Maskov satelitski internet od podrške do pretnje za svetsku bezbednost

Palilula.info 28. mart 2024.

Kompanija SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) reklamira svoj brzi satelitski internet kao dostupan “skoro svuda na planeti”. Međutim, to znači da se njegov domet proteže i na teritorije gde ovaj servis nema zvanične dozvole za rad i gde vladaju represivni diktatorski ili vojni režimi.

Bloomberg je u svom istraživanju identifikovao široke primere Starlink opreme, kojom se trguje ilegalno na crnom tržištu. Njena zloupotreba postaje globalni problem, što postavlja pitanja o kontroli kompanije nad sistemima koji mogu da ugroze javnu ili nacionalnu (američku) bezbednost.

Starlinkova lakoća korišćenja je velika “reklama”. „To je duboko zabrinjavajuće jer je neregulisano i na čelu svega je privatna kompanija“, rekla je Ema Šortis (Emma Shortis), viši istraživač za međunarodne i bezbednosne poslove u Australijskom institutu, nezavisnom istraživačkom centru u Kanberi. “Ne postoji odgovornost o tome ko ima pristup tome i kako se koristi.”

Starlink isporučuje širokopojasni internet koji se prenosi sa mreže od otprilike 5.500 satelita koje je SpaceX počeo da lansira u Zemljinu orbitu 2019. godine. Sa već oko 2,6 miliona klijenata, Starlink ima potencijal da postane veliki pokretač profita za SpaceX, kompaniju koja za cilj ima, pre svega, potencijalno istraživanje Marsa.

Mask je zahvaljujući SpaceX-u postao najvažniji ugovarač iz privatnog sektora u svemirskom programu američke vlade i dominantna sila u nacionalnoj bezbednosti.

Pretpostavlja se da bi godišnji prihod kompanije mogao da dostigne 30 milijardi dolara. Pored toga, u planu je lansiranje još desetine hiljada dodatnih malih satelita za povezivanje mesta koja su previše udaljena za zemaljski širokopojasni pristup ili koja su odsečena prirodnim katastrofama ili sukobima.

Izvor: Biznis.rs, Foto: Unsplash.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Maskov satelitski internet od podrške do pretnje za svetsku bezbednost
Copy link