Zvuci krošea odzvanjali su “Pionirom” prvi put pre 43 godine

Palilula.info 1. novembar 2021.

Sportska javnost te davne 1978. imala je velika očekivanja od Drugog amaterskog svetskog prvenstva u boksu.

Svetsko prvenstvo u boksu nedavno je počelo u Beogradu, a za sve ljubitelje ovog sporta ovo nije prvi put da je prestonica domaćin prvaka u krošeu i aperkata.

Poslednji put takmičenje u boksu održano je 20. maja 1978. godine, kada su najveći svetski bokseri bili gosti glavnog grada tadašnje SFRJ.

Sportska javnost te davne 1978. imala je velika očekivanja od Drugog amaterskog svetskog prvenstva u boksu, koje se održavalo u beogradskoj hali “Pionir”.

Održano je ukupno 208 borbi, a da je nadmetanje bilo na najvišem nivou govori podatak da ga je otvorio predsednik nekadašnje Jugoslavije, Josip Broz Tito, a zatvorio Dragoslav Marković, tadašnji predsednik Skupštine SFRJ.

Iako je Jugoslavija tada bila velesila u olimpijskom boksu, na svom terenu nije uspela da ponese zlatnu medalju.

Ipak, Beograd se pokazao kao odličan domaćin, organizacija i uslovi takmičenja bili su izvanredni. Nije samo medicinski centar za anti-doping analize bio ono čime je glavni grad prednjačio u odnosu na konkurenciju. Dvorana je bila, što je za ono vreme bilo retko, klimatizovana, a osvetljenost se kretala od 300 do 600 luksa. Iznad samog ringa iznosila je od 2.200 do 5.000 luksa, što je omogućavalo vrhunski TV prenos i snimanje u boji.

Akreditovani novinari su imali 20 stalnih telefonskih linija i isto toliko rezervnih.

Za radio i TV komentatore obezbeđeno je 36 kabina sa po tri linije i još 20 teleprinterskih linija u pres centru. Sve ovo govorilo je da je Beograd posle ovog nadmetanja mogao bez preterivanja i sa ponosom da ponese najveću ocenu za organizaciju velikih sporstkih događaja.

Uprkos slavnoj tradiciji i svetlim danima, sama dvorana “Pionir” doživeće u narednim decenijama teške dane – njeno propadanje zbog nebrige i zapuštenosti biće zaustavljeno tek 2019. kada je Grad Beograd od juna do oktobra sproveo njenu kompletnu obnovu i vraćanje na stari sjaj.

Istovremeno, dobila je, u skladu sa sportskom tradicijom Beograda i Srbije, i novo ime – “Dvorana Aleksandar Nikolić“.

Izvor: 24sedam.rs, Foto: Facebook/Stare slike Beograda
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Zvuci krošea odzvanjali su "Pionirom" prvi put pre 43 godine
Copy link