Elektronsko prijavljivanje do 12. maja, ne treba nikakva dokumentacija

Palilula.info 26. aprila 2023.

Za upis u vrtiće upravi je podneto 11.193 elektronskih zahteva roditelja. Rok za prijavu je do 12. maja. Mesta ima za više od 14.000 mališana, od kojih je oko 6.000 u jaslama.

U odnosu na prošlu godinu, “upisna kvota” je najviše povećana u novobeogradskim i obrenovačkim vrtićima za oko 300 mesta.

Roditelji nisu u obavezi da prikupe nijedan dokument u papirnoj formi, već celu proceduru mogu da obave elektronski, putem usluge eVrtić. Ova usluga je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove je pružaju uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Besplatan vrtić za svu decu Beograda

Prvi put, od septembra Grad će subvencionisati pun iznos ekonomske cene boravka u iznosu od 28.085 dinara za oko 58.000 mališana u državnim. Isti iznos biće dotiran i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u toj ustanovi će plaćati mame i tate.

Od 2015. godine, kada je počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim obdaništima iz budžeta Beograda je izdvojeno više od 20 milijardi dinara, a broj privatnih vrtića je povećan sa 50 na 443.

Praksa prethodnih godina je pokazala da je, za sedam predškolskih ustanova, bilo više od dve trećine zainteresovanih. Tako je lane za vrtiće u Novom Beogradu, Zemunu, Čukarici, Voždovcu, Zvezdari, Paliluli i Rakovici bilo podneto skoro 13.000 zahteva, od ukupno 17.800 pristiglih. Tokom leta predškolske ustanove, koje imaju prostorne i kadrovske mogućnosti, mogu da traže proširenje upisne kvote do 20 odsto.

Izvor: novosti.rs/pink.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Elektronsko prijavljivanje do 12. maja, ne treba nikakva dokumentacija
Copy link