Kako pravilno čuvati ploče?

Indijanka Danka 27. maj 2024.

Povratak gramofona obeležava ponovno izdavanje ploča poznatih izvođača, i sva velika muzička imena najavljuju nove ploče. Ukoliko ste novi u svetu vinila, bitno je da znate da na pravi način čuvate i održavate svoje ploče.

  1. Odabetite dobar i kvalitetan gramofon
  2. Obavezno obezbedite četku za čišćenje ploča
  3. Održavajte ploče čistim
  4. Odaberite idealno mesto za čuvanje
  5. Držite ploče uspravno
  6. Koristite zaštitne korice
  7. Pazite kako držite ploče

Dobar gramofon je osnova slušanja ploča. Ukoliko imate problem sa novcem, pokušajte da pronađete idealan model za iznos koji želite da potrošite. Kada birate gramofon, obavezno izaberite onaj koji ima protivteg i kontrolu protiv klizanja. Ove karakteristike će vam pomoći da sprečite da igla previše prati zapis što može da ošteti ploče.

Audio-Technica AT-LP60XBT Bluetooth gramofon je, kako sam već pisala, odlična opcija za one koji traže gramofon dobrog kvaliteta po pristupačnoj ceni. Ima protivteg i kontrolu protiv klizanja, kao i Bluetooth povezivanje, tako da možete bežično da slušate svoje ploče.

Četka za čišćenje ploča obično nije na spisku kada kupujete gramofona iskreno, najidealnije je da je kupite u isto vreme. Nekako su nerazvojni. Dobra je praksa da je koristite pre i posle svakog slušanja jer će to pomoći da se spreči nakupljanje prašine i prljavštine, što može kasnije postati veći problem. Redovna upotreba karbon četke će smanjiti količinu mokrog čišćenja potrebnog za uklanjanje tvrdokorne prljavštine i prašine.

Ploče su poput magneta za prašinu jer gramofoni često podstiču statički naboj dok se okreću, a olovka se pomera po površini ploče. Skupljanje prašine na površini vinila izaziva neželjenu pozadinu statičke buke i smanjuje vernost zvuka. Dok slušate ploče, uverite se da je poklopac gramofona zatvoren jer to sprečava da se dodatna prašina skuplja na površinu ploče. Kada je puštanje završeno, pre nego što ploču vratite u unutrašnju navlaku, očetkajte antistatičkom četkom ili obrišite antistatičkom maramicom da biste raspršili statički naboj. Uradite ovo dalje od gramofona i pratite žlebove čekinjama, krpom ili protokom vazduha. Nekada je dovoljno i jedno slušanje da se ploča ošteti. Mogla bi imati krhotine u žlebovima, vidljive tragove prstiju i druge tragove poput prskanja od pića koje morate da očistite pre skladištenja. Najbolji način da proverite je korišćenje LED lampe.

Postoji nekoliko načina za čišćenje vinil ploče, sa žljebovima koji su podložni oštećenju i ostacima prašine, temeljno čišćenje može biti teško i rizično. Mokro čišćenje predstavlja rizik za etiketu ploče i treba voditi računa o njenoj zaštiti. Koristite dejonizovanu vodu za pranje i ispiranje. Visokokvalitetna krpa koja ne ostavlja dlačice tj.neće ostaviti vlakna mogu se koristiti za uklanjanje površinskih tragova i vode.

Preporuka je AT AT6013a-Dual-Action Anti-Static četka za ploče. Vinil ploče treba čuvati na hladnom i suvom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti i izvora toplote. Izbegavajte da ih čuvate na tavanima, u podrumima ili garažama jer ova mesta mogu biti sklona ekstremnim temperaturama i vlazi. Nikako ne ide čuvanje blizu radijatora ili prozora jer visoke temperature tokom vremena mogu dovesti do izobličenja zapisa. UV zračenje, prisutno na sunčevoj svetlosti, će izbledeti i ubrzati propadanje spoljašnjeg omota. Dodatno, prozori i radijatori mogu biti izvori curenja vode koji mogu lako uništiti vašu kolekciju. Držite ploče dalje od hladnih spoljašnjih zidova jer mogu izazvati buđ (kondenzacija, minimalna svetlost, minimalan protok vazduha, rast buđi je neizbežan). Buđ može oštetiti omote i uvući se u žljebove ploča.

