama a iz franšize Donkey Kong. Navodi se da nisu svi u krvnom srodstvu, ale se oni i dalje tretiraju kao porodica. Dok su članovi grupe vremenom rasli i menjali se, oni su uvek stajali zajedno kao prava porodica. U svojim borbama protiv raznih neprijatelja Donkey Konga, oni brane i podržavaju jedni druge kroz bitke, izazove slagalice i avanture velike brzine. Timski rad je jedno od najvećih bogatstava koje porodica može da ima, a Kongovi ga imaju u veeeelikim količinama.

Metal Gear

Big Boss je nekada bio najveći vojnik na svetu. Projekat Les Enfants Terribles je pokrenut sedamdesetih godina prošlog veka u pokušaju da se klonira ovaj legendarni lik. Kao rezultat, rođeni su Solid Snake, Likuid Snake i kasnije Solidus Snake. Uprkos tome što su oni klonovi, igre su ih uvek tretirale kao sinove Velikog bosa. Nažalost, to nikada nije bila najsrećnija porodica. Čitava serija se vrti oko sukoba između ova četiri muškarca, od kojih se Solid Snake kao najčasniji suočava sa svojim rođacima u mnogim dešavanjima.

Resident Evil

Resident Evil je franšiza koja je iznedrila mnogo veštih protagonista. Među najpoznatijima su Kris i Kler Redfild. Oni nemaju uvek zajedičke avanture, ali njihova jaka porodična veza je veliki deo priče u prvih nekoliko igara. Čak i kada su razdvojeni, oni grade nasleđe Redfild pokazujući neverovatnu odlučnost da prežive sve užase sa kojima se suočavaju. Toliko su ubedljivi da su i dalje među najprepoznatljivijim likovima u žanru survival horror-a iako su se pojavili dalekih 90-ih.

Super Mario

Nijedna porodica u istoriji igara nije tako poznata kao Mario Bros. Dva italijana vodoinstalatera su tu ’80-ih. Njihova svestranost im je omogućila da se pojave u svim vrstama igara. Na primer, oni su spasavali princeze, pravili zabave, igrali tenis, vozili karting i još mnogo toga. Momci nisu uvek bili jednako tretirani tokom godina, jer je Mario glavno lice i zvezda franšize. Ali i on i Luigi su među najomiljenijim likovima u industriji video igara. Ukoliko poželite da vidite koje su to najbolje Super Mario igre, proverite tekst 15 najboljih Super Mario video igara.

Tekken

Možda su neke igre čista borba i razbijanje protivnika ali u ogri Tekken imamo i klan Mišima koji sve to podiže na novi nivo tokom serije Tekken. Glavni članovi porodice su veliki borci koji se stalno bore jedni protiv drugih tokom turnira, ali oni su obično više od takmičenja. Čak je rečeno da je porodica prokleta tako da mrze jedni druge. Njihov tok antagonističkih odnosa pokreće narative glavnih igara.

The Last of us

Porodica koja je posle video igara osvojila i svet pokretnih slika neveroatnim uspehom. Svedočenje o tragičnom gubitku Džoelove ćerke duboko pogađa igrače. To ih navodi da ostvare slične veze kao što Džoel ima između svoje izgubljene ćerke i njegove nove saputnice Eli. Priča u igri je isto toliko priča o izgradnji odnosa na tragu tuge koliko i priča o zombi apokalipsi. Očinski odnos između Džoela i Eli je u srcu svake akcije koju preduzmu i svakog izbora koji naprave.

The Legend Of Zelda

U igri The Legend of Zelda: The Wind Waker, imamo predivnu i jedinstvenu priču o poreklu Linkovih. On živi na ostrvu Outset sa svojom mlađom sestrom Aryll i njihovom bakom. Porodica tako slatka i puna ljubavi koja veoma brine jedno za drugo. Razlog koji Linka tera da krene na Veliko more potraga za Aryll koju je odnela džinovska ptica. Svaki put kada se Link vrati na Ostrvo Outset tokom igre, on može da poseti baku kako bi joj rekao da je bezbedan i da joj dopuni supu, ključni lek za lečenje . Čak i nakon što je glavna priča završena i Aryll se vratila na ostrvo, ona uvek čeka sa bakom da vidi kako se igrač ponovo vraća kući. Ukoliko ste novu svetu Zelda igara, proverite tekst Sve Zelda osnovne igre na jednom mestu.

Foto: Canva Pro
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link