Temperatura i vlažnost u garažama i podrumima mogu značajno da variraju, što će izazvati da omoti ploče bubre i ploče se deformišu. Uverite se da se neće slučajno oštetiti ili podvrgnuti vibracijama, na primer iz mašine za pranje veša ili uz jak sub voofer. Najbolja opcija za čuvanje ploča je ormar za skladištenje ploča. Oni su posebno dizajnirani za vertikalno skladištenje ploča, što pomaže da se spreči njihovo savijanje. Mnogi ormarići za skladištenje ploča takođe imaju police ili fioke za odlaganje drugog pribora, kao što su unutrašnje korice, spoljašnji omoti i četke za čišćenje ploča…

Način na koji slažete ploče je bitan! Ploče ne bi trebalo da se čuvaju horizontalno ili ravno. Ploče se drže i čuvaju vertikalno. Čuvanje vinil ploča složene u ravnim pločama može da izvrši preveliki pritisak na ploče niže u grupi i da vremenom izazove oštećenja. Nikada ne ostavljajte ploče nagnute pod uglom kada su u kutiji ili na polici, ovo će dovesti do iskrivljenja vinila. Ako je vaša kolekcija manja ili trebate samo da upakujete nekoliko ploča, da biste ponudili punu podršku i osigurali da ostanu uspravne, ispunite prostor sa papirom bez kiseline. Indeksiranje vaše kolekcije karticama za označavanje polica može pomoći u smanjenju pomeranja. Potrebno je da ima dovoljno prostora za lako uklanjanje ploča iz kutije ili sa police, to će sprečiti oštećenje omota ili ploče prilikom korišćenja. Izbegavajte drvene kontejnere i sanduke, ili plastiku koja može da sadrži PVC jer su oni izvori kiseline i prouzrokovaće štetu pri dugotrajnom skladištenju. Skladištite ploče iste veličine zajedno, singlice na jednu a LP na drugu stranu. Skladištenje različitih veličina zajedno uzrokuje neujednačen pritisak na svaki zapis koji nije u potpunosti podržan.

Zaštitne korice smo navikli da imamo u pločama ali se retko ko seti da ih povremeno zameni novim. Ove korice nude zaštitu od ogrebotina kada se ploča ukloni tj. ubaci u spoljnu navlaku, ali originalna unutrašnja futrola obično nudi vrlo malo u smislu zaštite i mogla bi da naškodi ploči. Često je napravljena od papira niskog kvaliteta pa originalni unutrašnji omot može biti izvor prljavštine, prašine i kiseline. Kiseline iz papira mogu ubrzati razlaganje plastifikatora u ploči kao i oštećenje spoljašnjeg omota. Stare unutrašnje navlake mogu se naborati što pod pritiskom i tako oštetiti površinu ploče. Ako je ploča bila prljava, unutrašnja navlaka još uvek može da sadrži zagađivače koji bi mogli da se vrate na čistu ploču. Papirni omoti bez kiseline proizvode minimalnu statiku za razliku od plastičnih alternativa. Specijalna izdanja moguimati unutražnju navlaku koja može da sadrži informacije ili da ima vrednost, i u tom slučaju je treba zadržati i čuvati odvojeno.

I za kraj, način na koji rukujete pločama je od velikog značaja! Prsti mogu nogo oštetiti ploče. Kada držite ploču, važno je da ne dozvolite da se masnoća iz vaših ruku utisne u žlebove. Zarobljena masnoća će hvatati prašinu što otežava čišćenje i stvara pogodno tlo za razmnožavanje buđi i izaziva buku pri slušanju. Kada slušate, rukujte pločama sa veoma čistim i suvim rukama. Korišćenje držača za prste, što iskreno kod nas nije moguće nabaviti, obezbediće dodatno prianjanje i sprečiti bilo kakav prenos prljavštine i masnoće sa vaše kože. Držite ploču oko ivice i centra, dalje od žljebova. Ovo može biti teško prilikom čišćenja, pa se pobrinite da imate zaštitnik za prste ili čiste nitrilne rukavice kada čistite ploču. Nitrilne rukavice su zajednokratnu zaštitu i napravljene od nitrilne gume. Sve ovo izgleda teško ali nije i brzo vam postane rutina.
Foto: Audio-Technica
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link